Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Miért nem alakult ki széleskörű társadalmi tolerancia?

2011.01.16. 13:17 Member

Felhívnám a figyelmet arra, hogy nem fogok mindenféle kutatásokra linkelni, egyszerű elmélkedés következik. Képzeletben hátradőlök fotelemben a kandalló előtt, rágyújtok egy maroknyi pipadohányra, és simogatom vizslám fejét.

Nagy társadalomtudósok vélik úgy (pl. Ernest Gellner), hogy a polgárosodás, a reformkor, a kapitalizmus kialakulása eltörölte az urakra jellemző munka nélküli gazdagságot, a szegények írástudatlansággal egybekötött, kitörés nélküli világát, illetve a polgárok és papok holtig tartó tanulás által szerzett szellemi tőke privilégiumát, vagyis a plebs és a populus összeforrt. Ám ennek az ideális világnak buta és lusta szegényeket, valamint gazdag és okos emberekkel. Mégis, tömegével találunk éhbérért dolgozó fiatal orvosokat, dúsgazdag 8 osztály végzetteket és zsákfalvakba konzervált szegénysoriakat, akiknél 100 éve megállt az idő. Hogy egy másik hasonlóan modernista szemléletű tudóst említsek, Benedict Andersont, aki szerint a "nyomdakapitalizmus" szétterjeszti a tömegkultúrát, ezáltal kiművelve az embereket. De ez sem jött be, mérhetetlen szakadék tátong az események csuprához közelebb került urbánus, és a maga világába zárt népi csoportok között. Ezek az emberek nem követik sem a technológiai, sem az ideológiai fejlődést, világnézetük negatív, a lehetőségeket helyett csak a hiányt érzékelik, és országunk jelen helyzetét egy kietlen sivatagnak látják, mely megváltoztatására a múltba nyúlnak jövőtervezés helyett.

Igen, leszakadás történt. Míg társadalomtudósok ezrei világítottak rá addig fel nem ismert pofonegyszerű összefüggésekre hiába várták, hogy a kevésbé művelt, mindennapi gondokkal küszködő csoport ezeket kövesse és felzárkózzon, írásaikat javarészt egymásnak írták, a tömegek által csak felületesen ismert csoportok (furcsa módon az adott célcsoport belső megismerése mindig a megértés felé orientál) továbbra is rejtőzködésre voltak ítélve, attól függetlenül, hogy az általuk okozott "kár" a társadalomban mennyire volt jelentős. A politikai vezetés sora feltöltődött társadalomtudományokban viszonylag járatos egyénekkel (pl. az EU intézményei kifejezetten), ám a köznép számára egyáltalán nem váltak kívánatossá az általuk vallottak, és ezen vezetők sem tetszelegtek szakértő színben, éppen ellenkezőleg: balliberális elnyomókká, a hagyományok elpusztítóivá, cionista összeesküvőkké váltak (ennek Magyarországon több oka van, Jászi Oszkár polgári radikális mozgalma, a zsidók kommunista pártba menekülése a konzervatívok, fajvédők burkolt, és a nyilasok nyílt antiszemitizmusa elől, illetve a Szovjetunió által Magyarország élére állított zsidó vezérkar a II. világháborút követően), tehát megszakadt a párbeszéd a vezetés és a köznép között.
Erre rátesz egy lapáttal egy furcsa tény: Míg a fogorvost kiröhögik, amennyiben építőmérnök szerepben próbál tetszelegni és ötleteket ad egy ház felépítésére, míg ha szociológust játszik, sem ő maga, sem laikus kollégái nem érzik ennek nevetségességét. Tehát titkon mindenki ért a cigányokhoz (menjen el dolgozni), a hajléktalanokhoz (ne igyon), a homoszexuálisokhoz (járjon inkább lánnyal), a fogyatékkal élőkhöz (nem valók azok semmire), az afrikaiakhoz (napalmot nekik) vagy a nők helyzetéhez (ő a család tűzhelyének őre, vissza a konyhába), csak tudását azok a mocskos elnyomó zsidók nem ismerik el.

Ezért aki választást akar nyerni, annak bizony nagyonis fel kell ismerni a jelen helyzetet, az érzelmekre kell hatni, ujjal mutogatni és a többséget, dicsérni, magasztalni, erős kezűnek látszani, hiszen a magyarok nem szeretnek dönteni, a helyi közügyekben részt venni, panaszaikat négy fal között intézik el (lásd. alkotmánybíróság lenyírása, meg kell hagyni, nem sokan használták ki vidékről). És ez sajnos nem fog változni, amíg nem tömegigény a tudni vágyás, és amíg történészek helyett populista elnyomott meg nem értett publicisták műveit vesszük a kezünkbe.

Sajnos a jelen kormány nagyon is tisztában van a jelen felállással, és mivel céljuk kizárólag a hatalom kézben tartása, élnek is vele: A legújabb ötletük, hogy az adókedvezményből kimaradnak az élettársi kapcsolatban élők, és nem vonatkozik ezentúl a nevelt gyermekekre. Tehát sokasodjon a magyar, akinek nem lehet biológiai okokból se mentsen meg egy magára hagyott gyermeket, és csináljunk minél több elkapkodott házasságot, legalább a válóperes ügyvédek jól járnak. Már meg sem merem említeni, hogy ez mennyire ütközik a 2003. évi CXXV. törvény az egyenl bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénnyel, és mennyire ellehetetleníti pl. az egyedülállók (vagy urambocsá', azonos neműek) gyermeknevelését, illetve a 2008-as Gyermekek örökbefogadásáról szóló európai egyezménnyel sincsen éppen összehangban. Eljön tán a kor, mikor a házasságon kívül született gyermek fattyú, és az egyéni képviselőké lesz az első éjszaka joga?

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz tolerancia elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr202587672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása