Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A Nemzeti Alaptanterv része lesz a népi mozgalom?

2012.05.08. 20:30 Member

Üdvözítő és bátor dolog, hogy egy kormány nevesítve a fiatalokhoz közelebb hozná az örök rendszerkritikus szegényparaszti irányzatot, mely mint a Horthy-rendszer alapvető maradi rendiségét, mind a szocializmus ésszerűtlenségét és álszentségét élesen bírálta. Végig a korszeű földosztást követelték, a parasztság megélhetésének és iskoláztatásának biztosítását egy hagyományaihoz hű Magyarországon. Sokat tanulhatunk a Márciusi Fronttól, a Nemzeti Parasztpárttól, vagy akár a szlovák Sarló mozgalomtól.

Persze nem feledhetjük, hogy a népiek táborát az agrárus szeretet kötötte össze, nézeteikben teljesen különállóak voltak, egészen a kommunisták Darvas Józseftől az antiszemita Szabó Dezsőig, vagy éppen a harmadikutas Illyés Gyuláig, aki a szocializmus évei alatt próbálta a nemzeti szemléletet óvatosan a köztudatban tartani, tőle származik a megjegyzés: "Patrióta, ki jogot véd és nacionalista, ki jogot sért".

Viszont nem vagyok teljesen elfogult, két témát továbbra is baromira hiányolok az alaptantervből:

De mémoire de rose, il n'y a qu'un jardinier au monde, vagyis rózsaemlékezet óta nem halt még meg kertész, ahogyan Bernard Fontenelle megmondta a tutit. Kellene egy tantárgy, mely környezettudatosra nevel, nem lehet elég korán elkezdeni. Az államcsőd vagy az aids megbetegedés is olyan, hogy azt hisszük, nincs, amíg nem a saját bőrünkön tapasztaljuk, ugyanígy a Föld erőforrásait is ki lehet meríteni.

A másik pedig a pénzügyi alapismeretek. A bankok és más pénzintézetek pofátlan módon használták ki az állampolgári tudatlanságot és hiszékenységet, hogy pusztán fogyasztásra (és nem befektetésekre!) személyi kölcsönöket vegyünk fel, aztán minden második háztartás ma szépen törleszt. Hogy ez az agyrém meg ne ismétlődjön, már hatodik osztálytól érdemes volna a témába bevezetni a fiatalokat, persze az ő szintjükön, középiskola vége felé már a befektetési lehetőségeket is ismertetve.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás nat népi mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr824496948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása