Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Gyöngyöspata a Szent Korona oltalma alatt

2013.03.22. 19:50 Member

A kicsiny heves-megyei település több ízben kitűnt már környezetéből, legyen az a szélsőjobboldali erők és a TASZ általi megszállás, a Jobbik választási győzelme és most ez a szimbolikus esemény. Gyöngyöspatán már volt szerencsém járni és jelzőrendszerem tagját képezte valaki, aki korábban a gyöngyöspatai önkormányzatnál dolgozott, így elmondhatom magamról, hogy vannak ismereteim a település életével kapcsolatban. De a helyi politikai csatározásokról most nem írnék, nézzük a mai eseményt.

A Szent Korona kulcsszereplője a magyar nemzettudatnak, míg a nyugati országok korán abbahagyták szakrális tárgyaik tiszteletét, a magyarság számára éppen az Árpád-ház kihalását követően vált fontossá, mint az uralkodó legitimálását biztosító tényező. Az első igazán kiemelkedő művek, melyek foglalkoztak a Szent Istváni Koronával, azok Révay Péter: A Szent Korona eredete és Werbőczy István Tripartitumja, előbbi inkább egy érzelmi, szakrális elmélkedés, utóbbiban pedig a nemesség és a polgárság, a városok és a magyar föld már a Szent Korona tulajdonát képzeték. A valódi Szent Korona-Tan megalkotója viszont Timon Ákos, állameszmei szintre emelője Kmety Károly, a kifejezés megalkotója pedig Hajnik Imre, mindannyian XIX. század végi politikusok, közszereplők voltak, vagyis a Sacra Regni Corona eszméje nem egyidős a magyar állammal (hiszen a évszázadok során maga a tárgy is folyamatosan alakult, mint küllemben, mind szerepben, és többször tűnt el történelmünk során), utólag konstruált a folytonossága. Hasonlatos ez a Székely Himnuszhoz és a ma ismert rovásíráshoz, melyek szintén utólag születtek, mint a nemzeti érzület szimbolikus elemei. Ez nem jelenti azt, hogy maga a Szent Korona Tan rossz dolog volna, hiszen elméletben a döntéshozók kezét megköti és megvédi a Kárpát-medence javait a globális ártalmaktól, a kérdés az, hogy hatalomtecnikailag ellenőrző vagy éppen teljhatalom eszközévé válik e a kegytárgy. Illetve, hogy a 64 vármegye (Fiumé-val együtt) oltalmazása miként valósítható meg irredenta törekvések nélkül, ha azok az oldalak, akik ebben szentül hisznek, mind a demokrácia, mind a konföderáció eshetőségét elvetik?

A gyöngyöspatai döntést érdemes gyakorlati szempontból vizsgálni, mivel jogilag a Szent Korona oltalma alá való kerülés nehezen értelmezhető. Egy település önmagában helyesebb, ha lakossága oltalmába helyezteti természeti kincseit, elvégre a haszonélvezet és a megóvás is helyben valósulhat meg a leghatékonyabban, vagyis a Szent Korona oltalma nem óvja meg a települést egy, a kárpát-medencei régióban való túlhatalmi törekvéstől és a Jobbik törekvéseivel is szembe megy, hiszen a Szent Korona Tan egyenlőnek ismeri el a Kárpát-medence őshonos népeit, vagyis akár szlovák kezekbe is kerülhetne Gyöngyöspata az oltalom megszakadása nélkül. Ez a kérdés sokkal bonyolultabb annál, mintsem azt egy képviselőtestület a lakosság és jogtörténészek bevonása nélkül önhatalmúlag meghozzon, mert így csak egy megvalósíthatatlan szimbolikus gesztus döntésük.

28 komment

Címkék: Gyöngyöspata Szent Korona

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr785163152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó Mercutio halott 2013.03.23. 14:47:45

Mi baj van eben? Addig jo, amig a bolondok elvannak az osztalyon, addig aranyos idiotak. A bikacsok csak akkor kell, ha ki is akarnak jonni onnan, mert kepesek hasbaszurni egy kanallal, ha nem tiszteled a kutyajukat, amit ciposdoboz kepeben huznak maguk utan.
Ezert kell oket hagyni jatszani.

niklex 2013.03.23. 19:39:49

Kár, hogy becsukták Lipótmezőt. De egy másik kedélyes lakot csak kellene már találni az ottani őrültek számára.

val 2013.03.23. 20:18:25

A Szent Koronaval kapcsolatban leirt faekszintu butasagokat (vo. szlovak) leszamitva egesz nagy fejlodes egy liberalis blogtol, hogy legalabb a nevet helyesen le tudta irni. Bar a lenyeget, vagy a jogi alapjat (vo. alkotmanyunk felfuggesztese) nem sikerult felfognia.
Nem baj. Gratulalok az ironak. LOL XD

regress 2013.03.23. 20:19:41

ilyen hülye nincs.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.23. 20:54:48

@val: Már bocsáss meg, de mióta volnék én liberális? OK, ha a szó eredeti értelmét nézzük, a nemzeti liberális végülis stimmel.

@Schindler Pistája: Ne légy már dinka, akkor miért írtam végig nagy betűvel, hogy Szent Korona? Kezdem unni, hogy egyeseknek van a zsidó és a magyar, úgy nézek én ki, mint aki a pajeszát igazgatja egész nap?

Számomra a Szent Korona egy nagyon szép szakrális tárgy, ami kiváló eszköz lehet a Dunamenti Egyesült Államok megteremtéséhez is akár, de inkább jogi oldalról közelíteném meg a kérdést, az európai normákba építve és nem annak elvont kontextusában.

2013.03.23. 20:59:23

A Szent Korona egyáltalán nem kulcsszereplője a nemzettudatnak, legfeljebb bizonyos emberek tudatának. Ez a hagymázas elmélet ellentétben áll a demokráciával, a köztársasággal és minden modern joggal. Ez az elmélet a feudalizmushoz kötődik, az arisztokráciához, jogilag értelmezhetetlen. Szakrális tárgynak valóban szakrális, ahogy a Szent Jobb is meg a hasonlók. Egy történelmi ereklye, semmi több.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.23. 21:13:14

@iii: Azzal, hogy Viktorék a múzeumból a parlamentbe vitték a koronát, jelenkorivá tették és olyan eleme lett a magyarságnak, mint a kereszt vagy a hal a kereszténységnek. A Szent Jobbal ellentétben viszont kiemelkedő szerepe volt a magyar történelemben, pl. Bocskai nem lett magyar király, mert őt török koronával koronázták meg.

Az elmélet jelen formájában valóban autokratikus, bár az kétségtelenül egy demokratikus elem, hogy a Szent Korona tulajdonát képező szabad városokat az Illésházy per eredményét ismerve nem érinthette a királyi önkény. Nem is mondtam, hogy egy az egyben át kellene emelni az elméletet a jelenbe, hanem hogy vannak neki használható elemei.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.03.23. 21:14:20

Fölajánlhatták volna a Szent Jobbnak is. Ha már Jobbik...

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.23. 23:38:34

A Jobbik maga a Gyöngyös patás ördög.

A korona meg pontosan annyira szent, mint a nyúlszőr kalapom.

komplikato 2013.03.24. 01:03:19

@Member: "Azzal, hogy Viktorék a múzeumból a parlamentbe vitték a koronát, ..."

Már mint az EGYIK másolatát a háromból. Eredetit nem állították ki mióta "hazatért", ellenben állítom, hogy mélyen a föld alatt van olyan helyen ahol atomcsapást is átvészelné. De ezt el ne mond azoknak akik érzik a szakrális kisugárzását a közelében, mert még tökön szúrnák magukat.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.03.24. 04:35:14

@komplikato: Mert féltek, hogy majd koronázáskor nem engedi elvinni, nem adja oda nekik a teremőr néni:)

Fullánkos Algol 2013.03.24. 05:57:24

A három ábrahámi vallás közül az egyik a kamatszedésbe származási alapon való belekényszerítésre (ld. kitagadás, átok), a másik kettő meg a tiltás segítségével a monopólium fenntartására lett kitalálva, vallási parancsolatok segítségével, ugyanazon kör tervének a részeként, (többek között) a pogányok irtása mellett (minthogy nekik nincs ilyen törvényük). Bármennyire fáj is tükörbe nézni, de a keresztény uralkodó osztály ennek megfelelően a szanhedrin lokális helytartója. Tehát a „szent korona” nem fejez ki semmilyen egységet, csupán a kereszténység felvétele által hatalomhoz jutott uralkodó réteg érdekeit a néppel szemben.

regress 2013.03.24. 06:57:20

@komplikato: én megsúgnám nekik,hogy felcsúton ássanak@Schindler Pistája: a kecskebaszó,rovásíró fajtátoknak mi köze a "szent" koronához jurtalakó?

Mindfield 2013.03.24. 07:09:57

"Egy település helyesebb, ha lakossága oltalmába helyezteti természeti kincseit."

Hát, ismerve a lakosok etnikai összetételét, ez nem biztos, hogy jó ötlet.

gyaloghajdó 2013.03.24. 07:14:18

Nekem van egy papír csákóm. ennyit ér a korona,mint tárgy , szentkoronatan meg nem tartozik más kategóriába, mint a "vérrögvalóság" meg egyebek.
Hagymázas balgaság, gondolkodni és dolgozni kell.

Egyébként Bocskait NEM koronázták meg török koronával. Ő ajándékként fogadta azt el, mert úgy ítélte meg, hogy az adott helyzetben ez használja az ország érdekeit.

Nem kellene olyanokat állítani, amiről halvány fingunk sincs, ez vonatkozik a szent koronára is.

(egyesek a tárgyat és az eszmét sem képesek megkülönböztetni)

Válasszatok királyt és menjetek el ti az országból, mert ennyi kártékony féregnek nincs helye e hazában.

rezvez 2013.03.24. 07:19:22

A cigányoktól a korona sem fog megvédeni semmit!

rezvez 2013.03.24. 08:15:15

gyaloghajdó
Azt már sosem fogjuk megtudni, mi lenne, ha nem a Fidesz kormányozna.

jog-ász 2013.03.24. 08:33:59

most komolyan, a 21.sz elején, a széthulló európában kéne megkapaszkodnunk, és a szentkorona tan a legfontosabb? werbőczy tripartitumát már a 19.sz első felében sem vették komolyan az úriszékek, '48 után meg pláne nem...jah akkor a fejlődés volt napirenden, most meg a visszafejlődés.

hexa 2013.03.24. 09:06:34

@jog-ász: Mondatot nagybetűvel kezdünk. Akár tetszik, akár nem. Nem "szentkorona", hanem Szent Korona.
A többi botorságot észre sem vettem. :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.24. 11:53:24

@Mindfield: Nincsen roma többség, sőt. Ha a Jobbik igazán kemény lett volna, talált volna igazán hard településeket.

@gyaloghajdó: Nos, Kees Teszelsky úgy találta, hogy a koronát ő maga kérte a törököktől, majd azt ajándékozásnak állította be, miután látta, hogy ezzel csak a hajdúkat nyerte meg, az anyaországot nem.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.24. 12:26:20

@komplikato: Tudomásom szerint csak a kard nem valódi, mert az egy brit múzeumban pihen.

willdataa 2013.03.24. 15:04:44

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

www.njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=140968

Magyarország Alaptörvénye

Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.

Nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését. Tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését.

1.) "a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét"
Tehát a Szentkorona maga Magyarország alkotmányos állami jogfolytonossága és maga a nemzet.

2.) "Nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését."
Tehát Magyarország történeti alkotmánya jelenleg is hatályos, mivel nincs felfüggesztve.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jó Mercutio halott 2013.03.24. 19:28:48

@willdataa: Dobbenetes ez a pudvas rizsa, mi?

willdataa 2013.03.24. 20:31:47

@Jó Mercutio halott:

Nem döbbenetes hanem felháborító hogy bántódás nélkül megúszhatják azok akik tiszteletlenek a Szentkoronánkkal.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.24. 21:58:38

@willdataa: Pont ettől félek, hogy kormányunk behúzza a "nemzet elleni izgatást" az alkotmányba, amit Telekiék a népi írók perei során hivatkozási alapul használtak, ha nem volt jobb ötletük.

Jó Mercutio halott 2013.03.25. 14:07:30

@willdataa: ja, bocs, az irasodbol azt hittem, hogy szerinted is rizsa, nem akartam tiszteletlen lenni, nehogy bantodasom legyen.
Mas: az, hogy nem tudod leirni helyesen a nevét annak amivel kapcsolatban buntetned a tiszteletlenseget, az nem buntetendo tiszteletlenseg?
Nincs tobb kerdesem.
süti beállítások módosítása