Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Megosztottság a szélsőjobboldalon

2013.06.29. 08:12 Member

Tapasztalom, hogy a gárda Jobbiktól való távolodásának hírére a baloldali szavazók zöme már bontaná a pezsgőjét, de el kell őket keserítenem, hogy egységes szélsőjobboldal (amit ők csak egyszerűen "náciknak" neveznek) nem létezett eddig sem, csak az ő elméjükben.

A két világháború közé tehető a nemzeti érdeket teljes kizárólagossággal kezelő mozgalmak aranykora. A Tanácsköztársaság idején kezdődő fehérterror idején már létezett a Magyar Országos Véderő Egylet, az Ébredő Magyarok Egyesülete, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége, stb.. A különféle mozgalmakat összekovácsolta a kommunista elit és legfőképpen a Károlyi Mihállyal szembeni ellenérzés, mivel a nagyhatalmakkal való tárgyalásokat rendkívül gyengén végezték. A jobboldal egysége Horthy Miklós kormányzóvá válásáig valósult meg, miután kormányzóként a Szegedi Gondolatból kinőtt vezető élesen szembefordult az illegális pogromok szervezőivel.

A második világháborút követően a kommunisták jelentősen lecsökkentették a pártok létszámát, korlátozták tevékenységüket, addig viszont jellemző volt a pártalapítási láz a jobboldali radikálisok között. Ha csoportosítani szeretnénk a kialakult mozgalmakat:

  • Keresztény alapon megszervezett pártok, mozgalmak (pl. Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja, Keresztény Nemzeti Párt, Keresztény Nemzeti Szociális Front - Nemzeti Kisgazda-, Iparos és Munkásfront): A keresztényszocialisták kiszorításával jöttek létre, általában rövid életűek voltak és a fő különbség közöttük az antiszemitizmushoz való viszonyba mutatkozott meg.
  • Fajvédelem ideológiája (pl. Magyasr Nemzeti Függetlenségi Párt, Magyar Nemzeti Függetlenségi Revíziós Liga, Nemzeti Radikális Párt): Önálló pártjai rendkívül sikertelenek voltak, legjelentősebb képviselői a népi Szabó Dezső és Bajcsy-Zsilinszky Endre. Általában az Egységes Pártban (Keresztény-Keresztyén Földmíves-, Kisgazda- és Polgári Párt) tudták eszméiket érvényre juttatni. Egyszerre voltak zsidó- és németellenesek.
  • Utánzó nemzetiszocialisták (pl. Nemzeti Fasiszta Párt, Nemzeti Szocialista Magyar Munkáspárt, Nemzeti Szocialista Magyar Földműves és Munkás Párt; Magyar Nemzeti Szocialista Párt) Meskó Zoltán, Böszörményi Zoltán és gróf Festetics Sándor mozgalmai. Jellemzően az 1935 és az követő időszak mozgalmai, minimális kreativitással, átvették a német mintát és erőltették rá a magyar viszonyokra.
  • Ötvöző nemzetiszocialisták (pl. Nemzeti Akarat Pártja, Fajvédő Nemzeti Szocialista Párt, Nemzeti Front) Igyekeztek ötvözni a magyar fajvédelmet és a német (ateista) nemzetiszocializmust, de erősen kaotikus, ideológiailag nehezen megfogható katyvazt kaptunk, legfőbb képviselője Szálasi Ferenc, Málnási Ödön, Baráth Tibor.

A radikálisok tragédiája és a nép szerencséje volt, hogy a személyi érdekek és az önjelölt vezetővé válás vágya felülírta a közös célokat, a Nemzeti Egység pártjának legyőzése nem tudta összefogni az egy személy köré épülő mikrobusz pártokat, melyeknek a pontatlan vezetés végett sokszor tagsága is erősen átfedésben volt egymással. Vagyis a 30s évek szélsőjobboldala hasonlóan viselkedett, mint a mai baloldali (ezt döntse el mindenki ízlés szerint) tömörülés, ahol szintén kialakult egyfajta pártalapítási láz (Együtt - Korszakváltók Pártja (eltüntetve a PM-et),  Liberálisok, MoMa, 4K!, DK) és a személyi kérdések körüli viták, a torta felosztása felülírják az egységes fellépést. De hasonlóan atomizálódott a vajdasági magyarság a töménytelen VMD* kezdetű pártocskával a délszláv háborúkat követően.

Idézve az MTI-t idéző kurucinfót, "Az elnevezésükben nemzeti jellegűnek tekinthető pártok közül 2003-ban alakult a Pajzs Szövetség, 2008-ban a Magyar Nemzeti Rend Párt és az Árpád Népe Magyar Nemzeti Párt, 2009-ben pedig a "Hunok Nagy Szövetsége" Párt.", vagyis a szétdaraboltság jelenleg is fennáll, vizsgálva az OVB 2010-ben közzétett listáját láthatjuk, hogy akik egyáltalán képesek voltak a jelöltállításra, azok főként enyhén balos, illetve roma szervezetek. A friss kutatások inkább a nemzeti radikálisok lélektanát illetve kultúráját fogják meg, nem találkoztam eddig átfogó, ideológiai alapú felosztással, amit ráadásul megnehezít a Jobbik erőteljes ideológiai válsága, mely az utóbbi hónapokban egyre erőteljesebb.

A MIÉP, mint az MDF volt radikális népi szárnya a csurkai fantazmagóriák miatt soha nem volt képes a népet megszólítani, megmaradt budai antiszemita pártnak, majd a Fidesz elkötelezett támogatójává vált mind a parlamentben, mind a Jobbikkal szemben, Csurka István halálát követően viszont egyfajta Jobbik kádertemető szerepet vettek át, Endrésik és Rozgonyi is a MIÉPben találta meg üdvét kizárását követően. A Magyarok Szövetsége főleg a múlt "újraértelmezé", a magyar termékek népszerűsítése (ez becsülendő!) és a spirituális, transzcendentális világkép népszerűsítésén dolgozik és rendkívül gyorsan terjeszkednek ország- és Kárpát-medence szerte. Vannak még kisebb pártok, pl. a Nemzeti Munkáspárt, mely "nemzeti" és "szocialista" (véletlenül sem nemzetiszocialista), logójuk feltűnően emlékeztet a hitleristák jelképeire, vagy a Demokratikus Keresztény Királyság Párt, melyet máig nem sikerült értelmezni, és a szélsőjobbon valamiért divat minél kaotikusabb nevet választani. Polgár "Tomcat" Tamás nehezen definiálható kategória, véleményem szerint nem sorolható a szélsőjobboldalra, inkább nevezném "radikális polgárpukkasztásnak" (mert hát "Polgár", ugye) tevékenységét, a Vér és Becsületetet bohócjelmezben, a gárdistákat "árpádpöttyös" zászlóval heccelte, a Jobbikot nyíltan elítéli (emlékszünk a pofozós videóra, ahol Novák kicsit meglepődött?)

A mai magyar szélsőjobboldal eszmeileg nincsen különösebben megosztva (egységesen keresztény, népi, romaellenes), egyedül a nemzetiszocialisták elődként való megjelölésében (pl. Pax Hungarica, Vér és Becsület és a Suttogó Mozgalom nyíltan felvállalja Szálasi Ferencet) és az antiszemitizmus mértékeben mutatnak különbséget, ennek köszönhető a rengeteg önvédelmi gárda, a legjelentősebb, Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületen túl létezők sem tudnak egymással, illetve a Jobbikkal megegyezni, a Betyársereg pl. elismeri a törvényen kívüliséget, aminek egy "nemzeti polgárőrséggel" össze is kell akadnia (méltán emlékszünk a Novákot szintén felpofozó Tyirityánra), vagy az Eszes Tamás vezette Véderőt, mely a Jobbikkal szemben indult a gyöngyöspatai helyi választásokon.

A végére hagytam a legjelentősebb magyar szélsőjobboldali erőt, a Jobbikot, mely egyetemista mozgalomként a Fidesz nevelte polgári körök mellől lett keresztény ifjúsági pártból a magyar radikális jobboldal plebejus képviselője. A párt a romákra tett éles kritikájával válhatott parlamenti erővé, ez mellett a kezdetektől fogva élesen bírálták az Európai Uniót tevékenységét. A párt eddig tartózkodott a túlzott radikalizmustól, de a párthoz ezer szálon, átláthatatlan költségvetésen át kötődő könyvesboltok, ruházati- és ajándéktárgy üzletek, zenekarok és médiaportálok (élükön a nyugodtabb hangvételű Barikáddal és kocsmapolitizálást folytató Kurucinfóval) már megütik azt a hangnemet, mely a párton belül is eszkalálódni látszik. A párt nem a mérséklődés és radikális néppártiság útján indult meg, éppen ellenkezőleg, egyre gyakrabban tesznek képviselőik antiszemita kijelentéseket, ami annak jele, hogy a fokozatosan jobboldalon teret nyerni próbáló Fidesszel szemben kénytelenek a náluk is radikálisabbaknak engedményeket tenni. Ami a legszomorúbb, hogy a tagság alsó szintjein ez annyit jelent, hogy az "Üsd a cigányt" kibővült az "Üsd a zsidót" jelmondattal.

A hazai politikai palettán meghatározó esemény Ángyán József új pólussá vállalása és kiválása a Fideszből, létrehozva a Tisztességes Emberek Szövetségét, mely minden Fidesszel szemben álló, az MSZP-hez és a Bajnai-féle szövetséghez nem kötődő szervezetet szívesen lát, az LMP-t és a Jobbikot is beleértve, vagyis a kérdés, hogy a Jobbik egyáltalán közeledni fog-e Ángyánhoz (a földtörvényes zárószavazás show-ját egyértelműen elvitték) és némileg megenyhíti általa képviselt radikalizmusát (ugyanez a kérdés vonatkozik a Gazdatanácsokra), és ezzel lemond a legradikálisabbakról vagy önállóan próbálja meg a földtörvény elleni agitálást képviselni és két oldalról is (enyhébb radikálisok és földügyben radikálisok) szavazatokat veszíteni.

Szólj hozzá!

Címkék: Jobbik Nemzeti radikalizmus Önvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr35383006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása