Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Az UMDSZ vezetőivel találkozott Kárpátalján Schiffer András

2013.04.07. 07:19 Member

A Lehet Más a Politika a korábbinál intenzívebb nemzetpolitika folytatására készül - mondta Schiffer.

A Gajdos István UMDSZ-elnökkel, ukrajnai parlamenti képviselővel és Tóth Mihállyal, az UMDSZ tiszteletbeli elnökével, kisebbségjogi szakértővel tartott tájékozódó jellegű megbeszélésről Schiffer András az MTI-nek elmondta: a találkozón hangsúlyozta, az LMP álláspontja az, hogy egyenlő alapon, azonos mércével kell kezelni a határon túli magyar szervezeteket, s a párt ezt várja el a magyar kormánytól is. Hozzátette: az LMP azért bírálja a kormányt, mert beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy nem egyenlő alapon kezeli a határon túli magyar szervezeteket. Megjegyezte: a Fidesz rossz úton jár, amikor megkülönbözteti a határon túli magyar szervezeteket.

A megbeszélésen Schiffer tájékoztatta az UMDSZ vezetőit a párt nemzetpolitikai terveiről. Mint közölte, a találkozón felvetődött az ukrajnai magyarok kettős állampolgárságának a kérdése is az ukrajnai belpolitikai helyzet tükrében, tekintettel a jövő évi magyarországi parlamenti választásokra. Ebben a tekintetben további gondolkodásra van szükség a magyar politikai elit részéről, hogy a kettős állampolgárság és a külhoni választójog, valamint az autonómia ügye hogyan egyeztethető össze Kárpátalján és a többi szomszédos országban - tette hozzá.

Az LMP társelnöke, aki a szombaton Beregszászon soros évi közgyűlését tartó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghívására érkezett Kárpátaljára, kifejtette: mind a KMKSZ, mind az UMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélésén tájékozódott a nagymuzsalyi aranybánya újraindításának tervéről. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az LMP elkötelezett abban, hogy a Kárpát-medence természeti környezetét meg kell óvni. Kiemelte: az LMP úgy véli, a Kárpát-medence jövőjét, a következő generációkat nagyban fenyegeti az, hogy a Felső-Tisza vidékén veszélyes technológiákat alkalmazó aranykitermelést folytatnak, és a párt ezzel kapcsolatban igyekszik felrázni a magyar és a nemzetközi közvéleményt.

A megbeszélésről szólva Gajdos István az MTI-nek kifejtette: eredményesnek tekinti az LMP vezetőivel folytatott tanácskozást. "Örültünk annak, amikor az LMP kiállt az UMDSZ mellet, amikor a jelenlegi magyar kormány hazug vádak alapján megvonta tőlünk a schengeni vízumhoz szükséges támogató nyilatkozatok kiadási jogát. Jóleső érzéssel konstatálom, hogy az LMP erősíteni igyekszik nemzetpolitikai irányvonalát."

A politikus elmondta: tájékoztatta az LMP vezetőit a kárpátaljai és az ukrajnai belpolitikai helyzetről, különös tekintettel az ukrán parlament blokádjáról. A tárgyaláson szóba került az ukrán szélsőséges nacionalista erők térnyerése Kárpátalján, s a magyarellenes provokációk elleni közös fellépés lehetősége. Az UMDSZ elnöke ennek kapcsán hangsúlyozta: az LMP társelnöke arról biztosította, hogy teljes mértékben elítéli a magyarellenes megnyilvánulásokat, és a párt arra törekszik, hogy elérje ezeknek a megszüntetését.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: határon túli magyarok LMP Ukrajna UMDSZ KMKSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr535204953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása