Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Szétzabáljuk a bolygót?

2014.08.30. 18:13 Member

150312-bear.jpgÍrja a hír24, hogy 2050 körül már étrendünk java ízeltlábúakból áll majd, csótányokat dobálunk a serpenyőbe és tücsköket tenyésztenek majd a farmokon. Úgy érzem, a cikk írója sem veszi észre, hogy miként is ábrázolja az emberiséget. Mint egy falánk kisgyerek, aki addig nyitogatja a hűtőszekrényt, amíg van benne étel, először a finom falatokkal foglalkozik, majd utána, ami még maradt, de közben elfelejti, hogy 3 napos ünnep van és 3 napig nem fog vásárolni senki.

bear_grylls_08.jpgValljuk be, az embernél kíméletlenebb élőlény nem létezik, kíméletlenül fogunk termelésre vad területeket és számoljuk fel más lények természetes élővilágát és ezáltal borítjuk fel az egyensúlyt, indítjuk el a fajok kihalásában a dominót. Ha ez nem elég, a klímaváltozással nem csak kedvenc arabica kávécserjénket, de több ezer állat- és növényfajt törlünk el végleg a Föld színéről, adva egy pofont a biodiverzitásnak. Az állatokat háziasíttottuk, tojást, húst és tejet adnak számunkra, míg a növények szépen sorba rendezve várják a feldolgozás óráit, az állatok "embertelen" körülmények között sínylődnek, naposcsibéket darálunk le, csak mert kakasnak születtek, teheneket alakítunk át izomkolosszussá a gyors és produktív vágás érdekében. Miután érezhetően a tengereket tovább aknázni már a pofátlanság csúcsa volna, most jönnek az új ideiglenes enyhítő ötletek, van 1900 ehető rovarfaj, együk őket, mert hát tücsköket és sáskákat tenyészteni "embertelen" körülmények között mégsem olyan bajos, mint a gerinceseket, a rovarszemen nem csillan könnycsepp.

1280881708_top-10-worst-bear-grylls-meals_7.jpgÖrvendetes belegondolni, hogy Magyarország is 10 millió Bear Grylls országa lehet, de mi volna, ha egyszer nem fordítva ülnénk a lóra, hanem gondolkoznánk. Egyrészt Európa öregszik, itt ugyan nem tűnik el a marhahús és a halászlé, feltéve, hogy nem leszünk még jobban a hipermarketek fogjai és nem az exportra való túltermelés lesz a hazai életforma, másrészt talán inkább népesedéspolitikai és nem gasztronómia döntéseket kellene hoznunk nem csak az emberiség, hanem a Föld nevű bolygó érdekében is.

Szólj hozzá!

Címkék: étel természet emberiség

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr316650725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása