Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Az elfeledett emlék

2012.08.02. 20:44 Member

Nap mint nap szembesülünk vele, micsoda gyilkológépezet rejlik az ember elméjében, mennyi embertársunkat küldtük pusztulásba származása, szülei származása alapján, milyen megvetéssel gondoltunk az embercsoportra, mely értékrendjénél és munkájánál fogva a sajtó, a művészetek, a tudomány, a hivatalok és a pénz ura lett a XX. század elejére.

De mennyire elfeledjük, hogy volt egy nemzetiség Magyarországon, melynek magyarul beszélő tagjait ugyanúgy sújtotta Trianon, mint többségi honfitársaikat, hogy volt egy nemzetiség, akiknek legfelsőbb rétegét, a zenészeket leszámítva a megvetés övezett és övez napjainkig. Ma augusztus 2. napja van, a Porajmos emléknapja. Magyarországon kb. 40-50e roma esett áldozatául a Csillagerődből történt deoportálásoknak. A funkcionálisan javában még analfabéta, kis arányban még vándorló cigányokat már a XIX. század végén is inkább a gúny, mint a romantika övezte (egyetlen pozitívum megítélésükben a cigánylányok erotikuma volt, amit az átvert gádzsó férfiak terjesztettek szóban és képeken szégyenük fedésére),rendeletileg volt szabályozva, hogy gyanús személyek származásuknál fogva és előállításukat kötelezték. Amíg az egyház tartotta nyilván az anyakönyveket is gyakran került a foglalkozás rublikába: cigány. Elpusztításukat nem érdemes számokban összevetni a zsidóságéval, de nem is méltányos.

A cigányok éppen feleslegessé kezdtek válni idejétmúlt szakmáikkal, gyenge alkalmazkodóképességükkel a rohanó világhoz, melyet kapcsolataik entikai zártsága tovább fokozott. Németországban a főleg szinti lakosságot a nürnbergi törvények már a kezdetektől korlátozták, megvonták szavazati jogukat és fekete háromszöggel jelölték meg őket. A táborokba kerülteket sterilizálták vagy kísérletek áldozataivá lettek. A cigányokat próbálták ugyanúgy faji keretbe foglalni, mint a zsidóságot, a romák a mediterrán fajhoz kerültek (habitusuknál fogva), akikkel Méhelÿ Lajos Lajos szerint nem tanácsos a magyar fajt keverni.

Nem szaporítva a történelmi kesergést, láthatjuk, hogy a magyarságban még mindig van egy erős tüske a cigányság iránt, hiszen látszik, az eddigi felzárkóztatás totális kudarc, a szakadék tovább nőtt, még ha az általános iskola elvégzése többnyire sikerül is, a korábban államtól független népcsoport egy állami transzferektől függő réteggé váltak. Ebben erősen közrejátszik, hogy a magára hagyott magyar ugarról mindenki menekülni próbál, és éppen a legszegényebbek veszik meg, majd élik fel az ingatlanjaikat. A becsatornázás, belékelés helyett szegregálásuk zajlik, kis nyomortelepüléseken élik teljesen a településhez kötött életüket, igényeik csökkennek önmaguk, de növekednek fogyasztás terén, felborítva a családi büdzsét. És közben látniuk kell, hogy a szélsőjobb politikai programmá tette megvetésüket, önvédelemmé az erődemonstrációt. Félreértés ne essék, a kegyetlen gyilkosokat, aljas rablókat és sajátjaikat uzsorákkal kizsigerelőket sújtsa a törvény és a közösség megvetése, de kollektíven éreztetni, hogy "gyűlölünk benneteket", akkor és ma is embertelen, sőt, magyartalan. Bocsánat az aktualizálásért.

Szólj hozzá!

Címkék: cigányság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr594692970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása