Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A gyurcsányi 16 pont

2013.12.06. 10:19 Member

Aki ma mondhat bármit bátran, szabadon, az Ferenc. De akár főzőcskézhet is Hajdú Péternél. Veszítenivalója nincs, Orbán Viktorhoz hasonlóan szimbóluma pártjának és van egy szűk, elsősorban nyugdíjasokból álló független rajongótábora. De lássuk csak, miről is szólt a DK programja.

1. Európai Egyesült Államok
A DK Jászi Oszkár babérjaira tör és egységesebbé szeretné tenni az Európai Unió országait. Persze ehhez kicsit nagyobb befolyás kellene az Európai Parlamentben, ahol inkább a "Nemzetek Európája" a kitűzött cél, szemben az "Európai Nemzettel". A tagországok (kormányai) féltik szuveneritásukat, az EU iránti bizalom hanyatlóban (gondoljunk a britek gondolkodására a kilépésről) és nem is igazán mondható hatékonynak a már csatlakozott országokban való érdekérvényesítésben. Mint a szubszidiaritás híve, ezt rendkívül balgaságnak tartom. Ha csak a Kárpát-medencében szeretne egy, a  Benelux államokhoz hasonló együttműködést, annak a realitása és átláthatósága már nagyobb, ez különösen az EU-hoz még nem csatlakozottak számára volna kívánatos, de egyben ekkor újra kellene gondolni a nyugati határok fokozottabb védelmét.

2. Határon túliak szavazati jogának visszavonása
Feri nem tanult 2004 december 5.-éből. A Fidesz által adott szavazati jog a legátlátszóbb szavazótábor építés Schmuck Andor óta, de ennek visszavonása súlyos károkat okozna a magyar-magyar kapcsolatokban. A határon túliak számára előnyösebb volna, ha saját embereket küldhetnének a magyar parlamentbe, jelenleg a magyar pártok jóindulatán múlik, hogy juttatnak-e határon túli politikusokat a listájukra. A kérdésfelvetés jogos, de nem elvenni, átalakítani kellene a szavazati jogot.

3. Vatikáni szerződés felmondása
Ennél a pontnál válik egyértelművé, hogy Feri nagyon nagyokat akar mondani. Valóban, a (történelmi) egyházak (és a Hitgyüli) dominanciája, befolyása és tekintélye egyre növekszik (most nem kell a nemzetiségek egyházaitól rettegni), miközben egyre kevesebben járnak misére, kötnek egyházi esküvőt, vagyis egyfajta ellentmondásosság látszik kirajzolódni a vallási élet visszaszorulása és az egyházi befolyás között. Azt viszont ne feledjük, hogy az egyházak intézményeket tartanak fenn és végeznek karitatív munkát, a feladatuk nem kizárólag az egyházi liturgiákban nyilvánul meg, az pedig nem működik források nélkül, hívek adományaiból (már csak az emberi természetből kifolyólag is) le lehetne húzni a rolót és minden templomot feltüzelhetnének, mint Csenyétén.
Az őt támogató nyugdíjas réteg elolvassa, hogy mire is tenné a voksát?

4-5. Szolidaritási Bank, Piac

Itt már-már a populizmus legvadabb suhogása üvölt az ellentmondásosság köpönyege mögül. Tehát piacpártiak vagyunk, abban hiszünk, hogy majd a gazdaság és az (egyre szűkülő) termelő réteg minden problémát megold, közben a szegénység felszámolásáról beszél. Az egyházi támogatások átcsoportosításából oldanák meg a Szolidaritási Bank létrehozását, ami érdekelne, hogy mit is takar. Pl. kamatmentes kölcsönt adhat az önkormányzat is, eddig is volt lehetőség, csak éppen forrás nem volt rendelve hozzá. Másrészt meg az ilyen célzott támogatások átcsoportosítása nem olyan egyszerű, mint azt itt kimondani.

6. Földosztás
Nem akarok csúnyát mondani, de elmész a tudod hova. Éppen a te kormányzásod alatt lett döntő a nagytőke dominanciája a termelésben, a monokulturális exportra termelés korszaka kezdődött és az egyre inkább projektesedő pályázati rendszerben a kisebb gazdák számára a kiírt feltételek teljesíthetetlenek voltak. Másik oldalról a Fidesz kormány inkább a feudalizáláson dolgozott a helyi kiváltságosakkal, mindkét oldalnak illene egy arconcsapás.

7. Sávos adózás munkaadóknak
Ebben látok némi rációt, bár csodát nem várok attól, hogy az első munkavállalók olcsóbb alkalmazása majd kifehéríti a gazdaságot.

8-9. Családi adókedvezmény helyett családi pótlék; Óvodák és bölcsődék
A legvadabb populizmus fattyúgyermeke, ilyet a Fidesztől várnék, hiszen inaktivitásra motivál és a funkciója is teljesen más a két támogatásnak. Jómagam annak a híve vagyok, hogy két gyermekig járjon a rendes családi pótlék és afelett már adókedvezményként legyen igénybevehető a 3 vagy annál több gyermek után. Gyermeket nem csak nemzeni kell, a családot meg kell tervezni, mindenkinek meg kell tanulnia, hány gyermek felnevelésére van kapacitása.
Lehet, hogy e két pont teljesen összefügg és Ferenc így szeretné megtölteni a már így is üresen kongó gyermekintézményeket, amelyeket a pályáztatási rendszer sajátosságai miatt általában túlméreteznek, nem felel meg a gyermeklétszámnak. Az LMP-ben ezért javasoltuk a családi napközik kialakítását (melyet meglepő módon a kormány végül támogatott), mert ezzel költséghatékonyabban megoldható a gyermekek korai nevelése.

10-11. Kétnyelvű általános iskolák; Informatika további térnyerése
Klasszikus kozmopolita gondolat. A kétnyelvűség rendkívül hasznos pl. nemzetiségi identitás megőrzésének elősegítésében és valamelyik világnyelvet jó, ha már korán tanulni kezdik a gyermekek, hogy látókörük szélesedjen. Ellenben akármennyire is gépelős típus vagyok (a kézírásom akár a delíriumtól tengődő mozgássérült rozmáré), maradjon az informatikateremben, ami az informatikáé és a gyermekek figyelme forduljon a közösségiesség és a hagyományos emberi interakciók felé. Ugyanis ezek egyre jobban kivesznek, a szomszéd szobába is üzenetet küldünk a fészen.

12. Szabad felsőoktatás
Belehalnánk, ha egyszer a szakképzésről beszélnénk? Miért hisszük azt, hogy a gazdaságtól teljesen elszakadt, államilag finanszírozott képzés (a DK javaslata szerint az ösztöndíj fedezné a tandíjat, ergo állami) a jövő? Reál szakokon pl. finanszírozzák a cégek azoknak a szakembereknek a képzését, akiket alkalmasnak találnak és onnantól lesz befolyásuk a tananyag tekintetében is, kevesebb lesz a betanítási idő. Aki pedig valami elvontabb szakra vágyik, melynek képzése kevéssé hasznosítható (itt most nem a tanárokra és rendőrtisztekre gondolok), azok másoddiplomaként finanszírozzák azt más jövedelmükből.

13. Nyugdíjreform, "állami magánnyugdíjpénztár"
Ebben legalább Ferenc következetes korábbi önmagával és érezhetően Schmuck Andor pedig most sírva fakad. A jelenlegi nyugdíjrendszernek őrületes hibája, hogy utófinanszírozott, egyre kevesebb befizető tart el egyre több inaktívot, sokan csillagászati összeget kapnak, mások pedig 40 évnyi munka munka után ötvenezret, pedig feltételezhető, akinek a nyugdíja ma magas, annak vannak megtakarításai korábbról. Ebben a felvetésében vannak támogatandó pontok.

14. Lakásfelújítás, újraszigetelés rezsicsökkentés helyett
Teljesen jogos, az energiafüggőségnek csökkennie kell, ésszerűen.

15. Női kvóta a vezetői helyeken
A probléma teljes megkerülése. Ha a vezetők felének romának kellene lennie, az régen nem felzárkóztatás volna, hanem pozitív diszkrimináció. Ugyanez igaz a női kvótára. Az ember a képességeivel és tudásával bizonyítson, ne valamilyen születésétől fogva adott, az előbbiekkel össze nem függő tényezővel. Csak nyilván nehezebb kitermelni az erre alkalmas embereket, mintsem kitalálni, hogy akkor pár bábot beültetünk ide is, oda is.

16. Köztelevízió megszüntetése
Szükség volna rá, csak nem propaganda célból, amit mindkét oldal erősen tolt. Nem itt kellene munkát adni azoknak, akik zseniálisan tudtak nyalni jókor, jó helyen. Egy valóban független, a tárgyilagosságot vizsgáló médiahatóságra viszont valóban nagy szükség volna.
De az egész médiának változnia kellene, Éjjel-Nappal Budapest, Édes Élet, Gyanú Árnyékában és más szutykok helyett nevelő célzatú, szeretetre és segítőkészségre tanító műsorokat adni, nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

Azt gondolom mindenki látja, hogy Ferenc egy nyugatias, piacpárti-kapitalista, liberális szemléletű pártot épít némi populista baloldali elemmel.

Több ponton keményen magánvélemény a vastagbőr cikke nyomán.

2 komment

Címkék: Gyurcsány Ferenc DK

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr725678118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2013.12.07. 14:07:32

1. Európai Egyesült Államok

Úgy hülyeség, ahogyan van, s el kellene már végre vetni ezt az ötletet, mert itt európában nem fog soha működni - főleg nem olyan kb 1000 éves államok között, akik közt több évszázadon át mentek a háborúk + anyanyelvük és kultúrájuk is más volt.

2.Határon túliak szavazati jogának visszavonása

Amellett, hogy sok ellenséget szerezne ezzel Ferike, elfelejti, hogy a külhoni polgárok szavazati joga nem magyar dolog, pl amerikánál is meg van engedve bizonyos személyeknél, hogy szavazhassanak.

3.Vatikáni szerződés felmondása

No comment, ennyi erővel megszüntethetjük a vörös-keresztet is!

Igaz is, ez kiterjed a zsinagógákra is? Mert ne akarjon vallások között diszrkiminálni, ha lehet.

6.Földosztás

Trololololololololoooo... ;P

12.Szabad felsőoktatás

Jaj, drága ferikém, ha néha olvasnád a történelem könyveket, tudnád, hogy soha a büdös életben nem volt ingyenes oktatás, mindig is volt tandíj/költségtérítés, s már így is túl sok a diplomás, akiknek fele vagy nem lesz semmi, vagy meg külföldre mennek, az állam meg nem kap vissza semmit, s gyakorlatilag egy lyukas zsebbe dugja így a pénzt. Talán ha egyszer gazdag ország leszünk - mely már csak a trianon óta levő picike ország méreteiből kiindulva is megállapíthatóan soha nem fog megtörténni -, talán.

16.Köztelevízió megszüntetése

Inkább az egész médiát kéne úgy, ahogy van! S ne jöjjenek nekem azzal, hogy "nincs sajtószabadság" meg ilyen közhelyekkel, mert amíg mindenhol lehet véleményt nyilvánítani pl a holokausztról, az aktuál kormányokról vagy a kommunizmusról, addig még egy csecsemő is átlát eme szitán.

Én szerintem Gyurcsány egyszerűen csak - már megint - hülyének néz sok embert, s populista eszközökkel akarja elérni azt, amire talán soha nem lesz esélye, mert hogy Mesterházy nem fog engedni a miniszterelnöki posztjából, az fix!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.12.07. 14:39:26

@Mangekyo22: 1. Így van, más a helyzet. Azok az államok azért mégiscsak ilyen céllal jöttek össze és az sem véletlen, hogy a nagy nyugati nemzetállamok működnek, hiszen akkor még nem védte semmi a kisebbségeket.

2. Külhoniak eddig is szavazhattak. Ha Feri alkotni akar, úgy kell tennie, mint a Szlovákoknak, hogy csak helyben tudsz szavazni, ha le akarod adni a voksod, haza kell menned.

3. Szüntessünk meg mindent! Majd mindenki és a piac eldöntik, hogy mi is kell!
süti beállítások módosítása