Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Édenkerti fallikus túltengés

2015.04.25. 20:50 Member

Ezeket a valóságshownak kikiáltott megcsináltshowkat valahol serdülőkorom hajnalát követően már nem tudtam értékelni, főleg, miután gondosan ügyeltek rá, hogy minél butább, egysíkúbb és bevállalósabb szereplőket helyezzenek a képernyőre a profitmaximalizálás érdeklében. Nem kell sokat gondolkoznunk azon, hogy mivel lehet igazán a (fiatal) nézőt a képernyő elé szegezni, a lehetőségek egyike az előítéletekre való rájátszás (hülye bevándorló, hülye meleg, hülye cigány, stb.), a másik pedig a bennünk elnyomott, a társadalom elnyomásaival szemben kitörni kiszülő ösztönlény. Ergo nincs az a szemét, amit némi ivással és dugással el ne lehetne adni.

nori_1.png

A TV2 Éden Hotel című műsora ezúttal nagyon magasra tette a lécet, mivel tökéletesen mutatta meg, miként adják a másik fél tudtára tesztoszteronbajnokok a párosodás imitálási szándékukat, és miként reagálják le, ha a behatolási szándék nem jár sikerrel. Azt gondolnánk, jelen történet biztosan a mélyszegények, esetleg romák, pszichésen sérült emberek között zajlik le elsősorban, de a szomorú valóság éppen az, hogy nők tízezrei (vélhetően férfiak is vannak hasonlóan furcsa helyzetben, csak lényegesen kevesebben) élik át szinte minden nap, hogy össze vannak zárva egy zsarnokkal. A recept nagyon egyszerű, a végig dominánsként viselkedő fél erőszakosan közeledik, majd sikerét nem látva önfényezésbe kezd és nekikezd a másik önbizalmának módszeres megtörésébe, mely általában hatásosnak bizonyul egy kiszolgáltatott egyén esetében.

A TV2 pedig, mint mindig, most nem látja felelősségét. Talán bele sem gondoltak a jelenet súlyába, ezért adták le cenzúrázatlanul, igazából kiváló elrettentő kampányfilm lehetne, ha a jelenet végén egy felirat jelezné, milyen számon kérhetnek segítséget a bajba jutott nők (illetve férfiak, bár mi, férfiak még a házirorvoshoz is csak női unszolásból megyünk). A fenti jelenet viszont így természetesnek, és mivel tévében leadott, normálisnak tűnhet egy éppen érő serdülő szemében, aki amennyiben ugyanezt tapasztalja otthon, még inkább el fogja fogadni természetesnek, hogy a férfi az, aki erővel szerez érvényt akaratának és a nőnek alapvetően ezt tűrnie kell, mert máshol is ez megy. Sajnos már ma is tapasztalható, hogy a kutatások eredményeivel ellentétben (mivel az önbecsapás rendületlen működik) sokkal kívánatosabb a "tiltott gyümölcs", az ellenvéleményt nem tűrő, kegyetlenül taktikázó ("Most miért ilyen velem?"), agresszív, pénzt szóró ("Majd értem megváltozik") és kemény múltú, sokszor önsajnáltató ("Biztosan csak sokat szenvedett")  férfi, aki a megbeszélt találkozóra nem megy el, "elfelejt" elköszönni, magától nem telefonál és minden komoly sértés után virágot hoz. Mindez kiváló taktikázás, a préda megszerzésének és megtartásának művészete, amire a női magazinok, teleregények, olcsó ponyva irodalom mind csak rátesznek a rámenős, titokzatos és általában megbízhatatlan férfi ideáljának felépítésével. A legszomorúbb a történetben, hogy ezen szereplők potenciális apajelöltek nyilvánvaló alkalmatlanságuk ellenére és így a párkapcsolati erőszak családon belül erőszakká válik, a verbális bántalmazás pedig fizikaivá. Ma a legtöbb embert nem az utcán vagy szórakozóhelyen, hanem saját otthonában éri erőszak, már csak ezért sem árt elővigyázatosság.

A TV2 ebben a súlyos ügyben egyetlen esetben tudna saját felelősségét csökkenteni, ha feljelentést tenne a zaklató hotellakóval szemben, vagyis elismerné a fenti cselekedet bűncselekményként. A csatorna, amennyiben következetes jogállamban élünk, számolhat a Médiahatóság fellépésével is, mivel 12-es karikával sugárzott annak ellenére, hogy tartalma alapján sokkal magasabb besorolást érdemelne.

1 komment

Címkék: média nők

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr107398742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása