Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Mi lesz a jövő?

2011.11.10. 16:22 Member

Sokat filózik az ember, miközben átterjed az olaszokra, a harmadik legnagyobb európai részvénypiac fenntartóira az államcsőd kórsága, amikor a görög kormány képtelen az egységkormányra és akár a csődöt is bevállalja, illetve amikor már a németeket is sikerül klhúznunk a békapopsi alá, hogy merre tovább, jó úton járunk-e.

Sokaknak fárasztóan utópista leszek, ezt tudom. Jelenleg egy mérhetetlenül importfüggő állapotban vagyunk, Magyarországon alig készül valami, mert mindent a nagy cégek áruházaiban veszünk meg, ahová nem csak a mikrohullámú sütőt, hanem a paradicsomot is futószalagon gyártják. Azon felül, hogy ez a természetnek sem jó, a minőségi deficit következtében ugyanezt a pénzt majd gyógyszer formájában ugyanúgy elverjük. Ezen felül teljesen elszemélytelenedünk, abszolút nem tudunk kiállni az érdekeinkért, azt várjuk, hogy egy erős vezetésvarázsütéssel megoldjon mindent, és a legpopulistább alaknak adjuk a szavazatunkat, mert már annyira utáljuk az előzőt, hogy elhiszünk bármit, akármennyire irreális is legyen.

A receptem a következő: A tökéletes életforma a falu, pontosabban egy maximum tízezres közösség. Ennek összetartónak kell lennie, hogy a helyi ügyekben mindenki érdekelt legyen és tudjanak felelős döntéseket hozni. Fontos, hogy minél többen használják ki a település környékén lévő földek adta lehetőségeket, megfelelő talajgondozással, hogy a talajéletet ne ölje meg a műtrágyázás. Ezen a külterjes termesztés mellett munkaigényes növényekkel el lehet látni a helyi élelmiszerüzleteket és az intézményeket. Fontos, hogy legyenek munkaadók a településen, elvégre az nélkül a közösség is egymás iránt gyanakvóbb lesz, és a lakosságot is egy alacsonyabb közegből érkezett réteg váltja, ami visszatetszést okoz az "őshonos lakókkal". Viszont nem szabad visszamenni 100 évvel, a lakosságnak ismernie kell a technika vívmányait, a település energiafüggőségét csökkenteni kell helyi biomassza gyártással, megújuló energiagforrások használatával (pl. napelem, ez sajnos mind a mai napig kihasználatlan és kiforratlan), illetve a településnek tisztában kell lennie az országos döntéshozással. Egy olyan népre van szükségünk, mely nem csak mélán üldögél, miközben a korok, érák elmennek a feje felett, hanem amely már másnap traktorra pattan és trágyát borít a parlament elé, ha pár hónapra befagyasztják a támogatást.
Nem írtam pl. a háztartási- és elektronikai cikkekről, ennek oka, hogy Magyarország ennek tekintetében nem lehet önellátó. Viszont jó szakmunkásokra szükség lesz, akik képesek a gépeket javítani, hogy ne végezze semmi sem a kontéterben, ami még jó valamire.

Bocsánat, amikért BP problémáival nem foglalkozom. ^^ Nem vagyok kompetens sajna. Hogy miért mindig a parasztokkal, vagy ma inkább divatosan őstermelőkkel jövök? Mert csak ők nem halnak éhen, ha a pénz elértéktelenedik és a szállítás is megakad. Ők be tudják indítani a dolgokat, míg egy belvárosi értelmiségi vagy egy gyári munkás teljesen kiszolgáltatott.

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr623368668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása