Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Miért kudarc a romapolitikánk?

2013.03.27. 22:42 Member

Igen, ezt elb@sztuk. Huszonhárom év alatt nem jutottunk előre szinte semmit, a szakadék egyre csak nő és nő.

Mert mi is történt? A szocializmusban azt gondolták, maga a szocializmus megoldja magát a problémát, de nem ez történt. A települések szélén lévő telepekről igaz, beköltöztették a romákat a csökkent értékű lakásokba, de ez inkább településen belüli szegregációkat okozott, nem integrációt, kialakultak a roma településrészek. Mivel akkoriban, a mai járásokhoz hasonlóan a döntés a tanácsoknál volt, a romákat általában a központi, szerepkörrel rendelkező (munkahely vagy közlekedési központ) településekről azokra telepítették, amelyek nem rendelkeztek ilyen funkcióval, így általában a képzetlenebb romák a helyi téeszekben, a képzettebbek pedig ingázva a nagyobb városokban dolgoztak. Ez szép és jó, de van egy bökkenő, általában a kisebb településeken, ahol a romák többsége élt, már csak az alsó osztályok voltak a helyi iskolákban, a felsőbb osztályok már a központban voltak, így általában a jobb képességűeket el is szippantották lassan ezek, hiszen itt volt lehetőség érvényesülni. Ezzel elkezdődött a kistelepülések elnéptelenedése, leszakadása. Az idős romák, akiket ismerek, szinte mind rendelkeznek legalább 20 évnyi munkaviszonnyal, de végzettségük nyolc osztály alatti, a szocializmus a munkát vette előbbre, nem az oktatást, a kiművelést.

Mi változott 23 év alatt, hogy ma ezek a települések fiatalodnak és szegényednek? A válasz úgy hiszem, az elhibázott szociálpolitikánkban keresendő. Az Antall-kormány, khmmm, nem éppen a reális pénzosztásról volt híres, még működtek a szocialista beidegződések. A megnövekedő munkanélküliség (ergo a kötelező munkavégzés hiánya), valamint a hirtelen adakozóvá váló családtámogatási rendszer megváltoztatta a családok tervezési stratégiáját és ezáltal megnövekedett a gyerekszám, hiszen munka hiányában a gyermekek után járó támogatások lettek a családi kassza likviditásának fő eszközei. A különféle felzárkóztató programok rendre az előítélet csökkentését és a hátrányok mesterséges lefaragását célozták, miközben a valódi megoldást egyedül a rendszerre való nevelés segítheti elő, jelenleg generációk élnek úgy, hogy csak saját sorstársaikat látják, hogy napirendjük teljesen kaotikus (ez miatt nem is bírják a nálunk jellemző 8 órás munkavégzést), valamint nem feledkezhetünk el a közlekedési hátrányok csökkentéséről sem, nem várható el, hogy egy családapa vállaljon munkát, vagy a gyermek járjon nevesebb iskolába, ha már nem biztosítható a heti ingázás sem. A kormány első logikus döntése a lakhatási támogatás volt, mely támogatja a távolabbi munkavállalást, igaz, mélyíti a települések közötti különbséget és kifejezetten szocialista megoldás, de átmenetileg működhet. Közben az e tekintetben mind a mai napig gazdag jogkörökkel bíró önkormányzatok kapták a segélyezés és a munkaadás (közmunka) feladatát, elhárítva a központi felelősséget, így a romák és más mélyszegények még jobban a településükre szorultak és a polgármester kegyétől váltak függővé.

Mit tartogat a jövő? Egy darabig még fiatalodnak a települések, majd miután az utolsó házat is elbontották a településen (különösen egy olyan télies tavaszon, mint most), a szegénység költözik. Ma már a gettó helyett gettó településeket találunk, megindult a térségi szintű gettósodás és hamarosan biztosítanunk kell a területi autonómiát a tömbnek, hiszen a tehetősebb gádzsók és romák menekülnek ezekről az országrészekről, míg egy-két vállalkozó, polgármester és vállalkozó-polgármester megszedi magát belőlük. A közmunka nem megoldás, nem vezet sehová, csak kilúgozza a munkanélküli statisztikákat, a külföldi tőke, amire annyira szeretünk támaszkodni, csak kevesek számára biztosít megélhetést. Fel kell számolni a feltételeket nem támasztó szociálpolitikát és tisztességes megélhetést nyújtó helyi munkahelyeket kell teremteni, belföldi elosztásra és exportra egyaránt. Nem lehet karanténba zárni az aprófalvakat, fel kell használni kiváló földjeinket és magas munkaigényű növényeket termeszteni és jó minőségű állati terméket hizlalni. Fel kell lendíteni a falusi turizmust, meg kell menteni a vidéken éppen eltűnő kultúrát, melyet kezd felváltani a városi kozmopolita, fogyasztásra épülő szemlélet, csak éppen a feltételek nem biztosítottak hozzá. Nem mehet tovább így a kerék, hogy fiatalok okostelefonon hallgatnak bulizásra buzdító zenét, miközben otthon fel kell szeletelni a konyhaszekrényt. Amikor fontosabb, hogy kigyúrtak legyünk, mint hogy kibírjunk fél órányi fizikai munkát. Amikor fontosabb ismerni Pitbull legújabb számát, mint tudni, hogy ki volt Klebelsberg Kuno. 

Ha ezt egy kormány nem ismeri fel, az a kormány halott. És a halott kormány a sírba rántja tulajdon országát és népét.



45 komment

Címkék: romák cigányok cigányság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr105176687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.03.28. 12:12:17

Nincs gáz ezzel. A statisztikák szerint hamarosan eljön az az idő, amikor több cigány lesz, mint magyar, akkor meg egyszerűen elkezdünk majd magyar kérdésről beszélni, a stafétát átadjuk, elkezdünk nem dolgozni, lazsálni, megélhetési bűnözni, ők meg oldják meg az egész szitut. Ez lesz.

2013.03.28. 12:13:08

Drámai hangvételű naiv írás. Gettófalvak vs. falusi turizmus, növénytermesztés, állattartás. Kikkel, az ott élőkkel? Sok sikert. A megoldás másfele van.

Terézágyú 2013.03.28. 12:21:44

@Tomi from Space:
"A statisztikák szerint hamarosan eljön az az idő, amikor több cigány lesz, mint magyar"

Én azt tapasztalom jártamban-keltemben, hogy máris több cigány VISELKEDÉSŰ ember van már mint nem...

Szidjuk a cigányokat, de átvesszük a rossz tulajdonságaikat...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.28. 13:27:07

@shitgun: Nem hiszem, hogy ami egyre elromlott, ne lehetne javítható. De nem a jelenlegi felnőtt generáció, hanem talán a következő. Vagy az azt követő. Generációk alatt romlott le a minőség, nem is lehet egyből visszamászni.
Akit használhatatlannak érzek tapasztalatból, az a jelenlegi 18-25 éves korosztályuk, drog és szex, ennyiben tudnám összefoglalni az életszemléletüket, a 30 felettiek még látszik, hogy még sokkal mérsékeltebbek és kevésbé nagyszájúak.

@Terézágyú: Így van, nem is a romák ellen, hanem ezzel az életszemlélettel kell szembeszállni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.28. 13:54:14

@David Bowman: Inkább, mint soha. A konkrét dátum csak közelebbi.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2013.03.28. 18:41:06

Klebelsberg Kuno.

A többi részével (a szokásos "majdénmegoldom a gazdaságproblémáit tíz sorban" betétet kivéve) nem lehet nem egyet érteni.

tarackos 2013.03.28. 18:52:16

Az a baj, hogy nincs munkájuk. Semmilyen. (Lassan a magyarnak sincs.)

Hagytak felnőni egy generációt úgy, hogy ők nem látták a családot dolgozni. Ráadásul megtapasztalták mi értelme a tanulásnak: apunak 8 elemije aztán kirakták a munkahelyről azóta se apunak, se neki se a gyerekemnek nincs munkája.

Ezzel cseszték el de nagyon.

Egyébként sztem legalább ennyi magyar is hasonló cipőben jár. Csak őket sem éri el a ma divatos "nemzeti" "keresztyény" szeretet...

Szakképzettség nélkül a mezőgazdaságban lehetne foglalkoztatni őket, az árvízvédelemben de egyszerű szakmunkát is végezhetnének pl. a házak szigetelésénél.

tlvajferi 2013.03.28. 19:17:36

mi a probléma azzal, hogy gettósodnak a települések? legalább ledolgozzuk a hátrányunkat amerikához képet
mi a fenének rinyál a szerző, irigyli a cigánymerciket? ja, hogy za átlagpolgár nem engedheti meg, hát akkor húzzon innen máshova
el is lehet kérem menni :-)

kifordított nagyanyó 2013.03.28. 19:20:19

@tarackos: Na ott a pont!
Senkinek nem jut meló nem csak a romáknak.
Ez nagy részben gazdasági kérdés.
Nem romaprogram kéne külön ,hanem szegényeket felzárkóztató program minden rászorulónak.

==T== 2013.03.28. 19:38:30

@tarackos: és mások.

A cigányok helyzete már országokban is hasonló, a környező országokban szinte dettó ugyanez. A franciáknál, németeknél, spanyoloknál usákoknál ugyanez a munkakerülő, bűnöző életmód a jellemző.

Vagyis ezt nem mi szúrtuk el. Vagyis annyiban igen, hogy a bűn nem nyeri el a büntetését. Túlságosan kesztyűs kézzel bánik velük az igazságszolgáltatás, miközben a szociális háló túlságosan is bőkezű az irányukba.

Ez (is) tette lehetővé azt, hogy ennyire megnőjön a létszámuk.

Magyarországon az iskolarendszer már igen régóta biztosítja a tandíjmentes szakma/diploma megszerzésének lehetőségét. Hogy ez a cigányoknál nem jellemző, az saját kultúrájuknak, szokásrendszerüknek köszönhető.

Az előző rendszerben valamennyire tudták őket foglalkoztatni - bár javarészt képzettséget nem igénylő munkakörökben- de ugye a világ fejlődik. Tetszik vagy sem, ahhoz, hogy valaki a piacon munkát kapjon, ahhoz kell valami olyan tudás, vagy képesség, amivel ő kitermeli legalább a munkabérének az árát.

Nyilvánvaló, hogy egy funkcionális analfabéta, aki adott esetben még a társadalmi együttélés minimum normáit sem hozza erre nem lesz képes.

Mi a megoldás?

Bűnözőket a börtönbe, már igen fiatal kortól is, és maradjanak is ott sokáig.

Munkakerülésért és gyerekcsinálásért meg ne járjon pénz.

Ha mázlink van, elmennek nyugatra, ahogy az arabok, afrikaiak, meg ilyesmik.

VT22 2013.03.28. 20:08:01

"Fel kell lendíteni a falusi turizmust, meg kell menteni a vidéken éppen eltűnő kultúrát"

Ahol a cigányok uralják az utcát, ott a normális élet megszűnik. Mégis ki a fene fog menni oda nyaralni? Érdemes akár a kéktúra fórumokat is megnézni, a hogyan éljük túl a csereháti szakaszt kérdéskörben.

laci_52 2013.03.28. 20:10:23

Arról egy szót sem szól a cikk, hogy a romák többsége semmit sem tesz helyzetének javítására és eszük ágában sincs dolgozni, inkább lopnak.

Hány százalék a romák aránya a teljes népességben és hány százalék a börtönökben? Biztosan nem egyforma, azt is tudom, melyik százalék a nagyobb.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.03.28. 20:16:58

A cigány család, akiket ismertem, apuból és anyuból, illetve az egyetlen (!) kislányból állt. Apu elment a Teszkóba dolgozni, aztán anyu elment egy másikba - közük nem volt egymáshoz. Egyikük éjszakai műszakot vállalt a több pénzért és árufeltöltőből lett pék a sok tanulás után, a másik pedig a recepción dolgozott és udvariasan, mosolyogva szolgálta ki a vevőket.
Beszélgettem velük. Rendesen, "cigányszagmentesen" éltek, nem akartak több gyereket és utálták a cigányokat, akik miatt ők, a cigányok cigányokká vannak lesajnálva. Nem akartak romák lenni - ők igenis cigányok, akik büszkék - és dolgoznak.

Ennyi a különbség. A munka. A jövő építése. A beidegződött dolgok, mint a "lopás bűn", "nem verünk meg senkit az utcán", "de nem is köpjük le", és a többi.

Jó lenne minél több ilyen cigányról olvasni. De nem fogunk. A probléma azért van, mert nem erőszakkal lépünk fel ellenük, hanem fogjuk a kezüket és gratulálunk, mikor bűnöznek. Sarkosítva ezt tesszük.

agymosott.blog.hu

Mikk^ 2013.03.28. 20:22:29

@tarackos:
"pl. a házak szigetelésénél." - normális vagy? Rezsit kell államilag csökkenteni, nem pedig normális fogyasztásra, körültekintő életre nevelni.

Akár tetszik akár nem, roma kérdést addig nem lehet megváltoztatni, míg az új generáció azt látja, hogy apuci anyuci bármit csinál nincs következmény. Elég kicsit visítozni, hogy "jáj jáj engemet báncsanak me cigány vok" és ezzel a probléma letudva. Ha nem tanul és 1-est kap szülők bevonulnak pofon a tanárnak és kész.
Egy egyszerű és spórolós lépéssel megoldható az egész. Magyarországon lehet magyar állampolgár és ugyan azok a jogok és kötelezettségek illetik meg mindegyiket, lehet külföldi aki itt dolgozik tehát a szavazáson kívül ugyan azok a jogok illetik meg mint az állampolgárt, illetve még a turista meg az átutazó.
Ha nincs kisebbségi politika ami kirekesztő (kizárja a nehéz helyzetben lévő magyart) és jogtalan előnyhöz juttat mást (ingyen lakás, oktatás amire úgyse jár el, extra előnyök és juttatások), akkor nem marad más a számukra mint a normális élet vagy a dutyi.

ephart 2013.03.28. 20:26:08

Cigányság, mint biológiai fegyver -SZDSZ

lacko49 2013.03.28. 21:06:01

Sajnos az alapcikk téves ! Nem 23 év ..annál sokkal több.. már 1960 as években épültek azok a 2 szoba konyha előszoba kamra .. tipusházak ,melyek még most is láthatók szinte minden önálló tanáccsal/önkormányzattal/ bíró település szélén! Akkor az ellenkezés /nem ellenzék!/ abból fakadt,hogy megszüntetik erőszakosan!! a putrikat!,Mert hagyományokat rombol!! Csak akkor azért még , hatott a KMK.!! Rendszerváltás után, díszcigány van, uszorás van, futtató van, egyéb gengszter van ebben a népcsoporban, Bentlyvel jár , de az adó hatóság ,rendőrség/mindenkori/ inkább engem böntet meg lesből gyorshajtásét ..mint ezeket megintejuholja, hogy ugyan már Rafael barátom miből is telik neked ez , naponta 5000 ft séáróra.stb .stb .! A Rendtétel soha senkinek nem volt érdeke.. mert akkor nem lehet a zavarosban ..hm lefetyelni!

lacko49 2013.03.28. 21:08:23

..Ja és még valamit , így mindíg van a zsidók melett egy álltalánosítható népcsoport akikre időnként, amikor szorul a kapca lehet haragudni!

Disznó Úr 2013.03.28. 21:28:27

Szerintem fájdalommentes megoldás már nincsen. Sőt semmilyen, mert ahhoz olyan politikai akarat kellene, amit egyik párt sem fog vállalni.

Gondolok itt a segélyezési rendszer radikális megváltoztatására - vagyis konkrétan s segélyek majdnem teljes megszüntetésére, a bűnüldözésben és az igazságszolgáltatásban a zéró tolerancia alkalmazására és a szabad fegyverviselésre (ezzel összefüggésben a jogos védelmi helyzet kitágítására és annak tényleges alkalmazására)

A politikai logika szerint öngyilkosság bármely pártnak még csak megemlíteni is a szociális juttatások csökkentését, hiszen több millió inaktív szavazót haragítana magára. Na persze ezzel összefüggésben szóba kerülhetne a cenzusos választójog, de már tényleg a bilibe ér a kezem.

Kanstruktív 2013.03.28. 21:34:17

A munkanélküliség a baj, az, hogy még a szakmunkás, a diplomás sem kap munkát, nemhogy a képzetlen cigányember. Ha mindenkinek jutna munka, nem lenne gond. Mai hír: 2010 óta nőtt a foglalkoztatás! Állítólag. Szerintem ez a fityiszes sikerpropaganda része és nem igaz, max. a kényszerített közmunkások miatt és azért, mert a munkanélküliek száma csökken - papíron legalábbis. Volt dolgom cigány gyerekekkel, 8-10 éves korig nem volt baj velük, aranyosak, kötelességtudóak voltak, tanultak. 11 éves kor után lettek valamiért "cigányok". Ez miért van, ezt szeretném tudni.

Shopping 2013.03.28. 21:59:44

Már elmondtam 100 szor!!!!!

Ha a cigányok nem akarják( márpedig nem akarják) akkor nem lehet őket felzárkoztatni.
Költhetünk -a többiek munkával megkeresett pénzéből -milliárdokat, nem lesz eredmény.

Ahogy a cikk is írta, többször megpróbáltuk, ők egyszer sem voltak partnerek benne.

Ha nem- hát nem. Nem kell erőltetni.

Az evolúció része, hogy aki nem alkalmazkodik, kihal.

Kanstruktív 2013.03.28. 22:10:22

Csak az a szomorú igazság, hogy akkor mi halunk ki, nem a cigók. Ébresztő.

Rick Carton 2013.03.28. 22:10:27

Egyre több a cigány, és továbbra is szegények, ezért bűnözésre kényszerülnek. De vajon mit szeretnek bennük valódi irányítóink? Mire kellenek nekik?

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.28. 22:15:05

"Ha ezt egy kormány nem ismeri fel, az a kormány halott. És a halott kormány a sírba rántja tulajdon országát és népét."

A népszámlálás adatai szerint kb. 300 ezer emberről van szó. Az ellenzéki szavazók többen vannak, a kormány mégis tojik rájuk. Mit vársz az értelmiségiekben nem bővelkedő cigánysággal kapcsolatban?

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.28. 22:20:06

@laci_52: "Hány százalék a romák aránya a teljes népességben és hány százalék a börtönökben? Biztosan nem egyforma, azt is tudom, melyik százalék a nagyobb."

A népszámlálás adatai szerint a népességben az arányuk 3% körüli. A börtönökben (ezt sajnos csak a tapasztalat támasztja alá, és nem a statisztikák) az arányuk 50% feletti. Következtetés.

Fejesrob 2013.03.28. 22:23:15

Szerintem a kormány jól csinálja, mert a közmunkaprogram, a suliért cserében segély és az egyre terjedő tisztaságért segély, a egyre több helyen beinduló megtermelem a kajámat programok az elmúlt évek liberális töketlenségéhez képest korszakalkotó.

Itt kell kezdeni csak az a lényeg, hogy a lánc meglegyen, az általánosból a cigánygyerek kerüljön szakmunkás suliba, vagy gimnáziumba.

Lassú folyamat, de már annak is lesznek eredményei, hogy a cigánygyerek 3 éve már nem a suli mellé jár, ráadásul az ovi is kötelező.

Fejesrob 2013.03.28. 22:24:41

Vagy az én szememmel van valami, vagy mazochista vagy, de ez a zöld háttér irdatlan. Retinámra ég a poszt:)

Fejesrob 2013.03.28. 22:26:23

@Kanstruktív: Röhögni fogsz, a képzetlen cigányember előbb kap munkát mint te.

Az ő melójához ugyanis nem kel csókosnak lennie, a lapáthoz mindig is könnyebb volt odaférni.

Fejesrob 2013.03.28. 22:30:51

@lacko49: Na ez így hülyeség. A cigányokat alapvetően elkerülöd. Te nem?
(Természetesen nem a normális, beilleszkedett cigányokra gondolok).

A zsidókat értelmetlen említeni, kb. 30 hírhedt díszzsidó kollektív utálatát konvertálja át a média kollektív antiszemitizmussá.

Antiszemitizmus akkor lenne, ha az utcán zsidókat vegzálnának.

kela-bá 2013.03.28. 22:33:46

Ha megkérdeznénk idősebb cigányokat, hogy a szociban, vagy most jobb ? Akkor a régire szavaznának. Csak, hogy 23 évvel ezelőtt nem mondták el senkinek sem , hogy kapitalizmus lesz, verseny lesz és oda meg versenyképes munkaerő kell . Egyszer egy értelmes cigány ember mondta : sajnos az a bajunk, hogy 4-500 év elteltével sem tudunk felzárkózni a többségi társadalomhoz...Önkritikusan hozzátette, hogy abban a cigányság "vezetői" is hibásak.

De, van pozitívum is. A TV-ben bemutatták ROZSÁLY település életét, ahol cigány önkormányzati vezetők vannak, és MINDENKI dolgozik, teljesen önellátóak, nem éheznek "pulyák"

Jó példa ! Cigány honfitársaink tessék követni !

átlátó 2013.03.28. 23:01:44

Kicsit is értelmes nép változik a körülötte való világ szerint... ezek jól beettek Dózsából, azóta is az ingyen húst várják...

_most_ 2013.03.28. 23:06:51

@Fejesrob: nem hülyeség, ki van ez találva, a jobboldali, jellemzően igen kevés intelligenciával megáldott embereknek kellenek ellenségek, hogy valahogy megmagyarázzák az életben elért kudarcokat. A cigányok, meg a zsidók az egyszerű jobboldali ember fejében tökéletes ellenséggé egészítik egymást, a cigányok az egyszerű fizikai erőszakot testesítik meg, mely alulról jön, míg a zsidók különböző világméretű összeesküvéseket szőve felülről támadnak a pénz hatalmával.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.29. 05:59:14

@Megyko: Köszönöm a helyesbítést, nem figyeltem.
Valami megoldási javaslatot kellett vázolnom, még ha ez vitát szül is, nem szeretem az olyan bloggokat, ahol vészmadárkodnak, de lehetőséget nem mondanak.

@tarac kos: Most itt lesz is helye árvízvédelemnek, rakás hó után végtelen eső, a Tarna teljesen kint van.
@tlvajferi: Hagyjuk már a cigánymerciket, az uzsorásokat leszámítva legenda. Hűtőszekrény sincs, nem hogy kocsi.

@VT22: Ez nem is most lenne, a lepusztult településeket csak a katasztrófaturisták látogatnák.

@Tom Bobb: Sajnos ők csak egy erős és pozitív kivétel. Egy elzárt zsákfaluban nem látsz Teszkót.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.29. 06:01:20

@_most_: Ezek szerint most kollektíven lehülyézted a jobboldaliakat? Ez keményen előítélet, mint amit a romákkal szemben látsz.

@kela-bá: Kell egy megfelelő kapcsolatokkal bíró polgármester is, hozzáteszem, ha jól tudom, Rozsályban a béreket még mindig közmunkából fizetik.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.29. 07:44:39

@Fejesrob: Igen, nem is szerettem, amikor engedékenyebb párttársaim (mai PM-esek) minden fideszes intézkedésre morogtak, két gyermek felett adókedvezménnyé kéne a CSP-t is alakítani. Tovább megyek, 5 gyerek felett már nem is adnám a CSP-t újabb gyerekekre. Ezt persze felmenő rendszerben, a jelenlegi kifizetéseket nem érintené.

Viszont amit a fogyatékossággal élők és hajléktalanok megszívatása terén művelnek, az konkrétan félelmetes.

kifordított nagyanyó 2013.03.29. 11:18:45

@Tom Bobb: Pont az ilyen cigányoknak kéne segíteni hogy lehessen 2-3 gyerekük.
Nem a tizedik bűnözőpalántát világra szarókat kéne tömni segéllyel.

kifordított nagyanyó 2013.03.29. 11:20:04

@Fejesrob: Utolsó gyökér fideszbirka vagy de ebben igazad van.

kifordított nagyanyó 2013.03.29. 11:25:34

@lacko49: Természetesen egyik kisebbség se tehet róla,hogy nem szeretik őket ugye.
Csak a mi csúnya zsigeri rasszizmusunk és antiszemitizmusunk az oka.
@Fejesrob: -nak most igaza volt.

StuM 2013.03.30. 21:30:45

Az, hogy hogyan jutottunk idáig, bár néhol lehetne vele vitatkozni, eléggé pontosan van a cikkben. De az esetleges megoldások már tévedés-tudatlanság(?), de legalábbis butaság. A falusi turizmus egy ilyen faluban, ahol a cigányság aránya 40-60-90% legfeljebb katasztrófa turizmus lehetne, persze páncélozott buszokkal, kommandósokkal.
Az a hülyeség, hogy az országot és persze az ilyen "problémás" kistelepüléseket majd a mezőgazdaság fogja kihúzni a sz@rból, egy olyan közhely, aminek semmi értelme. A mezőgazdaság mai sok szempontból abnormális, deformált szerkezete miatt, még a jobb helyzetben lévő településeknek ( ahol van akarat, tudás, hagyománya, elszántság stb) sem jelent kitörési pontot. A háztáji (nem az, amiről ma a hozzá nem értő "szakemberek", -miniszteri szintig- beszélnek) egy olyan szegmense a mezőgazdaságnak, ami nem az alapanyag termelésről kell hogy szóljon, hanem, ahogy Róna Péter is sokszor elmondta, a hozzáadott értékről. Erre viszont csak kevesen képesek, plusz itt a piac nem korlátlan.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.31. 07:24:37

@StuM: Eddig OK, de tőled is kérdem, mint az előtted szólóktól, hogy ebben az esetben mi a megoldás? Természetesen a turizmust nem úgy kell érteni, hogy rögtön elszállásolni népeket a bomló házakba, az csak ott lehetséges, ahol az emberek már kellően meg lettek nevelve. Bár a katasztrófa turizmus sem hülyeség, hány ember megy ez olyan esőerdőkbe, ahol minden második állat már az érintésével öl?

A közmunkaprogram gondolom te is látod, a legkevésbé sem visz közelebb ahhoz, hogy rendszerben és előre gondolkodjanak, sőt, átállította az embereket a havi szintű gondolkodásról a hetire.

StuM 2013.04.02. 08:13:58

@Member:
Bárcsak lenne olyan ember, aki egy (akár kibővített kör)mondatban mag tudná fogalmazni a lehetséges megoldást! Nincs egyetlen biztosan működő recept. Annyira sok mindenen kellene változtatni, hogy az már majdnem reménytelennek tűnik. Az elinduláshoz szerintem a legfontosabb, hogy megtaláljuk a betegségre a gyógymódot, a valódi problémákkal való szembenézés. Amíg ezekről nem lehet őszintén beszélni ez teljesen reménytelen. Erre egy nagyon jellemző példa Schiffer András esete, amikor arról beszélt, hogy a valódi problémákról beszélni kell , és megemlítette, hogy Észak-Magyarországon vannak olyan települések, ahol bűnöző családok tartják rettegésben az ott élőket. Mindezt etnikum megnevezése nélkül! Két napra rá Osztolykán Ágnes (párttársa) máris kikérte magának az ilyen rasszista, cigánygyűlölő megnyilvánulást. Holott tudjuk, hogy mi az igazság. Én szélsőjobbos-rasszistaként ki merem mondani, hogy a felzárkóztatáshoz a cigányságnak is hajlandóságot kellene mutatni a felzárkózásra. Azt se felejtsd el, hogy a jelenlegi antiszociális fiatalokat a mostani 30-asok "nevelték" ilyenné. Ezt a mai cigány fiatalságot sem szabad annyival leírni, hogy ők már javíthatatlanok, mert (többségük már többgyerekes szülőként) még rosszabb deviánsabb generációt nevelnek.
Ami biztosan nem hoz megoldást, az a turizmus és a mezőgazdaság.
Az ilyen falvakban nincs látnivaló, nincs semmi, amiért a pénzét költeni akaró turista el merne merészkedni. A katasztrófa turizmus jó vicc, de ha bárhol megpróbálkoznának vele, a hazai és a nemzetközi sajtó azonnal tomboló fasizmusról üvöltene.
A mezőgazdaság (főleg képzetlen) munkaerő felszívó lehetőségeiről már írtam, hogy egy hülyeség.
Azt kellene megértetni a cigánysággal, hogy az egyetlen lehetőség a tanulás, tanulás és a munka.
A közmunka alapvetően jó ötlet lenne, csak nem így. Nem a heti fizetéssel van itt a fő probléma.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.04.02. 11:22:45

@StuM: A 18-25 éveseket azért tartom ijesztőnek, mert javában ők azok, akik még az előző iskolavezetés alól kerültek ki és jó eséllyel sem írni, sem olvasni nem tudtak 8. osztályban. Ez nevetséges. Imréékben ez maximálisan tisztelendő, hogy összeszedik a hiányzókat és ott tartják a gyerekeket napköziben, minden tiszteletem az övék.

Ágiban van némi elfogultság, ez tény. Nagyon lelkes, de a simogató kezet néha nem árt ökölbe szorítani.

A jelenlegi mezőgazdaság valóban nem tud munkaerőt felszívni, elvégre mit csinálunk? Monokulturális gazdálkodással termelünk 3-4 féle külterjes haszonnövényt. A kedvencem a repce, azt még ellopni sem igazán lehet. :) Ott van pl. Boconád fele az elhanyagolt meggyes, ha az illető komolyan venné, idénymunkát már tudna adni, ha helyben nyitnánk egy kisebb pálinkafőzőt, az megint 3-4 embert tudna foglalkoztatni. Rengeteg kivágott facsonk van, lehetne bele gombát ültetni, aztán az üzem a környéken lehet, hogy megvenné.
Az a baj, hogy mindenki külső segítségre vár, pedig a Fidesz marhára letojja, hogy mi lesz itt, látótávolságban az M3-mastól.

StuM 2013.04.03. 08:25:04

Én úgy gondolom, nem a gyerekeket kell meggyőzni a tanulás szükségességéről, hanem a felnőtteket. Az ő fejükben kell rendet tenni, hogy egyrészt a gyerekeik tanuljanak, másrészt a felnőttekre is ráfér a tanulás. Már persze, ha dolgozni akarnak. A mai 18-25évesek (én kibővíteném ezt 14-re) nem maguktól lettek ilyenné, amilyenek most. Az éppen aktuális fiatal generációt az őket megelőző felnőttek nevelik olyanná, amilyenek. Amikor a gyerek azt tanulja, meg hogy ha kap egy egyest, vagy a deviáns magatartása miatt egy osztályfőnökit, akkor a família falkába verődve bemegy és megruházza a tanárt, ne is várjuk, hogy mintatanulók lesznek. Amikor az a király, aki megjárta már párszor a börtönt, és annak van a legnagyobb tisztelete, aki fuxokkal teleaggatva drága nagy verdákkal jár és mindezt bűnözésből, ne is várjunk mást a fiataloktól.

Munkára fogni ezeket az embereket borzasztóan nehéz. Pláne, ha rájuk is hagyják: nem kell dolgoznod a fizetésért, csak szavazz rám.

A pártok jó része azért kezdte el ezt a hülyeséget erőltetni, mert rá jöttek, hogy mivel nem foglalkoztak a vidékiekkel (a belvárosból a krumpli is a Tescoban terem nem a földeken) kezd kicsúszni a kezükből. Ráadásul ez most jól hangzó divat, amit néhány multi is igyekszik meglovagolni, magyar termékként eladni minden sz@rt.
A mezőgazdaságban jelenleg a szántóföldi növénytermesztésben van a legnagyobb pénz. Itt is komoly problémák vannak, már egy 2008-as nemzetközi konferencián megfogalmazták, hogy a mezőgazdasági alapanyagok piacát egyre inkább a pénzügyi spekuláció uralja, az alapanyagok piacán végbemenő változásokat már nem a kereslet-kínálat alakulása határozza meg. A pénzügyi spekuláció és a mezőgazdasági termékek piacainak liberalizációja csakis negatív következményekkel járhat. A munkaerő-kérdés szempontjából ez csak annyiban fontos, hogy ebben a szektorban nincs és nem is lesz munka.
Az állattartásban, mivel itt is a nagyüzemi szintű alapanyag-termelés a jellemző szintén nem lesz munkaerő kereslet.
Akié az a meggyes, az soha nem is akart igazán termelni semmit, pusztán a több milliós támogatásért telepítette anno a fákat. Ez is az elhibázott támogatáspolitikának köszönhető.
Egy pálinkafőző pusztán ebből a meggyesből biztosan nem élne meg egész évben.
Nem olyan rég volt egy nemzetközi gombatermesztő konferencia Kerecsenden, hát ott amit bemutattak, az olyan nem nemzetközi színvonalú hitec, hogy a facsonkról leszedett gomba sem minőségben, sem árban nem lehet versenyképes. Arról nem is beszélve, hogy a gombát nem korhadó fákon termesztik, hanem megfelelő minőségű táptalajon, ma már zárt rendszerben.
Ma a mezőgazdaságban is, mint minden termelő ágazatban a cél az élőmunkaerő-igény csökkentése.
Pl: egy önjáró cukorrépaszedő (pedig ez egy kézimunka-igényes növény) ára eléri a 200 milliót. Aki ebbe beruház (a 40-60%-os uniós támogatással együtt) az nem fog drága munkaerőt alkalmazni. Viszont csak így lesz versenyképes.
Mint ahogy önfenntartó gazdaság, úgy önfenntartó falu sem létezik. Rengeteg mindent meg lehet csináltatni élőmunkaerővel is, csak azután ezt el is kéne-, lehetőleg haszonnal- adni.
A mezőgazdaságnak van olyan szegmense, amely munkaigényes és nem váltható ki gépesítéssel, de itt tényleg dolgozni kel és komoly szaktudás is kell hozzá. Na meg, meg kell találni a megfelelő piacot is. Az egésznek ez a lényege, amit termelek versenyképes áron, nyereséggel tudjam eladni. A nagyüzemekkel ebben nem érdemes versenyre kelni, olyat kell előállítani, amit ők nem tudnak.
süti beállítások módosítása