Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

(Szociális) Munkásököl

2014.11.12. 20:02 Member

social-work-7[1].jpg

Bár a szociális munkás nem az öklével fog odasújtani, hanem azzal a fél esőerdőnyi papírtömbbel, amit a bürokrácia az érdemi munkavégzés ellensúlyozására kényszeríti, ennek ellenére, mivel a szociális munkás nem mozdonyvezető, buszsofőr, orvos, hogy tiltatkozásával nem tudja megbénítani az országot, ezért tőle kevésbé félnek. Pedig ha egy nap hirtelen egy szocmókus sem veszi fel a munkát, leáll a bentlakásos intézményi ellátás, nem lesz segítő ügyintéző a hivatalokban, nem lesz, aki felkutassa a hajléktalan és tanyán egyedül élő embereket. Ha a pedagógusok a nemzet napszámosai, mi vagyunk a mindenkori kormány romeltakarítói, hiszen nálunk csapódnak le a sikertelen intézkedések.

Ennek ellenére a szociális munkások eddig döbbenetesen marginális helyzetben voltak az értelmiségiek között, míg a pedagógusok képesek voltak némileg képviselni az érdekeiket, a szociális munkások mind megbecsülésben, mind bérezésben nagyon a hierarchia legalján vannak. Megbecsülés alatt azt értem, hogy az utca embere kever bennünket a közmunkással és a szociális gondozóval (utóbbival van idős- és hajléktalanellátásban átfedés, mivel munkaerőhiányból kifolyólag nekünk kell látnunk az alapvető szükségleteket is), a sokszor középfokú végzettséggel bíró hivatali ügyintéző, pedagógus, rendőr, orvos, képviselő, polgármester sem tud bennünket hova tenni, esetenként lekezelően bánnak a szocmókussal, a telefonba bemondva, hogy "családgondozó" sem adunk akkora tekintélyt, jobb, ha mondjuk a képviselőt kérjük meg, mondván, "a te hangod mélyebb". Bérezésünkről éppen most ébrednek ismét a viták (a napokban arról volt szó, nem lesz rá pénz), korábban Balog Zoltán lekezelően annyit nyilatkozott, "ezt nem a pénzért kell csinálni" (ennyi erővel ő is lemondhatna tiszteletdíjának 80%-áról, elvégre a keresztény elkötelezettség erősebb az anyaginál, ugye?), most a pedagógusok életpályamodelljéhez hasonló szociális életpályamodell terve körvonalazódik, remélem, a 20-30 éve közalkalmazottként dolgozó kollégáim bérét nem helyezik kiindulópontra egy tollvonással. Én rosszul nem járhatok, nem szoktam titkolni, eddig 78 ezret vittem haza tisztán egy többszörösen halmozottan hátrányos helyzetű település, Tarnabod családgondozójaként, amikor a többséget megkérem, tippelje meg a nettó bérem a munkakör ismertetése után, 130-150 ezret saccolnak, majdnem a dupláját.

A szociális munka sokak ismereteivel ellentétben nehéz munka, mivel a szociális munkás a látszat ellenére nem mezei irodista, aki elkávézgat a kollégáival. Nem vagyunk hatósági személyek (csak közfeladatot ellátók), így védve csak részlegesen vagyunk és ebből kifolyólag nem jutunk alanyi jogon hozzá fontos adatokhoz, iratokhoz, és nem vagyunk védve akkor sem, amikor egy esetlegesen életellenes bűncselekmény miatt korábban elítélt személy kerül az ügyfélkörbe. Ennek ellenére többnyire hivatástudatból, eltökéltségből csináljuk. Ezért azt hiszem, végre egy kis honoráriumot, meg persze a munka során használható eszközeink bővítését megérdemelnénk, hogy hatékonyabbak lehessünk, mert ez az ország érdeke, magukra hagyott emberekre nem lehet erős nemzetet építeni.

7 komment

Címkék: szociális munka

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr166891441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Kimpián 2014.11.13. 08:24:32

Azt gondolom erről mi magunk is tehetünk. Gyakran elgondolkodom mikènt bánunk a klienssel ha egymás iránt zèro empátiával,toleranciával fordulunk! :(

kerenszkij 2014.11.13. 10:18:38

25 éve az elmúlt év az amikor először áll ki a szakma látványosan magáért, lásd szakmai és érdekvédelmi szervezetek összefogása a bérrendezés ügyében és demonstrációk szervezése, konferencia... szóval én látok pozitív változást!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.11.13. 10:47:53

@Ildikó Kimpián: Hát, nekem különösen nem egyszerű, hogy páran, akik ellenem voksoltak és tudják, hogy nem sokáig vagyok itt most különösen nagyszájúak, mégsem mondhatom nekik azt, menjetek a polgármesterhez, már ha bent találjátok, Általában le szoktam nyelni a békát.

@kerenszkij: Igen, a tegnapi határozottan pozitív, ennek kapcsán írtam a bejegyzést, hogy végre fogjunk fegyvert. Utoljára akkor volt némi megmozdulás, amikor Pesten a lomizás ellen rendeletet hoztak, de az édeskevés és nem is volt komoly hatása.

kerenszkij 2014.11.13. 13:49:09

@Member: Igen, de akkor az ügyfelekért álltunk ki, 8olyan azért nem egy volt az elmúlt 25 évben) most pedig végre magunkért is. Ennek talán már most is van hatása, és reméljük marad is valami ebből a kezdődő lendületből.

Ildikó Kimpián 2014.11.14. 09:02:18

Mi 2013ban is tüntettünk a diákokkal. Jelzem a leggázabb kiállás a szociális területèrt volt. Kimegyünk kiabálunk egy kicsit nem tűrjük majd haza megyünk. Èvtizedek óta nem törtènik változást. A vidèki szociális területet meg sincs próbálva bevonni. Már valahol írtam. A civil szociális szervezetek úgy lettek kinyirva hogy senki nem hallatta a szavát. A hir tv Cibere Karcsi nyilatkozott hogy a HSG ès az nappali idősellátásból lesz a bèremelès forrása megteremtve. Most kik lesznek kinyirva?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.11.14. 09:13:04

@Ildikó Kimpián: Meg hát vidéken több a Döbrögi, sokan önkormányzati alkalmazottak és értelemszerűen fél az ember ott, ahol esetleg más is áll a helyért. Még ott van "szerencse", ahonnan minden szakember menekül. :D
süti beállítások módosítása