Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Urbánus vagy népies párt az LMP?

2011.04.10. 12:57 Member

Többek között ez is egy olyan kérdés, amivel a szakdolgozatomban foglalkozom. :) Jelenleg is folyik a vita a pártban, hogy kiknek a nézeteire építünk valójában, és meglepő módon nem csak Jászi Oszkár neve merül fel minden posztban és nem mindenki úgy definiálja magát, hogy "liberális". Nézzük meg kicsit a gyökereket?
Az urbánusok egyértelműen a polgári radikálisok követőiben sarjadtak (az egységes nemzeti liberalizmust, ami a XIX. századot uralta, nem venném ide) és legfőképpen értelmiségiekből álltak, majd a rendszerváltást követően az SzDSz és a Fidesz vette magára ezt a vonalat. Előbbi aztán kispárttá zsugorodása után a szocialisták láncos kutyája lett és az oktatásban fejtettek ki különösen kártékony tevékenységet, míg a Fidesz úgy döntött, hogy ő bizony 180 fokos fordulatot vesz és átmegy konzervatívba (aztán 2003 után popularistába). Jelenleg a klasszikus értelemben vett liberális szavazóknak nincsen pártja, miként a liberalizmus is átértékelődött. Kezdetben ugyebár a rendek felbomlásától számított szabadságra utalt (az állam hagyja békén állampolgárait), ma viszont a liberálisok jogvédő (esélyegyenlőségi) tevékenységükről híresek, és általában etnikai, társadalmi kisebbségekkel foglalkoznak.

A népies vonal teljesen más, ugyanis nem rendelkezett egységes párttal soha (talán a független kisgazdák nagy erőlködéssel). A 20s, 30s években szinte mindenhol voltak népies gondolkodásúak, a fajvédők, konzervatívok, kommunisták között főleg, legfőbb összekötő kapocsuk az urbánusok iránti ellenszenv volt. A rendszerváltást követően az MDF képviselte ezt a szemléleletet rövid ideig (a népiesekre jellemző lírikus hangnemben), ám Antall József konzervatív embereket tett meg vezetőknek, így ez az ág elhalt. A Fidesz később főváros-ellenességével elsősorban a vidékiek megszólítására törekedett, ám mind a mai napig túl sok plázaépítés, földspekuláció kötődik a nevükhöz ahhoz, hogy ezt teljes mértékben elhiggyük (a Fidesz inkább a szakrális és nemzeti elemekre épít).

Az LMP esetében, amennyiben az egyéni szabadságjogok kerülnek porondra, az urbánus, jogvédő vonal dominál (melegek, hajléktalanok, cigányság pl.), viszont amennyiben a vidékről van szó, a minimum a háztáji kertek (illetve a városokban a közösségi kertek). Tisztában vagyunk vele, hogy élelmezési válság közeleg, hacsak nem válunk ismét Európa éléskamrájává, és a magyar földet sem szabad eladnunk akárkinek, hogy betonnal terítse be azt. Maximálisan tiszteljük a parasztembert, aki napszámosai és gépei segítségével a földet túrja nap-mint-nap, hogy a városokban pedig ipari cikkeket állíthassunk elő. Egyik fél sem lehet meg a másik nélkül, mindenkire szükség van, munkásokra, parasztokra, értelmiségiekre. Más kérdés, ha összeomlik minden, csak a paraszt nem marad éhen. :)
Tehát a kizárólagos urbánus vonallal azonosítás nevetséges. Én konkrétan a belépésem előtt teljesen értelmiségi stílusban éltem, javában csak fogyasztottam, magamtól talán nem is szoktam volna vissza falura és nem döntöttem volna a háztáji termelés mellett. És ha rajtam múlna, én ezt a vonalat erőltetném tovább, mert nekem ez az érdekem. :)
Végeztem.

Szólj hozzá!

Címkék: elmélkedés lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr822814056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása