Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A kisebbségek választásbéli szerepéről

2011.10.13. 18:34 Member

Ne ilyedjen meg senki, nem az ősmagyarkodás miatt választottam ezt a képet, egyszerűen mai Magyarországosat nem találtam a témában.

A Fidesz-KDNP választási törvénytervezetében a kisebbségek 19 éve elhúzódó alkotmányos igényét hozzák be. Érdekes, hogy egy alapvetően homogén nemzetállam esetében (ez még változhat a népszámlálás eredményeinek napvilágre kerülésekor) külön listára szavazhat, aki előre jelzi, hogy lemond a pártlistára adott szavazatáról. Cserébe alacsonyabb bejutási küszöbbel és talán a kopogtató cédula kimerítő gyűjtékéstől is eltekintenek számukra. Számomra mind a mai napig kívánatosabb volna az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeinek részvétele, korlátozott jogkörökkel, de azokban vétójoggal (pl. költségvetés és a kisebbségi törvény). Milyen kérdéseket is vet fel ez a javaslat:

  • Miért nem fejezheti ki pártszimpátiáját és politikai hovatartozását az, aki kisebbségi listára is szavaz? Ez Horvátországban is komoly dilemma volt, az indok rendszerint, hogy sérülne a szavazatok azonos értéke, mert 1 kisebbségi szavazó 1 párt és 1 nemzetiségi jelölt esélyeit növelné. Más kérdés, hogy ezeket eleve üti két szintén a Fidesz fejéből kipattant okosság: Az anyák esetleges két szavazati joga, illetve a határon túli magyarok listás szavazata, előbbi többet, utóbbi kevesebbet ér az átlagnál.
  • Ha a kisebbség kisebbségi listára szavazhat, a határon túli magyar miért nem határon túli magyar listára? A pártlista most mondjam azt, nem sokat befolyásolni az életükben, de jó kis hátország lehetnek.
  • Mekkora a valószínűsége, hogy a kisebbségi jelöltek nem a Fidesz leányvállalataiból kerülnek ki (pl. Lungro Drom)? Mi alapján döntik el, hogy a jelölt valóban kisebbségi-e? (elvégre országos listák lesznek, ahol nem féltétlenül ismered a jelöltet személyesen).

Eléggé kidolgozatlan és véleményem szerint kiegyensúlyozatlan is lesz a rendszer, a legvadabb, ha mindenkinek előre kell regisztrálnia szavazásra, ami a mindenkori kormánynak fog kedvezni, mivel az elégedetlenkedők a végén szoktak csak kapcsolni. Végeztem.

Szólj hozzá!

Címkék: választás kisebbségek

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr723301022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása