Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Tisza István öröksége

2014.06.10. 12:20 Member

Istvan_Tisza[1].jpgMost, hogy a Kossuth téren ismét megtekinthető a kétszeres magyar miniszterelnök szobra (ez manapság mondjuk már nem nagy szám, édesapja, Tisza Kálmán és Orbán Viktor is rávertek), egy szimbolikus belpolitikai vita kezdődött, a Fidesz-KNDP és a Jobbik örvend, az LMP szintén, de méltatlannak tartja Károlyi Mihály eltávolítását, míg a hagyományosan baloldali pártok kikérték maguknak a dolgot (jellemzően).

A hétköznapi ember könnyen esik abba a megítélési hibába, hogy a mai közfelfogás, esetleg saját értékrendje alapján ítél még történelmi személyeket, mintha azok döntéseinek kimenetele mindig előre látható volna, pedig sokszor mi sem tudjuk megmondani, csokitortával vagy oroszkrémmel tudunk olyan születésnapi bulit csinálni, hogy a másik fél ne húzott szájjal menjen haza. Pedig a torta milyensége kisebb horderejű kérdés, mint a világháborúba való belépés. Tiszával szemben az egyik legnagyobb kritika, hogy folytatta édesapja autokratikus többségi kormányzását és a magyar szupremácia elkötelezett híve volt. Előbbivel kapcsolatban, mivel csak Istóczy mozgalmát kutattam azon időkből, nem kívánok nyilatkozni, de Tisza nemzetiségi politikájának ilyen mértékű leegyszerűsítése politikai vakságra vall.

Túl az 1892. évi román memorandumon, a Lex Apponyin és a csernovai tragédián, miközben az akkori radikális baloldal többször tüntetett és három merényletet túlélt Tisza helyzete nem volt egyszerű, ennek ellenére 1910 és 1914 között tárgyalásokat folytatott a román féllel, elsősorban a nemzeti érzelmű politikusokkal, a görögkeleti és katolikus vallási vezetőkkel, még a korábban betiltott Román Nemzeti Pártot is elismerte.(erről bővebben Kocsis István: Történészek a kereszten című könyvében). Tény, sőt, hatalmas hiba, hogy a szlovák és szerb felet továbbra sem ismerte el önálló, kultúrával rendelkező nemzetiségként (még ha a szerb ortodox egyháznak hosszú időn át adott volt az autonómiája és ezen keresztül a nemzetiségi oktatás elemi szinten), miközben a horvátok önálló jogai már egy fél évszázada biztosítottak voltak.

orban-viktor-felavatta-tisza-istvan-ujjaepitett-szobrat-02-d0001D91A4b15101c755d[1].jpg

Az igazi gond az aktuálpolitizálás, ami egy ilyen horderejű eseményen teljesen méltatlan, különösen vicces (szánalamas?) ez akkor, amikor a CÖF Osztrák-Magyar Monarchiáról álmodik újfent. Nem szabad mindenből Brüsszel-Budapest ellentétet csinál, amikor a kormány valódi függetlenségi politika helyett csak úgy próbál nyújtózkodni, hogy minden pénzcsaphoz elérjen a keze, ez az egész függetlenségi duma csak a saját válluk veregetése, mintha fészen a saját státuszukat lájkolgatnák. Öntsünk tisza vizet a pohárba.

18 komment

Címkék: szobor Kossuth tér Tisza István

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr706291483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MarkD Man 2014.06.10. 12:36:04

Jó írás, egyetértek, a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy így vagy úgy, de Tisza szobrának több létjogosultsága van Magyarországon, mint Károlyiénak, aki amellett hogy inkompetens politikus volt, egy gyáva féreg és nettó hazaáruló is.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.06.10. 12:44:49

@MarkD Man: Jászi naivsága még részemről megbocsátható, mert ő próbálkozott és kevesebb kárt okozott (a béketárgyaláson már nem sok esélye volt), de Károlyi a puccsal és a hadászati bénázással azért produkált érdekes dolgokat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.11. 08:39:19

Tisza mint bűnbak, ez egy újabb ballib ökörség.

Anselmo 2014.06.11. 08:56:31

Ezeknek a szobroknak (Tisza, Németmegszállás) az igazi jelentősége, hogy túllépjünk végre a kommunista történelemmagyarázaton. Az eszméken és hiedelmeken nehezebb túllépni, mint jogilag rendszert váltani, talán ezért működik olyan rosszul a mai Magyarország.

Barbaarb 2014.06.11. 09:10:59

Tisza nem akart háborút, de sajnos a Monarchián belül leszavazták, többek között olyanok, akik később a háború miatt szeleteket kaptak az országból.

A democrat is írt egy posztot ebben a témában, de jellemző módon ott nem lehet kommentelni, pedig ott aztán lenne mit, mert a cikk fele hazugság, másik fele meg ferdítés.

Anselmo 2014.06.11. 09:12:53

@Barbaarb: volt annyi lélekjelenlétem, hogy nem nyitottam meg a Democrat blogot, épp azért amiket írtál :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2014.06.11. 09:15:56

@maxval a gondolkodó birca: Dehogy új, több évtizedes hagyománya van :)

Ez már csak így megy nálunk, a baloldalnak Tisza a bűnbakja, a jobboldalnak Károlyi. Kevesen veszik a fáradtságot, hogy utánaolvassanak a tényleges helyzetnek, valamint hogy milyen lehetőségek álltak valójában ezek előtt az emberek előtt.

Jól fogalmaz a szerző: utólag könnyű okosnak lenni.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.11. 09:39:50

Sok szobrot kell avatni, sokat meg elásni és a haza fényre derül!

gmihaly 2014.06.11. 10:12:04

A nemzetiségi vezetőkkel már az szabadságharc bukása és a kiegyezés között is folytak tárgyalások, de sikertelenek voltak, mert az ortodox-pánszláv eszméktől és guruló rubelektől bezsongott nemzetiségeink zéró kimenetelű játszmákat folytattak. Az 1868-as nemzetiségi törvény a magyar fél alapelveit jól tükrözi, megvalósulatlansága pedig az ellenérdekelt felek megegyezésre nem törekvő álláspontját. Az idő nekik dolgozott, de attól még igaz volt a lutheri gondolat "itt állok, másként nem tehetek". Talán tovább kellett volna tespedni, mert úgyis az ő ölükbe hull minden? Nem, fejlődni, modernizálódni kellett az alatt a pár évtized alatt is, ami megadatott, és amit még így is elirigyeltek tőlünk az ilyen-olyan szláv jóakaróink. Így is jó sok sarat dobáltak és dobálnak ránk ma is, ...khm...komprádor szakemberek és médiamunkások munkálkodásán keresztül. A csehek már 1908-ban működésképtelenné tették a Birodalmi Tanácsot (Reichsrat) az obstrukcióikkal, pedig akkor már kis Európaként minden nemzetiségi képviselő az anyanyelvén szólamolhatott fel. További szabotázsakcióikról pedig most ne is ejtsünk szót. A trialista-föderatív lózungjaik jogosságát csak a 90-es évek délszláv háborúi cáfolták meg, sikerült addig elodázni a kérdést, benne többek közt a 45 évnyi szovjet uralommal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.06.11. 10:36:36

Ezek a szoborállítgatásokkal és döntögetésekkel az a baj, hogy én egy elhülyülési tendenciát látok benne, ahol a történelem helyét szép lassan átveszik a mítoszok.

"Az az én részvétem mind az elmúltak iránt, hogy látom: kiszolgáltatottak, - a kegyelemnek, a szellemnek, kiszolgáltatottak minden eljövendő nemzedék őrületének, mely saját hídjává értelmezi át mind, ami volt!"
- Friedrich Nietzsche: Így szólott Zarathustra

@Anselmo:
Pedig nem írt rosszat (alapvetően).

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.06.11. 10:38:37

@gmihaly: Valóban folyamatos eltúlzások voltak, különösen a román függetlenségpártiak körében a magyar nyelvtörvényről, 1991 előtt még sok tudós történész is csak a hamisított verziót ismerte, az orosz cár és Ausztria a kiegyezésig pedig gyönyörűen feltűzdelte az érzelmeket, hogy aztán valódi segítséget ne nyújtsanak nekik. :D

Ami miatt támadható az akkori nemzetiségpolitika, eredendően csak az egyházi iskolákban volt lehetőség nemzetiségi nyelven kielégítően tanulni, de erre szinte csak a szerb ortodox egyház volt képes önerőből, a támogatást pedig inkább az állami iskoláknak adták.

Anselmo 2014.06.11. 10:39:23

@gmihaly: és még itt van az a mellékkörülmény, hogy Közép-Európa gazdasága azóta se és azután se fejlődött olyan ütemben, mint a Monarchia idején. Azt hitték a nemzetiségiek, hogy ha szétdarabolják egymás között, akkor majd azok a részek ugyanolyan fejlődőképesek maradnak, immár az ő országuk részeként. Hát nem.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.11. 10:58:22

@Anselmo: K-Európa ma is összefoghatna egy kis EU-ként, itt lakik minden 4. európai, és a növekedési potenciál is itt a legnagyobb Európában.

100+ milliós piacként jobb alkupozícióink vannak amikor a németekkel alkudozunk, hogy hány Lidl jöhet ide, és hány melós(és mennyiért) mehet oda. És mennyi legyen a K-E órabér...

salv 2014.06.11. 11:00:37

Tisza orszagveszto politikus volt. Azon csodalkozom, hogy Romaniaban meg Szlovakiaban nincs szobra. Elvegre jelentos reszben neki koszonhetik a szolvakok es az erdelyi romanok ontudatra ebredeset.

gmihaly 2014.06.11. 11:06:44

@Member: És a mai magyar kurzustörténészek, illetve az őket idéző médiamunkások erről mélyen hallgatnak. Az iskolaügy túlhabosítása már XX. századi firkásztrükk, a de facto-k közvetett felhánytorgatásokban bukkannak elő, mármint: miért kell megtanulni az elemiben magyarul is az alapdolgok megnevezéseit ? Ergo nemzetiségi nyelven ment az oktatás, de...Ez a "hozzáállás" olyan, mint a volt gyarmattartókhoz immigrált iszlamisták...khm... önszegregációja, hogy nem hajlandók integrálódni az őket befogadó közösségbe. A szlovákok sem őshonosak a Kárpát-medencében, a lehotát, irtványföldet feltörő és megművelő telepeseik, faluközösségeik a soltészaikkal együtt jöttek be. @Anselmo: És Ferencjóska Monarchiájában féken volt tartva az antiszemitizmus, ami annak Benes és mások által szorgalmazott "szétzúzása" után akadálytalanul felszínre tört, sőt az "áttelepült" nyugat-ausztriai Hitler még Németországban is "meghonosította".

turista a saját országában 2014.06.11. 11:33:54

A baloldal bűne, hogy az elmúlt 25 évben - amikor lehetősége lett volna rá - nem tette nemzeti ünneppé okt. 31-ét, az őszirózsás forradalom győzelmének napját. Rendkívüli jelentsége volt, példás, nagyszerű pontja történelmünknek, de mióta a nemzeti konzervatív politika és történelemszemlélet a trianoni országvesztést összemossa vele, azóta próbálják emlékét befeketetíteni, és eljelentékteleníteni.

A baloldal soha nem tartotta fontosnak a szimbólumokat, és ez mára oda vezetett, hogy a modernizációra képtelen, a szimbólikus politizálással szívesen élő, a monarchia és a horthyzmus világába beleragadt, abba magát és az országot visszaálmodó jobboldal jóvoltából fék és ellensúlyok nélkül, mára invazív módon ellepték az országot eme jobboldal fába, kőbe vésett szimbólumai.

turista a saját országában 2014.06.11. 11:40:31

@salv: "Elvegre jelentos reszben neki koszonhetik a szolvakok es az erdelyi romanok ontudatra ebredeset."

Az a 18., 19. sz.-ban ment végbe. Ne essünk át a ló túlsó oldalára. Tisza politizálása legföljebb bőszítette a nemzeti kisebbségeket, de a világháborús elszakadási törekvéseiket tekintve már nem osztott-szorzott.

gmihaly 2014.06.11. 11:54:18

@Anselmo: Miért, a csehszlovákok nagyon is jól jöttek ki ebből a fordulóból. Aztán Németország újbóli egyesülése után előjöttek azzal, hogy Hitlerék lenyúlták a Tatraplant a Volkswagen-projekt idején. Ferdinand Porsche és a cseppformájú autót megalkotó Járai Pál, akik az ausztzriai Steyr autógyárában dolgoztak egykoron, ugye, már ne élnek, a németek pedig nem forszírozták a dolgot. Így jelenleg Benesország a Volkswagen-csoport és Németország jóindulatából él és virul, bár a Skoda a pesti trolibusztenderbe belerondított. @salv: Tudatlankám, nem Tiszával kezdődött ez a hacacáré, hanem a Habsburgokkal és a lipóti doploma értelmében nem Magyarországhoz tartotó Erdély románjainak Supplex Libellus Valachorumjával, a 18. században. A közjogilag szintén különálló Horvátország püspöke, Juraj Strossmajer már a 19. század második felében kavarta a büdit. @turista a saját országában: De Károlyi Misike grófot az antant csúnyán átverte, mert Edvard Benes résen volt. Ezért is adta át a hatalmat Kon Bécikének.
süti beállítások módosítása