Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Roma lakáspolitika by EU & Viktor

2011.02.03. 16:27 Member

Számomra kicsit ambivalens, hogy a hajléktalanságot kitiltják az aluljárókból és a közterekről, a velük foglalkozó ellátórendszer finanszírozását megvágják, a cigányság problémakörét (mely amúgy szívem csücske) ilyen kiemelten kezelik.

A különösen gyermekszegénység szempontjából kiemelkedő problémát többször próbálták már a lakáspolitikán keresztül abszolválni, ki ne emlékezne az előző rendszer CS lakásépítési lázára, melyben földig rombolták a tisztálkodási lehetőségekkel, illemhelységgel nem rendelkező putrikat, melyek sem higiénés, sem infrastruktúrális szinten nem képesek kielégíteni az egészséges környezethez való jogot. Ezen lakások ügyében kapták fel fejüket a híresztelések, hogy ezek a "barbárok" eltüzelik a parkettát, mert nem tudják, mi az. Valóban, legtöbbjük egyszerű föld vagy beton talapzatú lakásban élt, ezért ehhez szoktak hozzá, és mivel a lakáscsere az anyagi problémáikat nem oldotta meg (esetleg még súlyosbította is, hiszen alkalmi munkaadóktól szakíthatták el őket ezáltal), az tüzelték el, amit találtak. Először a kerti wc ajtaját, aztán a parkettát, végül előfordulhat, hogy a tetőt is megbontják, amiről sejtjük, hogy a pillatnyi melegért komoly ár.

Tehát ezt a stratégiát borzasztóan át kell gondolni, nem a kormány szokásos kapkodó, szakértőket nélkülöző, arrogáns eszközeit bevetni, remélehetően az EU elnökség alatt a hazai kétharmad nem tölti fel őket túlzott energiával. Azon kevesek között vagyok az LMP-ben, aki nem ért egyet a cigányság kérdésének és a szegénykérdésnek színvak kezelésével, ugyanis teljesen más helyzet azoknál, akiknek családja a rendszerváltás körül (vagy később) szegényedett el, mint azon cigánycsaládoknál, akiknek előző generációja pl. még az elektromosságot és vezetékes vizet is nélkülöző telepeken nőtt fel (hallgattam egy 40 év körül cigányasszonyt, aki pl. hiába nézi a televízió képernyőjét, nem ismeri fel a reklám és a műsor között különbséget pl.). Nem szégyen, ezeknek az embereknek elsősorban tanulásra van szüksége, melyet emberséggel, szelíden kell átadni, sokszor olyan apróságok is gondot okoznak, mint a pénzkezelés vagy a tanulásra alkalmas környezet felépítése. Az emberi léthez méltó otthon nem elég, mert olyan, mint adni valakinek kocsit úgy, hogy nincsen jogosítványa. Hasonlatos a helyzet ahhoz, hogy a mai felnőtt generáció nem elhanyagolható hányada nem tudja értelmezni azt, ami a monitoron történik, mert számára ez a világ teljesen idegen. A kapitalizmus, ahol hosszú időre előre kell tervezni (vagyis tanulni, öngondoskodni), jelenleg még idegen a cigányságtól, éppen ezért nekünk kell segítő kezet nyújtanunk. Végeztem.

2 komment · 1 trackback

Címkék: eu cigányság lakhatás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr82636221

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - TÖLTÖTT KÁPOSZTA HIDEGEN 2011.02.16. 09:08:07

HAGYMALEVELEKKedves Öcsémuram,régolta nem írtam Kednek, de hozzánk ugyan bejött a Tél, amivel még megvalánk, hanem itt is maradott, s volt véle annyi bajunk, hogy Kánikulában sincs több. Ha kinéztünk, tündérvilágot látánk: a köd puha takarója bebugyolá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2011.02.11. 09:02:40

Egyetértek, de sajnos sok cigány ismerősöm elmesélte, hogy vannak bizonyos cigány családok, akik nem csak segítő kezet nem adnak gyermekeiknek, hanem nem is akarják, hogy tanuljon. Kiközösítik, megverik ha tanulni szeretne. Szerintem valahogyan segíteni kéne ezeknek a gyerekeknek a tanulását és művelődését is, hiszen nagyon sok dolog ugye már a gyerekkori neveléskor dől el.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.02.11. 09:23:22

@Mangekyo22: Ez hasonlatos jelenség ahhoz, mint amikor egy falusi idős asszonynak beszélsz az internetről, azt hülyeségnek tartja. Náluk ez a tanulással van így, hiszen mivel ha egy családban addig senki sem járt iskolába (vagyis inkább csak ellógta), akkor az egész nyűg. Jönnek cseszegetni, hogy járassa, hogy milyen ruhákban jár, hogy miért nem tanul, hogy miért vonják meg a támogatást, amikor ő minden tőle telhetőt megtesz. Valamennyire igaz is, hiszen amit neki megtanítottak otthon, azt maradéktalanul nyomja tovább.

A tankötelezettség leteltéig szerintem nem bántanak senkit az iskolába járás okán, elvégre, még ha nem is nagy összegekről van szó, de megvonják tőlük, ha nem járatják (50 igazolatlan után minden egyes igazolatlan óra 3 hónap felfüggesztés). A gondok ott kezdődhetnek, amikor leérettségizik és esetleg tovább akar menni még annál is. Egyrészt nyeli a pénzt, másrészt meg tudjuk milyen az, amikor 3-4 osztályt végzettek próbálnak beszélgetni diplomásokkal. Előbbiek markánsan védik a véleményüket és főként helyi dolgok érdeklik őket, utóbbiak meg szeretnek messzebbre kalandozni és esetleg meglátják a saját felelősséget is. Van egy cigány ismerősöm, akinek ez miatt voltak kemény konfliktusai, mivel amikor náluk jártam, tényleg nehezen illett a képbe, még külsőleg is.

Olyanról hallottam már, hogy úgy értették meg a szülőkkel a közösségi óvoda előnyeit, hogy behívták az anyákat is, és olyat csináltak, amire senki sem számított. Ők is játszani kezdtek a babákkal, mivel nekik olyan nem volt gyermekkorukban.
Lehet, hogy az iskola alsó osztályaiban a napközi telhetne hasonlóan, családias hangulatban. Mert ott legalább elkészülne a lecke is. :)
süti beállítások módosítása