Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Megindultak a kárpátaljaiak a határon

2014.03.03. 05:19 Member

5615288_721cd6688b418782b5a4735a02fc7c08_wm[1].jpg

Tömegesen megindultak vasárnap a kárpátaljai magyarok Magyarország felé az ukrán határon – ezzel az információval hívta éjszaka az Indexet Tiszabecsről a Jobbik parlamenti képviselője, a mátészalkai Apáti István. A képviselő azt mondta, nem hivatalos tájékoztatás szerint ma körülbelül ezer ember lépett át a tiszabecsi határátkelőhelyen, ami ötszöröse az átlagosnak.

A tiszabecsi határőrségtől telefonon megerősítették az Indexnek, hogy vasárnap nagyobb forgalom volt, mint szokott. Hivatalos választ azonban nem adtak, azt mondták, csak a határrendészet sajtóosztálya adhat napközben. A szabolcsi rendőrség sajtóügyeletese kérdésünkre azt mondta, hogy csak a belügyi sajtóosztály válaszolhat ilyen kérdésre.

Apáti szerint nagyrészt 18-45 év közötti férfiak jöttek át a sorozástól tartva. Pánikszerű menekülésről beszélt, neki azt mondták, azért jönnek, mert nem akarnak részt venni egy háborúban, amihez semmi közük sincs. Jöttek autóval és gyalog is, mondta telefonon kérdésünkre.

Apáti telefonos tájékoztatása szerint az átmenekülő emberek nagy része talált szállást magának, de Tiszabecsen az éjszaka folyamán próbálnak elhelyezni még körülbelül száz embert. Apáti az egyik csoportról fotót is küldött, ahogy egy éjszakai presszónál várakoznak.

Vasárnap éjjel arról is érkezett hír, hogy  Beregszászon pánik tört ki a kárpátaljai magyar közösségében az ukrajnai mozgósítás elrendelésének kijevi bejelentése után. Az ottani polgármester szerint nincs okuk aggodalomra a kárpátaljai magyaroknak, mert sem a megyében, sem pedig Beregszászon nem folyik mozgósítás.

A helyszínen tartózkodó jobbikos képviselő szerint láncreakció indulhatott el a határ túloldalán, mert a hírek ugyan nyugalomra intik az embereket, de ők félnek. Az tény, hogy hatszáz önkéntestsoroztak be vasárnap a Kárpátalján, de a katonaság azt mondja, egyelőre nincs szükség több önkéntesre.

Vasárnap azt az ennek a jelentésnek ellentmondó hírt közölte az ukrán határőrszolgálat, hogy nem növekedett az ország határátkelőhelyein a kiutazó ukránok száma, az megfelel az átlagosnak. A jelentés szerint az elmúlt 24 órában az ukrán határőrök nem észleltek megnövekedett forgalmat, de korábban orosz médiumok is azt jelentették, hogy az ukránok tömegesen hagyják el országukat és keresnek menedéket külföldön.

Forrás: Index.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Kárpátalja Ukrajna

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr985840660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása