Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Németh Lászlóról

2011.05.30. 10:16 Member

Úgy érzem, illik szentelnem egy írást ennek a nagyszerű személynek, aki nem csak neves író volt, hanem a népi mozgalom meghatározó alakja is egyben a két vh. között.
A népiek egy olyan mozgalom volt, mely a korábban magára hagyott parasztságot szemelte ki példaképének, és képviselőik között nem volt ritka a "magyar faj" szellemének ridegparasztságba ültetése. Ebben az eszmében tevékenykedett a kritikusabb Bibó István és a később szélsőjobba forduló Bajcsy-Zsilinszky Endre és Szabó Dezső is.

Németh a korszak gondolkodóival (pl. Szekfű Gyula) ellentétben nem a németekhez, hanem a szlávokhoz kívánt közeledni, és általuk egy erős Kertmagyarországot létrehozni (gépiesített, városias tanyák) minőségszocializmussal (államosította volna a nagytőkét, de lehetőséget adott volna az egyéni vállalkozásokra, nyugati módon), ugyanis jól látta, hogy egy szolidáris rendszerre van szükség, mely a Kárpát-medencét, mint éléskamrát tarthatja fenn. Harmadikutasként gyakran került összetűzésbe Erdei Ferenccel, aki szép lassan a kommunizmushoz csapódott, mivel fontosnak találta, hogy Magyarország őrizze meg önállóságát és nemzeti éntudatát, hiszen ez a társadalom a diktatúrák viharában omlásnak indult. Németh László nem állt be az antiszemiták közé, ellenben elfogadta, hogy az oktatásban és a gazdaságban a zsidóság töltötte be a vezető szerepet, hiszen a magyarok gyengén hegedültek a polgárságban (amely németekből és zsidókból állt főként), és a korábbi középnemesek sem tértek át a műveltség útjára. Ellenben amennyire támadta Németh a piacgazdaságot, annyira volt békére hajló a zsidósággal (akiket nem felekezetnek, hanem nemzetnek tekintett, ami ma, a felekezeti identitás enyhülésével időszerűvé is vált).
A népi mozgalom volt az egyetlen, mely helytállt az államszocializmus alatt, sokszor kellett védenie Németh-nek és Illyés Gyulának nézeteit Révai Józseffel és Aczél Györggyel szemben, akik el akarták feledtetni velük nacionalista vonásaikat.

Úgy vélem, hogy még ma is megkerülhetetlenek azok a gondolatok, amelyeket Németh László lefektetett, amennyiben egy erős vidéket, sőt, egy erős Magyarországot, Kárpát-medencét szeretnénk magunk mögött tudni. Végeztem.

2 komment

Címkék: elmélkedés németh lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr812942675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transformer2 2011.06.07. 20:57:29

Nekem ez egy kissé meredek... :) :

"a "magyar faj" szellemének ridegparasztságba ültetése."

Nem tudom értelmezni...

Sztem ezek az emberek egyszerűen egy olyan korszakban tevékenykedtek, amikor éppen ilyen nacionalista szelek fújdogáltak (Horthy rendszer) . Úgy látszik ezektől a hatásoktól később sem tudtak megszabadulni (szocializmus).
Nem lehet, hogy egyszerűen csak erről van szó ?
Néhány makacs ember, olyan dolgokat hangoztatott, amire le merem fogadni, hogy csak az értelmiség volt vevő, és nem a parasztság.
Azt hiszem Marx, ezt a fajta "minőségszocializmust" a kispolgári szocialzmushoz sorolná, és sztem igaza lenne.
Ez az elképzelés csak a település kis és közép tőkéseinek érdekeit szolgálná, továbbá a gazdag parasztokét.
De semmiképpen a nincstelen parasztok érdekeit.
Egyébként még 1000+1 problémát vet fel ez az egész.
Ebből 1:
Kiragadja a nemzetközi folyamatokból a magyar gazdaságot, és feltételezi, hogy "minden a mi elképzelésünk szerint fog alakulni." PL: közeledés a szlávokhoz.
A külvilágnak a "terv" passzív szerepet szán, holott a "terv" alkotói észrevehették volna, hogy több száz éve a külvilág aktívan befolyásolta Magyarország életét, és a magyar uralkodó osztály passzív szerepre kényszerült, annak ellenére, hogy nem akart.

Mindenesetre az egész a bezárkózás felé visz, ezért nekem speciel nem tetszik.
Rendületlenül hiszek benne, hogy a minél teljesebb nemzetközi összefogás, lehet a legjobb gyógyír az emberiség problémáira.

Mindenesetre értem, hogy megoldást keresel jelenünk problémáira, és ez egy alternatíva.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.06.07. 21:14:17

@transformer2: Az a vicces, hogy a parasztság sokkal inkább vevő volt a fajiságra, főként később, mert míg a kormánypártok a határrevizionizmussal voltak elfoglalva, a nemzetszocik tudták demagógan osztani nekik a szocreform gondolatát.
Az értelmiség inkább konzervatív vagy szocdem színekben mozgott.

Azért ennyire nem butítanám le a mozgalmat, Erdei Ferenc egyenesen komcsi volt, Németh László harmadikutas, Bibó István demokrata. Az egyik szárny volt kapcsolatban a kisgazdákkal, a Bajcsy-Zsillinszky Endre-féle nemzeti radikalizmus. Bajcsy-t azóta még jobban utálom, hogy tudom, ők ölték meg Achim Liker Andrást, a legnagyobb agrárszocialistát.
süti beállítások módosítása