Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Ózdkojdunk a felelőtlen döntésektől!

2013.08.05. 09:12 Member

Be járta a hír a facebook-ot és a sajtót, hogy éppen a legnagyobb melegben döntött úgy Ózd város önkormányzatának képviselőtestülete, hogy a romatelep közkútjait elzárják, illetve rajtuk a nyomást csökkentik. Hasonló történt nem is olyan régen, amikor Lyukóban a Jobbik kiköttette a helyi romáknál a vizet, de ennek sajtóvisszhangja jóval szerényebb volt. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13§ a vízgazdálkodást az önkormányzatra bízza, szociális faktor beépítése nélkül, vagyis jogilag a döntés egyáltalán nem támadható.  A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 58§ (1) c) azt mondja ki, hogy "Lakossági felhasználó esetében a közüzemi ivóvíz-szolgáltatást felfüggesztheti, ha a létfenntartási és közegészségügyi vízigények teljesítéséhez szükséges ivóvízellátást más, elérhető módon biztosítja", illetve az 58§ (10) szerint "A közegészségügyi követelmények teljesítéséhez szükséges ivóvízellátás akkor biztosított, ha az ivóvízellátás legalább 20 l/fő/nap mennyiségben, négy emeletnél nem magasabb lakóépület esetén legfeljebb 150 m távolságon belüli, négy emeletnél magasabb lakóépületben pedig négy emeletnél nem nagyobb szintkülönbséggel járó vízvételezési lehetőséggel (közkifolyóról, tűzcsapról, szállított vízből) adott.", vagyis azt érdemes vizsgálni, hogy az elzárt közkutak között adott-e a 150 m-t meghaladó különbség vagy a csapok jelenlegi vízfolyása mellett garantálható-e a napi 20l/fő.

Ez a jogi része. A másik inkább erkölcsi és morális. Miért pont nyáron jut eszükbe ekkora csapást mérni a helyiekre, amikor a rekkenő hőségben majd megpusztul az ember? Mert a másik oldalával abszolút egyetértenék: Rengeteg család él úgy, hogy valamiféle kádári nosztalgiától vezérelve ingyenesnek gondolja a közüzemi szolgáltatásokat, míg a banki hiteleket a legszegényebb család is igyekszik kifizetni, a szolgáltatók eddigi türelmével visszaélve több éves és százezres tartozásokat hagynak, majd letagadják, elővételi szerződéssel, részletfizetést biztosítva továbbadják a házat és az oda beköltöző még szegényebbek szembesülnek vele, hogy át lettek verve. Ez Tarnabodon sajnos pl. tipikus. Ózd lakossága 34e fő, vagyis nem éri el a 40e-t, ami a kötelező adósságkezelési szolgáltatás alsó korlátja, ellenőriztem, a város nem alkotott ilyen jellegű rendeletet. Pedig ez volna az egyetlen megoldás, hogy az ott élőket szépen elkezdeni bevonni a tanácsadásba, jelezve, hogy 1 év múlva a város a szűkös keretekre tekintettel csökkenteni fogja a közművesítést, ezért illene a házukba minél előbb visszakötni a vízellátást. Csak ehhez persze keretszerződést kell kötni a szolgáltatókkal és persze a vízszolgáltatónak is élnie kellene a 2011. évi CCIX. törvény 58§ (1) d)-ben nyújtott előrefizetős mérő lehetőségével, amit valamiért eddig országszerte csak a villany- és gáz szolgáltatók valósítottak meg.
Mert azt el kell ismerni, hogy az önkormányzat a lakásfenntartási támogatást nem élvezeti cikkek és az élelmezés finanszírozására adja, utóbbiakra nagyon szűkösen, de elegendőek a családtámogatások és az álláskeresőknek adott juttatások, ill. a közmunkabér, valamint az Erzsébet Utalvány formájában nyújtott gyermekvédelmi kedvezmény. A lakásfenntartási támogatás általában pont annyira alacsony, hogy a vízdíj tartozás rendezése még finanszírozható belőle. Sajnos a fogyasztói társadalom rákfenéje, hogy a korábban teljesen feleslegesnek bizonyuló élvezeti cikkekről nem tudunk lemondani, hiszen aki nem teheti meg, hogy minden nap ezekhez nyúljon, annak hatalmas a kísértés, hogy ezekkel dobja fel sanyarú mindennapjait.

A szigor és a fenntartható életre nevelés jó megoldás, a beterjesztett testületi javaslat szabályosnak mondható, de a szolgáltatás ilyen hirtelen felmondása, a villámrezsicsökkentés egyenlő a barbársággal.

7 komment · 1 trackback

Címkék: cigányok Fidesz Ózd

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr205445572

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.05. 14:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.05. 23:24:27

A szigor és a fenntartható életre nevelés jó megoldás, a beterjesztett testületi javaslat szabályos

... és pont.

Mangekyo22 2013.08.06. 09:13:53

Mikor fogsz írni member:
1.Az SZDSZ végleges feloszlatásáról?
2.Az EU új hülyesége, hogy a vékony cigarettákat betiltani mert "szexuális tartalommal" bírnak?
3.Scheirig Gábor új ötletéről, hogy a már aláírt MSZP-Együtt-PM szerződést és listát most utólag átírják mert bántja a szemét, hogy "felsőfokú végzettséggel" kell bírnia egy jelöltnek?

Erről az Ózdi ügyről annyit, hogy ahol már mindenki, párttól függetlenül írták alá és mondtak igent (mert jobb és bal oldali képviselők is igent mondtak erre), ott már tényleg nagy a baj.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.06. 09:44:22

@Mangekyo22: Az új videó és más elfoglaltságok miatt így is csoda, hogy ezt kinyögtem.

1. Eddig nem tudtam róla, pedig a hírportálokat bújom. Ezek szerint ekkora jelentőségük volt. Majd írok, ha lesz kis időm. Megjegyzem, hála az égnek!
2. Hagyjuk. Ezzel érdemes foglalkozni?
3. Eddig nem bántotta, a hülye kis dzsentri. Neki mindegy, csak parlamenti helyhez jusson, de ő nem fog, túl sok kárt okoz. Lehet valaki autodidakta módon értelmes és 3 diplomával komplett idióta, nem is értem, hogy ez miként is merülhetett fel. Valami középfokú végzettsége legyen, de több nem várható el.
Én nem szeretnék a PM-mel foglalkozni, mert egy kis 1% alatti kis vacak.

Helyileg valahogy mindig összezár a két "rivális".

Sweet And Full Of Grace 2013.08.06. 14:32:27

" Miért pont nyáron jut eszükbe ekkora csapást mérni a helyiekre, amikor a rekkenő hőségben majd megpusztul az ember? Mert a másik oldalával abszolút egyetértenék"

Akkor máris megnyugodhat, az önkormányzat ugyanis nem a legnagyobb melegben, hanem még december döntött a felülvizsgálatról.

Más kérdés, hogy a Gyurcsány-szektás Varjú László vagy most szerzett róla tudomást, vagy most érezte alkalmasnak az időpontot, hogy némi szégyentelen önreklámot csapjon magának, meg az állami támogatáshoz szükséges 1% körül vergődő pártjának.

Kekszemu 2013.08.06. 15:26:19

Egy dolgot nem értek, miért kellett az ásott kút rendszert tiltani és megszüntetni...
Az ásott kútból öntözve /tehát visszajuttatva a vizet a földbe/ sokkal inkább vissza lehetne szoktatni a kertészkedésre ezeket a népeket, iskolában mintakertet létrehozni és megtanítani őket.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.06. 15:41:22

@Kekszemu:

Tiltják és megszünetették? Mi a mai napig ásott kútból locsoljuk a kertet, és alig egy éve próbáltunk egy újat is fúratni (más kérdés, hogy nem jött be, pont rossz helynek bizonyult).

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.06. 17:29:03

@Sweet And Full Of Grace: Lemaradt a rag. Decemberben vizsgálják a kutakat, vagy akkor vizsgálják felül az elzárást? Nem mindegy. Akkor úgysem üzemelnek, elvégre elfagynának.

@Kekszemu: Nincs megszüntetve. Itt Alatkán nincs is vezetékes víz, ásott kút van.
süti beállítások módosítása