Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

"A törvénygyár non stop jár...

2011.12.20. 10:49 Member

 ...és döghúst darál. A rettegés démona a szívedbe váj." (Kalapács)

Tegnap este csak 11 törvényt erőltettek át, miközben karácsonyi üdvözlőlapokat is írtak tisztelt képviselőink. Sok újdonságot nem hoztak, de azért rettenetes megmutatói az ellenzék és az állampolgárok semmibevételének.

1.) 2000 fősnél kisebb önkormányzatok elöljárósággá alakulnak (még több helyi diktátor?), csak az alapszintű betegellátás (kvázi a házi és gyermekorvos), valamint az óvodai nevelés marad önkormányzati feladat, az iskolák és a betegellátók mennek az államhoz. Valaki elmagyarázhatná, mitől lesz az olcsóbb, ha az állam tartja fenn. Nem derült ki, hogy pl. nálunk a felújításra fordított hitel visszafizetését is megveszik ezzel, vagy azt fizesse tovább a település. Szóval az önkormányzatok kiüresednek, még ha nem is annyira, mint a megyék.

2. A köznevelési törvényt azt hiszem, mindenki ismeri, mert még a Fideszen belül is hatalmas vitákat kavart. Sajnos az úgynevezett Családi Napközik helyett továbbra is az intézményesített nevelést erőltetik, ami drágább és a szülők között is sokan bizalmatlanok. A CsaNa ráadásul több anyát foglalkoztatna is. A tankötelezettség 16 év, így már törvényesen kivethetjük magunk közül azokat, akiket alkalmatlanoknak tartunk az életre. Nekem is volt 17 éves osztálytársam hatodik osztályban, sötét volt, valljuk be, de ha előbb eltávolítjuk őket, mit érünk el? Lesz egy rakás végzettséggel nem rendelkező, tehát bejelentett munkára alkalmatlan egyén, aki majd korán házasodik és korán nemzi első gyermekét. Senki se higyje, hogy ettől tartanak majd két évnyi késleltető üresjáratot.
Egész napos iskola nem lesz, szerencsére (most képzeljük el, miként tanultak volna délután!), ellenben ez a kötelező hittan/erkölcstanóra csípi a szememet. Szerintem ugyanazt fogják adni mindkettőn, hiába beszélnek konstans a világnézeti semlegességről, ami a kis borsodi falvakban már rég nincs meg. Mindennapos testnevelés lesz, klasszikus jobbos duma, hogy nem kellenek a penészvirágok. Szerintem meg agyra gyúrjunk végre, akik a heti három testi végigfelmentettezték, azok a heti öttel sem lesznek másként.
Az ötven órás karitatív szolgálat nekem tetszik, de inkább önkéntesnek kellene lennie, és valamit kiválthatna vele, mert ez így csak kényszer.

3. A köztisztviselők ezentúl az államnak alárendeltek lesznek és a fizetésüket is munkaadójuk határozza meg. Ergo a jegyző a polgármester beosztottja lesz, funkcióját elveszíti.

4. Újabb pénzbehajtás a költségvetésben. Talált pénz!!

5. Esztergom fő intézményeit államosítják. Sajnos Medgyes Tamás katasztrófa-polgármesterkedése és az önkormányzati Fidesz frakció üllésblokkolása idáig vezetett. Egy halott költségvetéstől áttették az intézményeket egy haldoklóhoz.

6. A nemzetiségi törvényben tetszik, hogy ismét megjelenik a települési autonómia intézménye, ezt nem is értem, anno miért vetették el. Ellenben miféle hülyeség 30 főhöz kötni a nemzetiségi szavazást? Értelmes helyeken egy "legalább x% vagy Y fő" szokott lenni a határ, ugyanis 10% egy 150 fős település esetében 15 fő és nem 30, míg egy nagyobb város esetében a 10% már túl sok, de lehet, hogy vannak ott háromezren. Gondolom, érhető. Továbbra is hiányzik az autohton kisebbség és az autochton kisebbség új bevándorlóinak elválasztása, ugyanis a románoknál és ukránoknál a pár éve beköltözöttek is indulnak a választáson, románként gyakran indultak romák is tavalyelőtt.

EDIT: Ma végiggondoltam. Ennek a java nem fog megvalósulni, ugyanis a kisebbségek általában kis településeken élnek nagy számban (tehát ahol esélyesek a 20% elérésére a nemzetiségi önkormányzathoz), ami éppen előjárósággá alakul. Tök jó.

7. Én valamennyire egyetértek Lázárral abban, hogy bizonyos szolgáltatásokat ne kapcsolhassanak ki szociális, egészségügyi és oktatási intézményekben, ugyanis nem a szolgáltatást igénybevevők hibásak a kikapcsolásért, mégis ők szenvedik el azt. Viszont a szolgáltató cégeket sem lehet a végtelenségig kizsigerelni. Ördögi kör.

8. A katonák nem politizálhatnak. Ennek a gyakorlata régre tekint vissza, sokáig aktív választójoguk sem volt. Ennek oka, hogy a rendészetben és a katonaságnál nincsen parancsmegtagadás, engedelmesnek kell lenni a visszakérdezés helyett, ezért úgy ítélték meg, hogy a katonáknak felettesük megparancsolná, kire adják szavazatukat. Én amondó vagyok, hogy a jogviszony fennállása alatt valóban ne vállalhasson a katona politikai szerepet, de utána, amint leszerelt, ne érje korlátozás.

9. Rendvédelmi szakszervezetek ezentúl nem kérhetnek információt, ez bunkóság. A rendvédelmiek életpályamodellje már egészen más tészta, jómagam is tudok olyan 40 éves nyugdíjasról, aki mellett biztonsági őrként dolgozik és nagyon jól keres. Ráadásul bizonyos veszélyes szakterületek (mentősök, szociális munkások) kimaradtak a korkedvezményes nyugdíjból, míg a börtöni titkárnő nem, így ez valamennyire egy igazságtalan állapotot számol fel.

10. Lényegében a foglalkoztatást helyettesítő támogatás mintájára alakították át a rokkantsági járadékot, pontosabban annak III. és IV. szintjét. Ennek hatásait kíváncsian várom, a gyors leszázalékolás vonzóságát csökkenti. Ez jól és balul is elsülhet.

11. A képzést rövidítve a gyakorlatra koncentrálnának és hanyagolnák az elméleti részeket. Egyik oldalról jó lesz, mert a nem túlzottan kedvelt tárgyakat  később tényleg csak elfelejtik, de szerintem nagyon sok embernél egyszerűen hiányzik az érettségi szintje. Nem lehet úgy vitatkozni, meggyőzni, ha teljesen alapismeretek hiányoznak, ilyen műveltséggel a közügyekbe szinte lehetetlen bevonni ezeket az egyéneket.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz törvénykezés

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr763477708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása