Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Krím és a jobbikos logika

2014.03.17. 08:41 Member

Hétvégén ismét rendkívül érdekes tapasztalásban volt részem nyíltan a radikális pártot támogató ismerőseim részéről (meg a Slovenkso, do toho! szerzőjével, de ő a másik oldalon mutatkozott szemellenzősnek), de végülis jó, ha az ember tart maga körül olyanokat, akik mellett soha nem unatkozhat. Álláspontjuk túlmutatott Gyöngyösi Márton hivatalos kijelentésén (ő csak Kárpátalja autonómiáját követeli most, ami egy közismerten radikális párt szájából éppen az ellenkezőjét éri majd el az ukrán jobboldalnál), ők teljes egészében legitimnek tekintik a krími elszakadást (végülis az orosz hadsereg bevonásával Putyin rögtön két helyen megsértette az ENSZ Alapokmányát, így bármiféle nemzetközi jogra való utalás nevetséges) és remélik, hogy Erdély ugyanígy kerülhet vissza hozzánk.

Most ha végiggondoljuk, a logika itt máris törik. Krím orosz többségű (erre jobbikos ismerőseim rendre hivatkoznak), Erdély román többségű, ráadásul a Székelyföld éppen a keleti végen van. Még ha Észak Erdélyt is kapnánk csak vissza, az alakzat, amit kapunk, rendkívül elterülő, nehezen védhető, ezért maradjunk csak a történelmi Erdélynél. A Krímben sok nép megfordult, a tatárok 1237 és 1774 között voltak a félsziget fő lakói, a török is őket is megszállta, majd a kücsük-kajnardzsi békét követően egyre növekedett az orosz befolyás, Sztálin deportálta is az elég szép számban az SS-hez csatlakozó tatárokat, akiknek alig 10%-a maradt életben és költözött vissza a félszigetre. Autonómia 1991 óta volt a félszigeten, elsősorban az orosz fél megbékítésére, akik akkor az ukrán állam mellett döntöttek. Jobbikos barátaim tőlük szokatlan módon nem éreznek együtt egy sokat szenvedett, hánytatott sorsú néppel, hanem álliberális módon az orosz többségre hivatkozva elfogadják annak Oroszországhoz való csatlakozását és a tatároknak tűrnie kell a többség akaratát.

De akkor nézzük a történelmi Erdélyt. Jelenleg finoman fogalmazva is román többség van a szebb sorsot megélt vidéken, körülbelül a XIII. században jelentek meg a területen. 1713.-ban 34%, 1910-ben már 55% volt az arányuk. Vagyis a fenti logika alapján a jobbikosoknak bele kell törődnie, hogy Erdély Románia része, hiszen amelyik nép többségben van, azé a terület és a magyaroknak kuss van, mivel nincsenek elegen.

Persze lehet, hogy a jobbikos agy másként működik, egészen másra vannak hangolva a fogaskerekek és mindösszesen arról van szó, hogy Ukrajna egyike a trianoni békediktátum nyerteseinek és ezért fulladjanak meg lehetőleg máma még, érezzék át, milyen volt nekünk a ruszin többségű Kárpátalja elvesztése. Sérelmi politikára és kettős mércére nem lehet reális döntéseket alapozni.

A képen a Hetalia című (szerintem bűnrossz) sorozatból az Oroszországot szimbolizáló karakter udvarol a Magyarországot szimbolizáló lánynak. Valami ilyesmi zajlik a valóságban is, csak éppen fordítva, a kerecsensólyom járja násztáncát a cári sasnak és aki nagyon látványosan bagzik, az meg is lesz b@ßva, a két madár szerelemgyerekének tojásán ott lesz a vörös csillag. De akkor ház a nagy nász tiszteletére énekeljük el a Hungária zenekar által is megzenésített dalocskát:

 Orosz, magyar, két jóbarát,
Együtt harcol és issza a vodkát.

Ettől függetlenül Székelyföld területi autonómiáját továbbra is az egyik legkívánatosabb dolognak tartom a térségben (a meglévő muravidéki kulturális és képviseleti autonómia mellett), valamint a többi térség magyarjainak kulturális és települési autonómiáját, de tartsuk már be a következetesség alapszabályait, még ha a politikai logikára nem is jellemző.

19 komment

Címkék: Jobbik Románia Oroszország Ukrajna Krím

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr895865457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.17. 08:58:49

"Putyin rögtön két helyen megsértette az ENSZ Alapokmányát"

Ez nem igaz. Nem lett egyszer sem megsértve.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.17. 09:18:13

@maxval a gondolkodó birca:
2. cikk
3. A Szervezet összes tagjai kötelesek nemzetközi viszályaikat békés eszközökkel és oly módon rendezni, hogy a nemzetközi béke és biztonság, valamint az igazságosság ne kerüljön veszélybe.
4. A Szervezet összes tagjainak nemzetközi érintkezéseik során más Állam területi épsége, vagy politikai függetlensége ellen irányuló vagy az Egyesült Nemzetek céljaival össze nem férő bármely más módon nyilvánuló erőszakkal való fenyegetéstől vagy erőszak alkalmazásától tartózkodniok kell.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.17. 09:29:24

@Member:

Ezek egyikét sem sértette meg Oroszország.

panelburzsuj 2014.03.17. 10:01:27

@maxval a gondolkodó birca:
Persze hogy nem Oroszország sétált be a Krímbe.

Hanem a kicsi zöld emberkék - (ziljonüje csilavecski).

Te tudod, honnan jöttek?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.17. 10:07:16

@panelburzsuj:

A helyi oroszok szerveződtek meg. Plusz az ukrán fegyveres erők egy rásze átállt.

panelburzsuj 2014.03.17. 10:24:33

@maxval a gondolkodó birca:
És honnan szereztek zubbonyt, géppisztolyt, páncélozott járműveket?

Gyűjtést tartottak, és megvették a Ecserin?

panelburzsuj 2014.03.17. 10:50:12

@maxval a gondolkodó birca:
Látom, hogy nagyon mondod, csak kíváncsi vagyok, hogy egy ennyire materializálható kérdésre, hogy honnan szerez pár tízezer krími orosz civil katonai felszerelést, képes vagy-e azt szajkózni, hogy az átállt ukrán flottaparancsnok osztotta szét köztük a saját ruhatárát, meg a szolgálati pisztolyát.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.17. 11:08:41

@panelburzsuj:

Nem volt pár tízezer. 2-3 ezer ember volt. Egy rész átállt ukrán fegyveres, más rész önkéntes. Fegyver meg van bőven. Több raktárt kirámoltak az önkéntesek.

panelburzsuj 2014.03.17. 11:23:47

@maxval a gondolkodó birca:
Különösen a BTR, helikopter és hajóraktárakat rámolták ki. A civil önkéntesek.

Köszönöm, most már értem.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.17. 11:41:29

@maxval a gondolkodó birca: Sajnos pár orosz rendszámos kocsit nem fosztottak meg a jeltől, ezt benézted.

Már azelőtt voltak fegyvereik és kitűzték a zászlót, hogy pár az ukrán katonák közül többen átálltak volna.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.17. 11:46:15

@Member:

Igen, a Krímben állomásozó orosz csapatok ezek. Ők egy régi megállapodás alapján voltak ott. Ma már nincs jelentősége, hiszen tegnap óta Krím már nem Ukrajna része.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.17. 12:09:01

@maxval a gondolkodó birca: De tegnapelőtt még volt. És amíg nem bólint rá a világ, ugyanaz a helyzet, mint a Dnyeszterieknél, ahol szintén az oroszok kezdték a balhét.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.17. 12:19:34

@Member:

Annak idején egyes latin.amerikai országok teljes elismerésére 50 évet kellett várni. Azaz ez nem számít. A lényeg a tényleges helyzet.

Ha egy nép meg tudja védeni magát és függetlenségét, akkor előbb-utóbb mindenki elismeri a beállt helyzetet.

Még az USA is csak 7 évvel függetlensége kikiáltása után lett elismerve annak idején.

Szóval ez van: ha egy nép erős és kitartó, a legnagyobb ellenségei is el fogják ismerni idővel.

KoNor_engineer 2014.03.17. 14:25:07

Azon azért el lehetne tűnődni, hogy a krími autonóm terület elszakadása után vajon Románia adna-e autonómiát Székelyföldnek....
Ismerve a híresen "jó" román-magyar viszonyt, szinte kizártnak tartom. Az ottani -szintén nem túl logikájú- nacionalisták egyből ugranának is a témára.
Az meg már külön vicces, hogy kínai lakótársam szerint egy vicc volt ez a "szavazás"....

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.17. 17:36:26

@KoNor_engineer: 123 százalékos részvétel Szevasztopolban, a 140%-os Putyin most nem volt formában.

Mangekyo22 2014.03.17. 18:41:29

Szóval érvénytelen a Krími szavazás, csak mert Ukrajna nem akarja?

Akkor legyen már érvénytelen Koszovó elszakadása is! Hogy lehet az, hogy azt bezzeg "támogatták", a nyíltan terrorban tartott krímeket meg nem? Ja, hogy Koszovó a kutyát sem érdekelte!

Arról nem beszélve, hogy az oroszokat a krími lakosság hívta be, mert féltek és tudták, hogy hiába gyűjtenének össze elegendő százalékot a népszavazásra, akkor sem fogják megtartani.

Nem vagyok ruszki, sem pedig ruszki párti, de lássuk be, hogy a szintén alkotmányellenesen hatalomra került "jobboldal" már az első naptól adott aggodalmat a nem ukrán anyanyelvűeknek, s mivel még a jobbiknál is jobbosabbak így tuti hogy előbb lőték volna az összes orosz anyanyelvűt szitává, minthogy autonómiát adjanak nekik.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.17. 19:59:00

@Mangekyo22: "Igazi kékcédulás szavazás volt a krími népszavazás a jelentések szerint. Ha valaki nem szerepelt a szavazóköri névjegyzékben, minden további nélkül hozzáadták a nevét a listához, így akárki akárhányszor szavazhatott. Ez minden bizonnyal hozzájárult a kimagasló részvételi adatokhoz. (Via Kyiv Post)"

index.hu/kulfold/2014/03/17/123_szazalekos_reszvetel_szevasztopolban/
Elcsalták, mint a szart.

Elég gyorsan meg lettek volna b@szva, ha tüzet nyitnak a krími oroszokra. Ennyire politikailag infantilis még a Szvoboda sincs. A krími oroszokat a nyelvhasználattal viszont zsarolták volna, az tuti.

2014.04.05. 17:35:45

Ezt a posztot kár volt megírni, tele van ferdítésekkel és csúsztatásokkal. A kedvencem, a Krímben az oroszok voltak többségben, de az Ukrajnához tartozott és csak egy véletlen folytán lett ukrán terület. Ukrajna csak 1991 óta létezik. Erdélyben most már lehet, hogy románok vannak többségben, de jelenleg is Romániához tartozik. Szóval, csak annyit akartam mondani, hogy a hiba pont a te logikádban van! Ami pedig a Székelyföldet illeti, egy magát nyugatinak tartó és a liberális európai elveket magáénak valló nemzet, magától biztosítaná minden kisebbség számára a kisebbségi jogokat és nem kellene harcolni érte. Magyarországon a pár ezer főt számláló lengyel vagy örmény kisebbségeknek is megvan a lehetőségük a kisebbségi önkormányzatokhoz és a parlamenti képviselethez, pedig az ország 95 % magyar 99 % magyar anyanyelvű! És területileg nagyon is szórt a kisebbségek!
süti beállítások módosítása