Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Ha törik, ha szakad

2014.01.31. 19:20 Member

kep.jpg

Ukrajna szakadása többször is napirendre került a magyar politikai gondolkodásban, de olyan messzire még nemigen jutottunk, hogy a Visegrádi Négyek válságtervet dolgozzanak ki a menekültáradat fogadására, kb. 160 000 hazáját elhagyóval számolva csak Magyarországon. Ukrajna végtelenül polarizált, hiszen az orosz kisebbség aránya jelentős (21%), de az ország lakosságának egyharmada oroszajkú ukrán, akik kettős identitással bírnak és az orosz elem miatt nem szakítanák meg az intenzív kapcsolatokat Oroszországgal. Közben Ukrajna másik fele rettegve emlékszik vissza a holodomorra, mely során Sztálin 7 millió ukrán paraszttal, köztük 3 millió gyermekkel végzett, csak hogy 1932-ben az éhező Szovjetunió más területeit élelemmel lással el, az ukránok éhenhalasztása árán.

karpatalja[1].jpg

Kárpátalján 160 000 magyar él, az ottani lakosság 13%-a. A magyarok 86%-a beregszászi körzetben él. Vagyis egyetlen megye az, amelyre ha úgy tetszik, "igényt tarthatna" a magyarság, de ennek beláthatatlan következménye volna, hogy az ott maradó magyarok sorsa még nehezebbé válna, hiszem mire hivatkozva követelnének jogokat? Az ott élő mobilabb személyek Magyarország szíve fel indulnának (hiszen mérhetetlen a szegénység és a szakemberhiány Nyugat-Ukrajnában), a terület BAZ és SZSZB megye sorsára jutna. A teljes Kárpátalját, illetve Nyugat-Ukrajnát felejtsük el. Még ha a keleti fél be is olvadna Oroszországba (nem sok lehetőséget enged az ENSZ II. vh. után lefektetett szabályzata, de kiválni, szétválni és csatlakozni lehet), a nyugati oldal Európára vágyik és önálló államra. Orbánra pedig vélhetően a legkevésbé sem.

Reméljük, hogy hamarosan megoldást találnak a vérontásra és nem kell a délszláv háborúk krízisét senkinek sem megélnie még egyszer. Szabadságot Ukrajnának!

34 komment

Címkék: Ukrajna

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1005791787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.02.01. 18:09:17

Ha a nyugati oldal európát megkapja, elhiheted, a liberálisokat ők is rúgják gyorsan picsán és jön ott is egy Orbán.

Európa ugyanis legfőképpen külföldi cégek és általuk lefizetett kommunisták és liberálisok képében jön, ahogy itt is. Nagyot fog koppanni az átlag ukrán amikor megtudja, a földje, pénze, piaca, javai kellenek, de ő maga nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 18:31:05

Ukrajna szabad.

A holodomor-mítosz a dühöngő ukrán nacionalizmus egyik hazugsága.

Tandoori Artemisz 2014.02.01. 19:27:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Remélem lassú és fájdalmas halálod lesz, te mocskos undorító féreg tetüláda.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.02.01. 19:49:52

A sunyi, aljas, simlis fideszes választási törvény!

A választási iroda nyilvánosságra hozta, hol lesznek a külföldi szavazóhelyek a 2014-es választásokon. Már most borítékolható, hogy botrányos lesz az április 6-i országgyűlési választás.
Olyan abszurd helyzetet kell elképzelni, hogy az egész Egyesült Királyságban, Észak-Írországtól Skócián át egészen Walesig és Angliáig egyetlen szavazóhely lesz, mégpedig Londonban. Több mint százezer potenciális választópolgárt nem fognak tudni kezelni (már négy éve is órákat kellett sorban állni), ráadásul sokaknak több száz kilométert kell saját költségükre utazniuk, ha élni akarnak alkotmányos jogukkal. Ez az eljárás súlyosan diszkriminatív és méltánytalan a külföldön élő magyarokkal szemben.

Nemcsak Nagy-Britanniában rossz a helyzet, hiszen Ausztriában és Franciaországban egy, Németországban pedig mindössze két konzulátus fog működni április 6-án.

Gerilgfx 2014.02.01. 19:57:31

beregszász, az oké lesz, ha magyar többségű.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.01. 20:11:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ugye csak trollkodsz? Emberéletekkel még én sem szoktam.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.01. 20:12:49

@Gerilgfx: Tudod mi történne? Az ott élő mobilabbak elmenekülnének és Szabolc, Borsod sorsára jutnának.

Poroszkai Attila 2014.02.01. 20:31:55

Én is hallottam már, hogy a holodomor csak mítosz. De közelebbit nem tudok.

Ami a magyarok területi igénytartásáról írsz az több mint röhelyes. Mégis milyen alapon? A magyarság csurig be van fosva pártízezer cigánytól, mit kezdene annyi kőkemény ukránnal?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.01. 20:43:23

@Poroszkai Attila: Attila, kérlek, értelmezően olvass, nem én tartok igényt rá. Sok kommentet írtam, akik minimum Kárpátalját szeretnék vissza, rájuk utaltam. Amúgy meg szerintem az ukránokkal könnyebb volna együttműködni, kapnának egy területi autonómiát (ha már mi azt követeljük a határon túli magyaroknak), de remélem, hogy ezt a marhaságot nem akarja most véghezvinni senki.

Tandoori Artemisz 2014.02.01. 20:58:16

@Poroszkai Attila:
Ha egy szkinyót kérdenél a holokausztról, van rá esély,hogy letagadja,hogy volt egyáltalán. Ugyanígy ha egy orosz sovinisztát kérdezel, vagy régi komcsi érzésekkel rendelkező embert van rá esély,hogy tagadja.

paraszthajszal 2014.02.02. 00:18:57

Ez marhaság, ha Ukrajna szakad, nekünk akkor sem jut belőle egy négyzetcenti ukrán föld sem. Pár éve volt Beregszászon egy népszavazás, ahol az volt a téma, hogy átnevezzék-e a várost az ukrán nevéről (Berehove) Beregszászra (Берегсас). Persze kérdéses, hogy ezt vajon az ukránok hagyták volna-e, de lényegtelen, mert a népszavazás érvénytelen lett (4688 mellette, 4358 ellene, 332 érvénytelen), így a helyieknek nem is kellett foglalkoznia azzal, hogy hogyan fúrják meg az átnevezést.

És ez csak a leginkább magyar többségű városban, ami egykor megyeszékhely volt ugyan, de mára csak egy kisváros (25 ezer lakos alatt), Ungváron, Munkácson 20% alatti a magyarok aránya, ott fel se merülne, hogy csatlakozzanak Magyarországhoz.

És akkor még arról nem is szóltunk, hogy egy esetleges Nyugat-Ukrajna (a térképpel naranccsal jelölt megyék) lakosságszáma is meghaladná Magyarországét, nyilván foggal-körömmel ragaszkodnának a megmaradt területük integritásához, az a magyar operetthadsereg katonai erejét, létszámát tekintve fel se merülne, hogy erővel mi el tudnánk szakítani tőlük területeket...

paraszthajszal 2014.02.02. 00:29:53

@paraszthajszal: ja igen, ugye azt még kifelejtettem, hogy a beregszászi körzet (raion) nem egy megyét jelentene, hanem egy kistérséget.

Nem tudom, hogy azt honnan vetted, hogy a beregszászi körzetben 160 000 * 0,86 magyar nemzetiségű lakos él, tudomásom szerint a körzet összlakossága sincs ennyi közel sem, erre esetleg dobhatnál egy linket.

Arslab01 2014.02.02. 01:29:21

Na, akkor BAZ és SzSzB megye csatlakozzon a szabad Ukrajnához? lol.
Az egész poszt baromság, ha területi változások lesznek és netán Magyarországhoz kerülne Kárpátalja vagy egy része, akkor legkevésbé Magyarország meg Ukrajna véleménye fogja érdekelni a nagyhatalmakat.

Kard 2014.02.02. 02:36:53

@Arslab01: Az a rész már elveszett. Én is Beregszászban születtem de ha néha hazamegyünk gyakorlatilag már több az ukrán szó a városban mint magyar. Ha jól tudom a magyarság aránya is lecsökkent kb. 45%-ra (90 előtt 85% volt). Ezt mutatja a népszavazási arány is.
Akinek tehette (mert volt bármilyen használható tudása) mind lelépett egy szálig. Az értelmiség már a 90-es évek elején, közepén lépett. A felnövő magyar generációk meg amikor tehették akkor. A legdurvább, hogy most már a környező falvak is eléggé elukránosodtak amik anno teljesen magyarok voltak.

felcsutisuttyo 2014.02.02. 07:30:20

NEM ELÉG, HOGY INGYEN 90 ezer forintos nyugdíjt adunk a " szegény" Ukrajnai "magyarul " röfögőknek?....
.itthon meg sokan 30-50 ezer forintos
nyugdíjból emberek vergődnek, éheznek????????
A Kurva anyjukat a Fideszes gazembereknek akik a szavazatért rombolják a Magyarországi emberek életét!!!!!!!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.02. 07:45:59

@paraszthajszal: Győri Szabó Róbert: Kisebbség, autonómia, regionalizmus

@Arslab01: Ugye főnök értően olvastál és nem csak átfutottad? Pont, hogy végig a területi változtatások ellen voltam, de mandineren pl. elég sok kommentelőbe belefutottam, fészen nem is beszélve, aki már erről ábrándozott, hogy visszakapjuk, ami jár.

grani 2014.02.02. 08:10:12

A franc, hogy mennyi hülye nyilatkozik itt ukrán szakértőként.
Ukrajna kétharmada orosz nyelven perfekt. Csak a három nyugati megye elvakult, náci nacionalistái szítják az oroszellenes gyűlöletet.
Ja, a holodomor idején az Orosz Föderációban is éhínség volt. A gabonát ugyanis eladták nyugatra a komcsik, hogy gépeket vegyenek rajta. A nyugatiak meg is vették és ezzel hagytak éhen halni több millió embert.
Kárpátalja lakossága nem galiciai, hanem ruszin. Köztük én is. Akiket nagyon utálunk, azok a hágón túli ukrán nácik, akik Kárpátaljárán is próbálkoztak épületfoglalással, de az ungváriak elzavarták őket. A hágókat szervezetten őrzik és nem engedik be a galiciai provokátorokat.
Kárpátalja Ukrajnán belül szeretne autonómiát, ezt 1991-be a lakosság 72%-a meg is szavazta azon a referendumon, amely során az Ukrán önálló államról kellett dönteni. Az ukránok viszont nemzetállamot akarnak építeni és ezért ezt a döntés szépen elsumákolták.
Az ukrán nacionalizmus odáig ment, hogy tagadja, nem ismeri el a ruszin nemzetet. A világ több tucat országa elismer, köztük az összes környező ország, de az ukránok nem. Miért is szeressük mi az ukrán államot? Jobb volna, ha nem lenne.
A kiút, ha széteszik? Hát csak egy biztos, semmiféle kapcsolat galiciával. Ha kell és sokan hajlanak erre, akkor önálló állam, Podkarpatska Rus néven. Elterjedt változat az is, hogy Oroszországhoz csatlakozna, hasonlóan Kalinyingrádhoz. Az itteni pravoszláv ruszinok többsége ugyanis még csak nem is az ukrán pravoszláv egyházhoz tartozik, hanem egyenesen a moszkvaihoz. Oroszország föderáció, ott nem okoz gondot beilleszkedni.
Magyarországhoz meg? Nem vagytok vonzók.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.02. 08:24:20

@grani:

"Az itteni pravoszláv ruszinok többsége ugyanis még csak nem is az ukrán pravoszláv egyházhoz tartozik, hanem egyenesen a moszkvaihoz."

Eleve az ortodox ukránok nagyobb része a moszkvai egyházhoz tartozik. Az önálló ukrán ortodox egyház nem kanonikus és az ortodox világegyház nem ismeri el.

Giskard07 (törölt) 2014.02.02. 08:37:24

Akárhogy is, mindenképp törekedni kell az elszakított területek visszaszerzésére békés úton. Tartozzon újra ide, s kapja meg az autonóm státuszt. Ide Orbán személyiségét pedig ne keverjük bele.

grani 2014.02.02. 09:15:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Attól függetlenül nagyon is létezik.
Még egy érdekesség. A kárpátaljai görög katolikusok sem tartoznak az ukrán görög katolikus egyházhoz, hanem egyenesen Rómának vannak alárendelve. Az egyházak már elosztották amit el kellett osztani.

grani 2014.02.02. 09:16:58

@felcsutisuttyo: Szavazzatok ti is a FIDESZ-re és nektek is lesz nagy nyugdíj :D

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.02. 09:17:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Tök véletlenül a ruszinok többsége nem görög katolikus? Nem rémlik, hogy görögkeletiek volnának, nekem már itt gyanús a fenti trollmágnes poszt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.02. 10:08:09

@Member:

A ruszinok 95 %-a görögkatolikus. De ők jellemzően nincsenek az ukrán nacionalisták oldalán.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.02. 10:11:42

@grani:

Közvetlenül Rómához - ez nem lehetséges. Minden keleti katolikus valamelyik keleti katolikus részegyházhoz tartozik. Ők a Rutén Görögkatolikus Egyházhoz tartoznak, ami külön részegyház az Ukrán Görögkatolikus Egyházhoz képest. Lásd a honlapot: www.mgce.uz.ua/

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.02. 10:18:35

@Member:

Na most, Ukrajnában kb. ez a helyzet vallásilag:
70 % ortodox, 20 % katolikus, 10 % egyéb.

Viszont a katolikusok 2 részre oszlanak, a legtöben az Ukrán Görögkatolikus Egyházhoz tartoznak, viszont Kárpátalján a többség a Rutén Görögkatolikus Egyházhoz tartozik. Ez két külön katolikus részegyház.

Az ortodoxok között is van ilyen feloszlás. Kb. 70 % a moszkvai pátriárka alatt van, míg 30 % az önálló ukrán ortodox egyházak alatt (2 csoport is van), ezeket az önálló ukrán ortodox egyházakat azonban az ortodox világegyház szakadárnak, nem.kanonikusnak tekinti és hivatalosan nincsenek elismerve.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.02. 11:48:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: OK, csak így nem egészen tudom hova tenni, a "pravoszláv ruszinok" kifejezést, ahová grani sorolta magát. Meg hogy miért kell nacionalistának nevezni egy olyan csoportot, mely nem tekinti a moszkai pátriárka alá tartozónak magát. Én sem örülnék neki, ha lenne egy autonómia Magyarországon, mint náluk a Krím, amit egy másik ország zsarolásként használ.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.02. 14:24:43

@Member:

Vicces amit írsz. A mai Ukrajna egyedül Sztálinnak köszönheti, hogy Nyugat-Ukrajna ma az országhoz tartozik. S Krím is ajándék volt Moszkvától Kijevnek, ezek után ez a nagy oroszellenesség vicces.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.02. 14:25:56

@Member:

Vannak ortodox ruszinok is, bár a többség katolikus.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.02. 14:42:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Mert a mai ukránok aztán nagyon felelősek a II. vh. dolgaiért és sok közük volt az 1954-es "ajándékozáshoz". Mi is önként voltunk osztrák gyarmat, te odamentél volna a jóembereket seggberúgni, hogy mit lázadnak?

paraszthajszal 2014.02.02. 16:31:28

@Member: kérdés akkor, hogy mit ért(ett) a szerző beregszászi körzet alatt.

Ami a fenti térképen lévő Beregszászt és az azt körülvevő adminisztratív egységet (rajon) illeti, 2001-es népszámlálási becslés szerint a város összlakossága 27,2 ezer fő, a rajon összlakossága 53,8 ezer fő, tehát a közelében nincs a 160e * 0,86 = 137,6 ezer főnek, holott ehhez képest a magukat magyarnak vallók száma még alacsonyabb. Összehasonlításképpen, SzSzB megye lakossága tízszer annyi, mint a rajoné. 2001.ukrcensus.gov.ua/eng/results/general/estimate/Zakarpattia/

Persze lehet, hogy ennél már vannak frissebb adatok is, de gyanítom, ehhez képest azok csak alacsonyabb számok.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.02.02. 19:01:22

@paraszthajszal: Jelenleg elméletben 51720 fő él a beregszászi járásban (nem tudok másra gondolni, ha jól tudom, járásokra van osztva az ukrán közigazgatás második szinten), ennek 76%-a magyar már csak. Jelenleg a teljes Kárpátalja 1,2 millió lakost jelent, a magyarok aránya 12%, így kb. 144 000 magyarral számolhatunk. Kérdés, hogy mi alapján számolta a szerző az adatokat, a könyv ha jól emlékszem, 2008-as.
süti beállítások módosítása