Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Roma kultúra az iskolában?

2013.09.04. 13:40 Member

Bevallom, eddig teljesen elkerülte a figyelmemet a hír, mely szerint az általános- és középiskolás tananyagba integrálják a cigányság történetét. Persze ez megint egy jó kis kapkodós akció, aminek elsődleges célja, hogy a kormány fel tudjon mutatni valami romaügyben (elsőként Európában az oktatás terén), de a valódi problémákat, mint a szociális leszakadás ez bőven nem tudja orvosolni.

Facebook-on "okos" ismerősök mondják, hogy ennek a "parazita népnek" nincsen történelme, nincsen velünk közös történelme. Akkor vegyük csak sorra! Bocskai szabadságharc során harcolt egy Lippai Balázs nevű hajdúkapitány. Rákóczi-szabadságharc alatt komplett zászlóaljuk volt, zenéltek főleg, de akkor is részt vettek a küzdelmekben. Az 1848-49-es szabadság híres cigány tisztjei: Sárközi Ferenc (Kossuth hadnagya) Kálózdi János (Dembinszky hadtese); Sági Balog János; Pityó József; Kolozsvári Salamon; Bihari János (képen), a "Magyar Czigányok közt Orpheus". Körülbelül hatezer cigány honvéd harcolt a szabadságharcban. Meg Gábor Áron is szorgosan öntötte nekünk az ágyúkat és bizony ő is jó eséllyel cigányember volt.

Az 1956-os forradalom mártírjai: Sztojka László (Citrom), Kóté Sörös József, Dilinkó Gábor (Bizsu), Szabó Ilonka (Kócos), Onestyák László, pl. Kolompár János, Csányi Sándor, Onestyák László).

Nem értem a nagy parát, mert arról szó sincs, hogy külön tárgyat kapnának, egyszerűen szerepelni fognak a magyar történelem- és irodalomórák tananyagában. Ami szerintem korrekt, elvégre Zsigmond 1417-es menlevele óta itt vannak a kárpáti cigányok és aztán jöttek a többiek. Ez most nem egy eldöntendő szociális kérdés, hogy most segélyekből a magyarok zsírján élnek-e, hogy mire szülik a gyerekeket vagy hogy másik oldalról nézve ők végzik a legalantasabb munkákat (pl. autópálya építés, ami 5 éven belül garantált tüdővész) és az orvos, rendőr is félvállról veszi-e a problémáikat ("Hadd üssék egymást, addigis kevesebb"). Ez kultúrantropológiai felvetés, hogy mint egy sajátos nemzetiségi kultúrával bíró népcsoport joggal szerepel-e a magyar tankönyvekben. Én azt mondom, hogy igen.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás történelem cigányság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr425494941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása