Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Ukrajna úton Európa felé?

2014.09.16. 20:14 Member

20130706_EUD000_0[1].jpg

"A ma ratifikált megállapodás az Ukrajnában a szabadságért küzdő emberek álmainak megvalósulása. Az Európai Parlament mindig is kiállt, és ezen túl is kiáll Ukrajna területi egysége és függetlensége mellett " (Martin Schulz)

Szép pátoszos gondolat, nyilván a kelet-európaiságot át soha nem élt nyugatiak most tapsolnak, hogy megoldották a krízist, pedig korántsem. Eleve arcátlanság egész Ukrajna nevében beszélni, amikor hacsak a választási eredményeket nézik is láthatják, hogy az ország egyik felét marhára nem hatja meg a Nyugat és az EU, az ő identitásuk orosz, illetve oroszajkú ukrán, Donyeck és Luhanszk számára nagyon nem lesz felüdülés, hogy különleges státuszt kaptak, mivel gazdasági és kulturális tekintetben is Oroszországhoz akarnak tartozni, az önálló önkormányzatiság vélhetően regionális parlamentet és kulturális/területi autonómiát jelent majd, ami a szakadároknak a legkevésbé sem volt végcél.

Másrészt érdekes az a beolvasztási folyamat, amit az Európai Uniót mostanában művel, vagyis olyan államokat vesz fel geopolitikai kényszerből, melyek a legkevésbé sem alkalmasak egy gazdaságilag 50 évvel "előbbre" járó, eredendően a Föld erőforrásainak kizsákmányolására épülő kapitalista szuperállam részévé válni, éppen ellenkezőleg, csak tovább mélyül a központ-perem ellentét, mely euroszkeptikus tömegeket eredményez majd a keleti végeken. Ukrajnát a rendszerváltás különösen sújtotta, különösen a központosított mezőgazdaságot piacosították bénán, így az eszközökkel nem rendelkező parasztság pénze néhány oligarcha kezébe került, akik később javában a Régiók Pártjában tömörültek, de a narancsos tömörülés is bővelkedett rablóbandában. Ukrajnában különösen sokszor fordult elő, hogy tömegek maradtak fizetés nélkül, a vállalatok úsztak a korrupcióban és szinte a privatizáció elejétől ellepték a gazdasági érdekcsoportok a politikai palettát.

Másrészt Ukrajna még minden, csak nem európai. Egy olyan ország és vezetés, mely ennyi vért ont saját honpolgárai között, nem európai. Egy olyan ország és vezetés, mely feláldozza az oktatást, egészségügyet, az infrastruktúrát és a létbiztonságot, szétbombázza saját városait egy kis vérfürdőért, nem európai. Egy olyan ország és vezetés, melynek egyáltalán felmerül a fejében, hogy a nemzeti kisebbségek jogait elkaszálja aktuálpolitikai okokból, nem európai. Egy olyan ország és vezetés, mely megtűri a Svoboda és Pravij Szektor ténykedését, nem európai. Csak ezeket annyira elfelejtjük aktuálpolitikai érdekektől vezérelve, mámorban ünnepelve, hogy már szinte elképesztő. Vagy lehet, én értelmezem rosszul az "európai" kifejezést, ki tudja.

3 komment

Címkék: Európai Unió Ukrajna

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr96704275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes_ló 2014.09.16. 22:27:59

Kitűnő post, köszi.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.17. 11:08:56

A speciális státusz átmeneti állapot.

Ha marad a jelenlegi kijeci rezsim, e területek átmennek lassan Oroszországba. Ha meg bukik a rezsim, akkor visszatérnek Ukrajnába.

Mangekyo22 2014.09.17. 22:49:01

Vicc, amit az EU művel, bár még félelmetesebb az, hogy tényleg azt hiszi, hogy a "szankciókkal" Oroszországot sújtja, miközben csak a kelet-európai országoknak tesz rosszat, ugyanis a keleti európai országok nem tudnak nyugaton érvényesülni - mivel ugye "de a nagyoknak mindent szabad" elven EU-s törvényekre beintve kiszorítják a kelet-európai termékeket (lásd németek "hármas törvénye"), s mivel a nagy európai országok soha nem fognak megváltozni e téren, így marad ázsia és köztük Oroszország, akik megveszik a termékeiket. Viszont ezzel a "bikázással" csak annyit értek el az okos EU vezetők, hogy Oroszország Kína, India, Vietnám, Ausztrália, Japán és más ázsiai és ausztráliai országok felé nyit.

Gratula EU!
süti beállítások módosítása