Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Kecskeméti kongresszus a tanyafejlesztésről

2012.02.01. 20:27 Member

A mai nap nagy részét Kecskeméten töltötte a Bács-Kiskun megyei Agrárkamara által szervezett „Homokhátsági tanyai termékek piacra jutásának elősegítése Kamra-túra II. ütem projekt” kongresszus soraiban, melyet a nemzeti park Természet Házában szerveztek.

A kezdeti előadások qrvára unalmasak voltak, nincs rájuk szebb szó, tömény elmélet és számmisztika arról, milyen összegben került kiosztásra pályázati pénz és mire, ezt fejelte meg a polgármesterek és önkoris képviselők kormánypopsi nyalása.

Már feladtam minden reményt, amikor a szünet után Dr. Csatári Bálint szórakoztató és mégis tanulságos szociológiai előadása következett, amit Szabadkai Andrea előadása követett a jogi rendszer átláthatatlanságáról. Mindkettő felejthetetlen és elgondolkodtató volt, és legalább már azt is tudjuk, mind a mai napig nincsen törvényben/rendeletben meghatározva, hogy mi az a "tanya". Engem a tanyagondnoki ellátás foglalkoztatott, mint szociális szakit, hát azt kb. mindenhol leépítik, mert nincs keret rá. Egy kiskunfélegyházi gazdálkodó osztotta meg velem, hogy náluk van az ország utolsó lovaspostása, aki tanyagondnok és mentős is egy személyben, ha kell, gázpalackot visz az időseknek, ha kell, lovaskocsira teszi őket és viszi be az orvoshoz. Nem ismerem ezt a derék embert személyesen, de minden igaz vidéki felnézhet rá.

Nem feledhető "Pista" bácsi, aki koszos pulóverében, ápolatlan vörösesszőke hajával és bajuszával olyan komplex, átgondolt és mégis poénokkal teletűzdelt hozzászólást adott elő, hogy a földbe gyökerezett a lábam. Állítólag professzoroknak is tartott már előadást az öreg, ugyanis többet tud náluk a témáról. Ugye az élet és a tapasztalat. A kedvencem talán ez volt: "Ha odajön egy hülye turista és megkérdezi, ide mit lehet vetni, én aztat mondom: Hát mit, hát keresztet".

Sokkal komorabb hozzászóló is volt, aki a közbiztonságot emelte ki, napi szinten tapasztalja, hogy a fosztogatók a magányos tanyákat szemelik ki, rengeteg forrást visz el a védekezés. Amikor rendőrt kértek, azt mondták, nincsen autó, szereztek autót, de kiderült, rendőr sincs. És már mindenki sejti, mit is fogok mondani: Ez a kiszolgáltatottság tette vidéken ilyen népszerűvé a paramilitáris szervezeteket, az önvédelmi gárdákat és a Jobbikot. Erre nincs mentség, Norbert jóbarátom és párttársam megjegyezte mellettem: Amíg nincsen meg az alapvető biztonság, lehet arról papolni, hogy részvétel és demokrácia. Igazad van, Norbert.

Szólj hozzá!

Címkék: kongresszus kecskemét tanya

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr434045305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása