Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Merre, kedves LMP? - Lehetséges stratégiák

2011.11.11. 10:30 Member

1. A valódi baloldali párt megalapítása

A korábbi fejezetekből látható, hogy az LMP kommunikációjának javát a baloldali értékrend jellemzi, Schiffer András és Scheiring Gábor kifejezetten szereti felvenni a harcot az álbaloldalisággal szemben. Ennek ismeretében a párt felvehetné a valódi baloldali párt szerepét, mely kifejezetten az emberek oldalán áll.
Ezzel visszaszerezhetőek lennének azok a szavazók, akik esetlegesen egy SzDSz 2.0 pártot képzeltek el, mely együttműködik az MSZP-vel vagy a Demokratikus Koalícióval (DK) és mindennél előbbre valónak tartja Orbán Viktor leváltását. Ebben az esetben a pártnak meg kellene válnia azon szavazóitól, akik számára hiteltelen Gyurcsány Ferenc vagy Mesterházy Attila személye, illetve különösen nehézzé teheti az új szavazók begyűjtését, hogy elsősorban a pártidentitásban bizonytalanokat kellene megnyerniük. A baloldali szavazatokért pedig jelenlegi helyzetkép szerint az alábbi pártok szállnak ringbe: MSZP, 4K!, DK, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (MDF utódpárt, röviden JESZ). Baloldali mozgalomként a Magyar Szolidaritás Mozgalom is kezdeményezheti egy önálló párt indítását, az Egymillióan a sajtószabadságért csoport viszont megmarad civilnek . Vagyis az egységesnek látszó jobboldalon egy darabjaira hullott, szétszakadt baloldal áll, amelyen belül a tüntetéseken elhíresült civil kezdeményezések is önálló pártok alapításában gondolkoznak.
Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a jelenlegi rend fennáll, az LMP legalább négy párttal fog osztozkodni a szavazatokért, a legnagyobb csatákat a fővárosban és Szegeden kell megvívniuk, ahol hagyományosan a baloldalnak is van létjogosultsága, így elképzelhető, hogy az erők kioltják egymást (kivétel az MSZP esetében, amelynek szavazótábora az idősebb korosztályból kerül ki). Nem elhanyagolható kockázatot jelent, hogy a „baloldali” címke vidéken a MSZP-SzDSz koalícióval azonosított, vagyis megnehezíti a jelöltállítást. Koalíciós partnerség esetében az sem elhanyagolható tényező, hogy a jelenleg hatályos választási törvény ismeretében a bejutási küszöb a partnerek számával növekszik, tehát egy gyengébb partner bevétele a koalíció bukásával járhat. Vagyis a kockázat nagyon magas a bizonytalanság miatt, viszont akár a kormány ellenzékbe szorítását is eredményezheti. Az LMP esetében különösen fontos kérdés a taglétszám (678 tag 2011. november 9.-én) és a finanszírozás, mindkét kérdésben a sor végén áll el a párt az imént felsoroltak közül.

2. Vissza a kályhához

Az LMP ökopolitikai pártként határozza meg magát, kezdeti retorikája valóban a fenntarthatóságra és a természet kizsákmányolásának megszüntetésére alapult, jelenleg ettől eltávolodva, inkább a leszakadó rétegekre és a cserbenhagyott állampolgárokra koncentrál. A frakcióban Jávor Benedek áll ki leghűbben a zöld ügyekért, illetve a magyar föld és a helyi gazdaságok esetében (mely szintén a fenntarthatóság része) Szabó Rebeka győzködi a kormányt.
A zöld irányváltás határozott témákat jelöl ki, így a párt arculatának problémáit megoldaná, valamint az országban rendszeresen történnek esetek, mint a Bős–nagymarosi vízlépcső építésének vitája , az ország nagyvárosainak levegőszennyezetsége , vagy akár a Kolontári zagytározó balesete , ahol a párt kommunikációja gyengére sikerült. Nem elfelejtendő, hogy az LMP első nagyobb, parlamenten kívüli eredménye a ciánmentes technológiákért való nyomásgyakorlás az országgyűlésre . Ez a zöld színezet kialakítana egy aktív támogatói csoportot (különösen a kopogtatócédula gyűjtés esetében, mivel akkor érvényesül leginkább a szimpátia), viszont le kellene mondani a váltópárti törekvésekről, hiszen a fenntartható fejlődés és természetvédelem témáit kevesen kezelik kiemelt ügyként. A megújuló energiaforrásokra szakosodott cégeket leszámítva a pénzbéli támogatás lehetősége is jóval alacsonyabb, mint egy szélesebb témafelvállalás esetében.
Vagyis ez a verzió alacsony kockázatot kínál, alacsony eredménnyel, vagyis a parlamenti küszöb kicentizett átlépésével, viszont a többi párthoz való pozícionálás nehéz kérdései alól felmentené az LMP-t, csak a természettel való harmonikus együttéléssel összeférhetetlen kérdésekben kell felszólalniuk és ezt megszüntető javaslatokat tenniük.

3. Jobbegyenes

A tökéletes baloldali párt megalkotása mellett egy lehetséges kiút a kiábrándult jobboldali szavazók begyűjtése. Magyarországon nincsen feltörekvő jobbközép erő, a Fidesz néppárti, populista retorikája sokaknak okozott csalódást, akik többségükben az apolitikus álláspontot veszik fel a szakítást követően, ahogyan a Jobbikban csalódott szavazóknak sincsen igazi B-terve, hiszen a MIÉP a 2002-es kiesés óta nem talál magára, és a Jobbik tulajdonképpen a túlzottan is Csurka István-centrikus MIÉP iránti csalódását követően döntött a Jobboldali Ifjúsági Közösségből önálló párttá válás mellett. Pősze Lajos, a párt színeiben mandátumot szerzett, de azóta a pártból kizárt politikus egy antiszemitizmustól, rasszizmustól és iszlámizmus-imádattól mentes nemzeti radikális párt alapításába kezdett , ám ennek eredményessége mind a mai napig ismeretlen. A Civil Mozgalom, mely önmagát jobbközép erőként definiálja, a választások óta gyakorlatilag nem jelentkezett.
Az LMP programjában már most is vannak olyan elemek, amelyek nem vallanak egy baloldali pártra, ilyenek a lokális törekvések, az élelmiszer-önrendelkezés, a határon túli magyarok parlamenti képviseletének támogatása, a spekulatív pénzmozgások adóztatása, illetve a földmoratórium meghosszabbítása. A párt ezen felül a nemzeti traumák feldolgozásának szükségességét is hangsúlyozta, ezzel a magyar történelmet beemelve a retorikába. Ezek jóval kevésbé jelennek meg köztudatban, ennek egyik oka, hogy az LMP képviselői elsősorban az ATV műsoraiban szerepelnek, ami elsősorban a baloldali gondolatnak kedvez, illetve a párt leghangosabb ideológusai, Scheiring Gábor és Schiffer András éppen a baloldaliságot emelik ki felszólalásaikban. Ennek ellenére már jelentek meg az LMP-t a Jobbikhoz kötő cikkek is, ami egymással ellentmondó címkéket eredményez. A lényegre térve, a jobboldali elemek magasabb hangsúlya elriaszthatná az LMP szavazóinak egy jelentős részét, viszont azokat a párthoz vonzaná, akiknek elege lett a Jobbik rasszista, antiszemita kijelentéseiből és igazán aggódnak a magyar vidék jövőjéért, mely egy tettekben elhanyagolt területe a magyar politikai életnek. Nem utolsósorban, ha a határon túli magyarok választójoga megmarad a 2014-es választásokig és annak lebonyolítása ismertté válik, egy a kultúrnemzetet jobban kihangsúlyozó, a határon túli magyarok kulturális szervezeteit ért igazságtalanságokat hangosabban közlő retorika akár a kormánypárt szándékait is keresztbehúzhatja az ő választópolgárrá tételével.

4. Alternatíva

Amennyiben a fent megfogalmazott egyszerűbb utak kudarcot vallanak, még lehetőség nyílik a klasszikus XX. századi értékrendek helyett más választói csoportok felkutatása. Ezek egyikére az LMP korábban már kísérletet tett, amikor beindította a Kalózpárt blogot , mely a közérdekű iratok nyilvánosságára és a szerzői jogokkal való visszaélés korlátozását tartja szem előtt. A blog kisebb-nagyobb megszakításokkal üzemel.
Az LMP számára eddig a legfontosabb „vadászterület” a fiatalság volt, akik között, különösen a 18 év alattiak körében, az MSZP már alig jelenik meg, mint választási lehetőség. Jelenleg ezt a képet árnyalja a DK és a 4K! palettára kerülése, ezért az új generációért kiélezett harcok várhatóak. Ezen felül a helyi termékek és piac népszerűsítése a gazdálkodók esetében is népszerűvé teheti a pártot, ha az eljuttatja üzeneteit célzottan az érintettekhez. Az LMP egyedüliként alkalmazza a női kvótát és tartja fontosnak a nemek kiegyenlített arányát a politikában, ami alapján a feltörekvő, karrierista nők számára vonzó lehet a párt üzenete.
Tehát az is egy járható út, hogy a politikától elfordult egyéneket célzottan adott témával keresse meg a párt, így kiépítve egy lényegében homogénebb, de könnyen kielégíthető és követhető választói bázist, ám ezáltal vakfolttá válhatnak azok a tömegek, akik nem tartoznak a képviselt kategóriákba. További kockázat, hogy ezekre a csoportokra más pártok is igényt tartanak, és a szélmalomharc felőrölhet máshol kívánatos energiákat.
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr863370230

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Scheiring dilemmája: A parlamentben vagy a parlamenten kívül? 2011.12.27. 19:48:01

Egy dilemmámat szeretném veletek megosztani, kíváncsi vagyok a véleményetekre – kezdi Scheiring Gábor facebookos bejegyzését, és a kérdés személy szerint engem is foglalkoztatna....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása