Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Temerin

2011.12.26. 23:09 Member

Ha valamely hírportálon meglátjuk Temerin nevét, beleborzongunk. Ha a Jobbik bizonyítani akarja a Magyar Reménység Pártjának jogosultságát, elég erre a településre böknie ujját. A példátlan, 61 évnyi büntetést kiosztó ítéletet követően sem csillapodnak a feszültségek, melyek a koszovói válságot követően feltelepített szerbek, magyarok, és néhanapján horvátok között feszülnek (igen, a horvátellenesség azért még mindig erősebb a magyarellenességnél).

Szomorú látni, hogy egyes radikális csoportok még mindig a másik nemzetiség jelenlétében látják sorsuk rosszabbra fordulását. Szomorú látni, hogy az egykor egységes Uhorsko (MagyarHon) teljesen feltöredezett és az államalkotásra képes nemzetek egymás torkának feszítik a kést.

Nézzétek meg a címert, a két oldalán a két szalag jelképezhetné a szinte 50-50 felosztásban a községben élő két fő nemzetiséget is. Ahelyett a szerb nemzetvédők (tudomásom szerint nekik nincs olyan jól szervezett önvédelmi gárdájuk, mint nekünk) zászlókkal vonulgatnak, ablakokat törnek be és a pékségben embereket vernek be, korra és nemre való tekintet nélkül. Ha jól tudom, az "igazi szerb hazafiak" számára minden föld, hol legalább egy szerb nyugszik, Szerbia része, ezt a groteszk felfogást most képzeljük el a szélrózsa irányában szétszóródott magyar diaszpórák esetében. Ugye, milyen elvetemült? Bár örülnék egy-két USA-béli vagy ausztráliai földnek. :)

A szerbek egy nagyon érdekes népség itt a Kárpát-medencében, őseik már előttünk itt éltek, majd a tatárjárást követően települtek be első csoportjaik, de a török oldalán Hazánk ellen is harcoltak. A kezdeti magyarpárti hozzáállást a magyarországi szerbek kivételezett egyházi autonómiája adta, amihez a szerbek még egy közigazgatási és kulturális autonómiát kértek volna, melyet a Battyány távollétében tárgyaló Kossuth visszautasított, mivel nem tervezték, hogy egyes nemzetiségekkel kivételezzenek (később, majd 50 évvel később a ruszinokkal mégis ezt tették), ahogyan nem is kívántak más nemzetet a magyaron felül elismerni államalkotóként (később a horvátok azt mégis megkapják).  Ezt követően a Habsburgok önállóságot ígértek a magyarok által semmibe vett nemzetiségeknek, akik így a szabadságharc során már a császár oldalán harcoltak. Valahol itt kezdődhetett a máig nem csituló magyarellenesség.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vajdaság szerbia határon túli magyarok temerin

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr143497769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása