Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Egybankrendszer

2013.07.15. 18:23 Member

Vannak dolgok, amik még szimpatikusak is lehetnének, de valahogy ha a Fidesz csinálja, az embernek a hideg fut végig a hátán. Mert ha a Fidesz valamit csinál, az olyan, mint a nők megjegyzései, sohasem szabad őket szó szerint értelmezni, mert mindig a mögöttes szándék a lényeg. A Fidesz szabadságharcos gazdaságpolitikájára ez halmozottan igaz.

Matolcsy, miután nemzetgazdasági miniszterként zsenialitásával már a porba rugdosta szegény Hazánk fejét, Varga elvtársra bízta a nadrágszíj szorongatását és valamilyen őrült, sőt, egyenesen perverz gondolattól vezérelve a jegybankunk élére került. "Hát persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!", mondotta Stallone az Oszkárban. Kamatcsökkentés mindenek felett, hogy az emberek megtakarításai fabatkát se érjenek és vegyék a kétes sikerű állampapírt, előtte még államosítják a baromkodások finanszírozására a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait, most éppen bedarálják a takarékpénztárakat is. A PSZÁF már a jegybank alá tartozik, Szász Károlyt megbuktatta a saját vezére. Mire készül a Fidesz?

Egy tippem van: Egybankrendszerre. A diktatúrák sajátja, hogy nem tűrik meg a konkurenciát, igaz ez a nem kicsit visszataszító kereskedelmi bankokra, akiket egyesével kizavarnak az országból a sarcokkal. Nem mintha sajnálnám őket, mohóságuk és arcátlanságuk, valamint az aljas devizás szerződések a 0 tájékoztatással minimum fejek hullását vonzhatnánk, nem beszélve arról, mennyire káros önmagában az, hogy termelés helyett a kereskedelembe pumpáljuk a pénzt. De ha az Orbán-kormány kvázi államosítja a bankszektort (mint tette azt a dohánnyal és a kaszinókkal) és esetleg a jegybankot teszi meg az ország hitelező erejévé (esetleg az OTP államosításával csinál egy állami kereskedelmi bankot, aminek vannak kihelyezett fiókjai), akkor már nem csak a földeket és a dohányt, hanem az olcsó hiteleket is csak a haverok kapják, és kvázi kész a feudalizmus. Olyan szintű feudalizmus, hogy annak állam által vezéreltségére még Lukasenko is elégedetten csettintene és még egyszer megdicsérné Magyarországot. Mert a népeket kizsákmányoló, beteges rendszerek sajnos nem állnak olyan távol egymástól, mint azt hirdetik, inkább csak riválisok a népek birtoklása felett. A kommunista, a nemzetiszoci és a feudalista egy kutya, csak más színre festi magát.

A másik, hogy Matolcsy bezáratja az IMF helyi irodáját. Már megint karddal és vérrel lázadnak, csak egy a baj, az ő töketlenségüknek hála egyszerűen a közelébe nem ér a forint értéke annak, ami a választások előtt volt. Nincsenek beruházások a stadionokon és Közgép baromságain túl, az embereknek nincsenek megtakarításai, lassan a szalonnasütéshez is a saját oldalunkból vágunk egy darabot. Ergo hacsak az oligarchák nem dobják össze a gázsit az államadósság kiperkálására, akkor esélytelen, hogy ezt kifizessük.

A takarékok miatt külön dühös vagyok. A munkahelyi és családi öntakarékosságon, önsegélyezésen túl a helyi viszonyokhoz alkalmazkodó, települési, esetleg járási szintű takarékok lehetnének a fenntartható fejlesztés kulcsai, ezekbe elvből nem szabadna az államnak belenyúlnia. A takarékoknak megvan az az előnye, hogy nem tudják kölcsönadni azt a pénzt, ami még nem létezik, hanem a te visszafizetésedből születik, vagyis az általuk tárolt pénznek megvan a fedezete. A takarék esetleg támogathatná a certifikátokhoz hasonló formában a gazdálkodókat és iparosokat a termékeik szimbolikus, értékpapír alapú elővásárlásával, szigorúan ügyelve arra, hogy becsülve ne legyen több papír, mint termék. A végén a befektető megkapná a terméket, vagy a termék mennyisége szerinti piaci árat. A "fogadás" része abban állna, hogy az elővásárláskor fizetendő összeg szimbolikus, elvégre nem tippelhető be, különösen mezőgazdasági termékek esetén, a pontos előállítási költség. De ez csak elméleti fejtegetés és utópia, ma Matolcsy "Kuszaszem" Gyuri mondja meg a tutit.

Szólj hozzá!

Címkék: pénzügy bankok Matolcsy György

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr915406008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása