Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Leomlott Bözödújfalu temploma

2014.06.30. 13:20 Member

  

  


 

Tavaly augusztusban nekem még volt szerencsém látni az erdélyi magyar történelem egyik legszomorúbb helyszínének szimbólumát, a bözödújfalui katolikus templom romjait. Ma reggel ért a szomorú hír, hogy a templom nem bírta tovább az időjárás és a sors súlyát, és alámerült a habokba. Különleges falu volt, hiszen római- és görög katolikusok, unitáriusok és szombatisták (izraelitákhoz közel álló keresztények) éltek itt békében. Nem is csoda, hogy ez a béke szúrta a román nemzeti és ortodox vezetők szemét és a települést szép lassan örökre lakhatatlanná tették. Volt egy idős házaspár, akik nem voltak hajlandóak elhagyni életük munkáját és hiába zajlott majd' 9 éven át a kitelepítés, ők inkább a településsel együtt váltak fájó emlékké. A falu volt lakói minden év augusztusában misén emlékeznek meg hajdani otthonukról.

Súgta zordon táj, elvadult fenyves,
Hogy e föld magyarnak igen kedves,
Otthonra lelt, kinek Istene egy,
Oltalmát adta mennyei kegy.

Templom mi állt, erős vár,
Ma utolérte a pusztulás.
De 1988-at soha ne feledd,
Akkor se, ha iszap a mélybe temet.

 

 

1 komment

Címkék: vers Erdély Bözödújfalu

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr456457281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MarkD Man 2014.07.03. 15:45:31

Éljen a román országépítés és vallási-etnikai tolerancia. És a mai napig sem jobbak, mert a volt elit nagy része átmentette a hatalmát. Szégyen, hogy ez a nép, melynek egész történelme esküszegés, árulás, hátbatámadás és gyalázat, egy deka földet is a saját jogán bír.
süti beállítások módosítása