Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Könyv: Adaptáció és modernizáció a moldvai csángó falvakban

2013.10.14. 18:40 Member

db998f29df_adaptacio[1].jpgRégen írtam már könyvről, ideje volt pótolnom. Amennyire sokszínű és hatalmas figyelemnek örvendő a székelyek históriája, nem csak más elcsatolt honrész magyarjairól, hanem bizony a szintén a román állam területén élő csángókról is hajlamosak vagyunk elfeledkezni. A magyar ember sokszor hiszi, hogy a csángók a tulajdonképpeni romlatlan ősmagyarok, így félelmetes romantika és tévhitek övezik őket, miközben, főleg a gyimesbe, jóval később vonultak ki a székelyek, őket nevezzük ma székelyes csángóknak és ők alkotják a csángómagyarok 3/4-ét. Ezen felül Románvásár környékén élnek a legarchaikusabb, legrurálisabb közösségek, míg Bákón, délen egy szintén különálló csoportjuk.

A csángómagyarok életét lehetetlen a magyar nemzettudat hiánya (nem voltak soha a magyar állam és nemzetépítés részei), a katolicizmushoz való feltétlen ragaszkodásuk (erről a legjobb olvasvány Jakab Attila: Mivé lettél, mivé leszel, csángó magyar? című könyve) és a 30s. 40s évek legrosszabb fajta román faji elméletek ismerete nélkül vizsgálni, hiszen a román állam rajtuk állt bosszút a magyarok korábbi asszimilációs törekvései nyomán. Így ma egy lefejezett, archaizált, politikai éntudattal alig rendelkező kis népet találunk a hegyek mögött, erős vallási identitással.

archiv6[1].jpgMíg Tytti Isohookana-Asunmaa: Csángó körkép című könyve főként a pozitívumokat és az egzotikumokat emeli ki (ez is izgalmas, hogy egy finn írja a legkönnyebben emészthető művet magyar testvéreinkről), főként a turisztikai és néprajzi érdeklődésűek bevonzására, addig jelen alanyunk ennél sokkal árnyaltabb és társadalomtudományibb. Igaz, a vallás itt is kulcsszerepet tölt be, de a nyelvészet, a babonák és a mindennapi élet is górcső alá kerül, mi több, a könyv lebontja azt a "dolgos nép" romantikát, ami annyira jellemző ma ránk, ha a csángókra gondolunk. A fene se gondolná, hogy ez a mélyen vallásos, a jég hátán is megélő nép eredendően nem értékeli a tanulmányokat, rendkívül babonás (a trunki rózsaillatú kúttól a népi gyógyászatig) és csak büntetések esetén gondol Istenre, illetve, hogy köreikben milyen gyakori az alkoholizmus, illetve a lopás. Persze jelen bejegyzés nem elégséges egy nép teljes megítélése szempontjából, de ha valakit vonz a téma, egy európai uniós pályázat kapcsán egy dolgozat erejéig foglalkoztam a témával, még ha nem is a kulturális sajátosságokat, hanem az identitáskérdést vettem is alapul.

2 komment

Címkék: könyv csángók Románia

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr75568293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seres balint 2014.02.06. 10:41:20

A fenti illusztrációk közül az alsó kakukktojás. A feliratból nem derül ki, visznot a viselet alapján látszik hogy egy barcasági csángó lányt ábrázol. Nem szerencsés keverni a csángónak nevezett csoportokat, hiszen nekük (a barcaságiaknak) semmi közük Moldvához vagy a katolicizmushoz és az ismertetett vonások semmiképp nem illenek rájuk. Ők evangélikusok és mindig is Erdélyben éltek. Kulturálisan közelebb álltak az erdélyi szászokhoz, mint a székelyekhez. Ha általánosságban írsz a csángókról érdemes ezeket tisztázni, ha viszont csak a moldvaiakról, akkor megkérlek az alsó képet cseréld ki valami találóbbal.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.06. 14:46:10

@seres balint: Köszönöm a jelzést, ma is tanultam valamit, a barcaságiakban eddig nem mélyedtem el jobban.
süti beállítások módosítása