Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Teljesült a Jobbik álma...

2012.11.20. 19:48 Member

...és Vona felállhatott a pulpitusra. Igen, a cigányság került a parlament fókuszába, kedvenc Gáborunk nem is kicsinylette le annak súlyát, "Hogy ez egy probléma. Pedig az, mégpedig a legsúlyosabb". Ez a poszt kicsit hosszúnak ígérkezik, először nézzük csak meg, miket állapított meg a Jobbik vezérszónoka, a radikális történelemtanár.

Ezzel itt ne is foglalkozz. ;)

1. "Nincs rasszizmus"

Ez egy nagyon bonyolult kérdés, nem lehet ennyire egyértelműen kijelenteni. Hivatalosan rasszista az, aki más népcsoportokat (többnyire negatív) jellemzőkkel lát el, azok tagjait a csoport "jellemzői" alapján ítéli meg és a különféle etnikai csoportok között sorrendet állít fel. Azt hiszem, azon csoportszociológiai tényvetésből, hogy a az ember saját csoportját heterogénnek és kívánatosabbnak találja, míg másokat homogénnek és különbözőségükből fakadóan "másnak", az emberbe kódolva van a rasszizmus. Ennek meghaladását sokan hívják kozmopolitizmusnak, de ez inkább az individualizáció, mintsem a tolerancia szüleménye. A Jobbik önmagát nem tartja rasszistának, sőt, egyenesen befogadónak, akihez nem alkalmazkodik a befogadott, ez a populisták tipikus retorikája, de mivel a magyar kultúra megőrzését hirdetik más kultúrákkal szemben, önkéntelenül is hierarchizálnak adott kultúrákat és egyes bűnözői magatartásokat más kultúrák elemeinek vélnek (aki sikkaszt és elnyom, az zsidó, aki lop és öl, az cigány), ők maguk is rasszistákká lesznek.

2. "A cigányokat terheli a beilleszkedés felelőssége"

Politikailag impotens népcsoportról beszélünk, vagyis a szolidaritás, a közös származás tudata, a különbözőség felismerése adott, de a romák az írásbeliséget is megkésve vették át, sajátos szerepük volt a magyar társadalomban, hagyományos mesterségeikkel az országban vándorolva éltek és lényegében a társadalmi életet csak kívülről szemlélték, nem voltak részei a közéletnek (kivéve a muzsikusok szűk rétege) és ritkaságnak számítottak a vegyesházasságok, a családok egyesülése. A kötelező elemi oktatást megelőzően nem volt produktív beillesztési kísérlet, ami által gádzsó és roma találkozott volna és egyenlő esélyekkel, de nem egyenlő rajtvonalról indulhatott a cél felé. Vagyis a romák nem tudtak vezető réteget kitermelni, így végig a többség jószándékára lettek utalva, ami a szocializmus éveiben a mai állapotokhoz vezetett, a mai közmunkához hasonlóan sokat nem érő feladatokra alkalmazták őket, így meggátolva, hogy rákényszerüljenek az oktatásra és a fokozott felzárkózásra, nem is csoda, hogy a rendszerváltást követően szépen kihullottak és a beölt milliók ellenére nőtt a társadalmi szakadék. Nem is csoda, hogy az aluliskolázott, elzártan, alacsonyabb komfortfokozattal élő cigányok könnyebben estek áldozatul a fogyasztói társadalom ártó hatásainak, mint az anyagiasság és az élvezetek habzsolása.

Ebben az az ő felelősségük, hogy nehéz őket a megszokott "jóból" egy szinttel feljebb húzni, egyetlen család "megmentése" is hosszú évek munkája. Egy generáció nem tud hirtelen megváltozni, generációnként szinteket lépve lehet a korai gyermekáldás, a külső megjelenés elhanyagoltsága, a mának élés és a szervezetlen, fogyasztás alapú közösségi élet ellen küzdeni. Sajnos lesznek, akik minden jóindulat ellenére megmaradnak adott szinten. Az igazán kemény tétje a dolognak, hogy Dél-Baranya és az északi megyék lakossága egyre homogenizálódik és fiatalodik.

3. "Balliberális média agyrém"

Sokat ártott a romák felzárkóztatásának a baloldali média, de ebben komoly felelősség terheli a jobboldalit is. Mindkét oldal számára a lap olvasottsága és a bevétel a cél, ezért előszeretettel húzzák elő a lakosságot terhelő témát, végletekig elferdítve a valóságot. Ahogyan a kuruc.info kizárólag cigány bűnözőket felvonultató repertoárja (ami számokban és fegyverzettségben mindig túloz), úgy a kizárólag a többség előítéletességét hangsúlyozó, brutális naivitással küszködő balos lapok is frusztrálják a többséget, akiknek jó eséllyel tényleg voltak negatív tapasztalatai, legyen az egy fenyegető odaszólás vagy a lakása teljes elvesztése a téli hidegekben. Ugyanez igaz a romákra is, akik azt látják, hogy a többség alapvetően gúnyolódik rajtuk, megveti őket és hogy felesleges állásinterjúra menniük, úgysem lesznek felvéve. Az én fülemet rendszeresen sérti, hogy a többséget már nem is "parasztozzák", hanem "magyarozzák", ezzel önként szakítják ki magukat a magyarság kötelékéből, de ennek oka főleg a negatív tapasztalat.

Most az LMP belső dolgaival nem foglalkozva reflektálnék a párt, ha úgy tetszik, válaszára. Tímea kicsit más előélettel bír, leghíresebb ügye a vajdasági temerini fiúk sorsának felkarolása, kiemelkedően edzett emberi jogi ügyekben.

Ezzel sem kell foglalkozni. :))

Ezzel sem

1. "A cigányokat politikai haszonszerzésre használták"

Azt hiszem, előbbi bekezdésemben foglaltak itt is érvényesek. A romák könnyen megnyerhető szavazók, minden jövedelmi forrásnak örülnek és nem érzik, nem látják, hogy a leadott szavazat megtérül e. Ezzel a káros felfogással szakítani kell. A legsúlyosabb a helyzet Borsodban, ahol sokszor a polgármester a fő uzsorás és ő, mint valami helyi kiskirály dönt a segélyre való jogosultságról a közmunka megadásával. Ahol már ilyen kizsákmányoló feudális rendszer épült ki, ott a romák nem többek olcsó szavazatoknál, hülye volna a polgármester pályázni, oktatni a helyieket és mondjuk szövetkezetet vagy egyesületet alapítani.

2. "Integráció helyett gárdázás"

Nem értek egyet teljesen. A gárda az elkeseredettek reakciója is egyben, igaz, pl. Hajdúhadházon és Gyöngyöspatán is csak romlott a helyzet a távozásuk után, de ettől még tagadhatatlan, nem mesterségesen jöttek létre, a zsákfalvak, tanyák közbiztonsági állapota alulmúlja az országos átlagot és a segítség is késve érkezik, sokan örömmel fogadják, hogy "valaki végre rendet tesz".  Erre két javaslatom is volna, a közösségi rendőrség, amiről az LMP már korábban is beszélt, valamint egy produktívabb "zöld gárda", ami a lakókörnyezet és a lakóépületek rendbetételében segíthetne. Mecénás kéne hozzá sajnos. Persze a kormány betiltós reakciója szimplán nevetséges. Mi is volt a szesztilalom buktatója? A gárda sem különb, megoldják másként.

3. "Romakvóta"

Nem értek egyet. Ahogyan ellenzem a női kvótát választásokon, úgy a roma pluszpontokat a felvételin és ezt a vállalkozásokra vonatkozó valamit is. A forprofit vállalkozás a mutyi melegágya, bejegyeznék Kolompár Gáspár Edömér nevére és juhé, dőlne a lé. Forrásokat kell biztosítani szövetkezetek beindításához, hogy a halmozottan hátrányos helyzetben élők egyáltalán megtanuljanak vállalkozni és rendszerben gondolkozni, és így nem jöhetne az a vád sem, hogy pozitív diszkriminációval csak a romákat válogatják. Ehhez biztosíttatni kellene, hogy 2-3 év támogatás után fenn kell a dolognak maradnia, különben visszavesszük a pénzt. Kötelező elemmé tenném, hogy ne csak terméket állítsanak elő, évente rendezzenek két alkalommal nagy közösségi megmozdulást, hogy ismét felpezsdüljön a helyi élet.

A Fidesz és MSZP gondolatait nem közvetítem, mert az első 20 év pártjai már hiteltelenné váltak ötletek megvalósítása terén, mindkét oldalnak több eredménytelen ciklus van már a háta mögött.

Záró gondolatnak: Szeretet és elhatározottság nélkül nem fog menni. Egyszerre kell kemény ökölnek és simító kéznek lennie annak, aki részt vállal a felzárkóztatásban.

Szólj hozzá!

Címkék: cigányság Jobbik Vona Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr904916968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása