Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Ukrán szélsőségesek betiltanák Gajdos pártját

2014.03.09. 20:34 Member

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) betiltását kéri „ukrán- és népellenes” tevékenység miatt az ukrán főügyészségtől a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Kárpátalja megyei szervezete – írta az MTI helyi tudósítója.

A pártszervezet az Oleh Mahnickij ukrán főügyésznek írt beadványában közölte, hogy megvizsgálta az UMDP-nek és alapító elnökének, Gajdos Istvánnak az „ukrán nép szabadságért és nemzeti méltóságért vívott küzdelme” idején folytatott tevékenységét, és kéri a párt ukrán- és népellenes tevékenység folytatása címén történő betiltását. Bizonyítékként a dokumentum Gajdosnak a „forradalmi” események során az UMDP nevében tett nyilatkozatait és a hatalompárti tüntetésekre felbérelt zavarkeltőkből verbuvált csoportok szervezésében vállalt tevőleges szerepét említi – adta hírül vasárnap a Novini Zakarpattya című kárpátaljai hírportál.

A beadvány szerint a honatya közvetlenül részt vett a zavarkeltő csoportok irányításában a Régiók Pártja (PR) két másik „hírhedt” parlamenti képviselőjével, Nesztor Sufriccsal és Oleh Kalasnyikovval együtt. 

„Különösen kirívó cinizmusról árulkodnak Gajdos felszólalásai a 2014. február 18-i és 19-i Majdan-ellenes tüntetéseken, amikor vadállati kegyetlenséggel öldökölték és kínozták az ukrán hazafiakat, a Tisztek Házában berendezett tábori kórházból sebesülteket raboltak el és végeztek ki” – olvasható a beadványban, amely szerint Gajdos a kárpátaljai magyarság nevében magyarul felszólalva szégyent hozott a kárpátaljai magyarokra azzal, hogy – igazságtalanul – ukrángyűlölőkként és a „méltóság forradalmának” ellenségeiként tüntette fel őket.

A Szabadság párt kárpátaljai szervezete a politikai pártokról szóló ukrán törvény 21. cikkelyére hivatkozva kéri az ukrán főügyésztől, hogy kezdeményezze az UMDP betiltását az alkotmány és a párttörvény megsértése miatt.

A nacionalista pártszervezet egyúttal felszólítja az UMDP tagjait, hogyha „még maradt bennük becsület és lelkiismeret”, határolódjanak el rossz hírű vezetőjüktől, ítéljék el a cselekedeteit, és lépjenek ki a pártból. 

Eközben máshol kormányzót kergettek

Több ezer oroszbarát tüntető rohamozta meg vasárnap a kelet-ukrajnai Luganszk városában a megyei adminisztráció székhelyét, majd elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót.

Mihajlo Bolotszkiht csupán egy hete helyezte a megyei adminisztráció élére Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök. Vasárnap a kormányzó azonban a feldühödött tömeg szitkozódása közepette hagyta el a kormányzói hivatalt. A tiltakozók a tetőre kitűzték az orosz zászlót, és az épület előtt az orosz himnuszt énekelték.

Putyin már a jogra hivatkozik

A Krími Autonóm Köztársaság vezetésének döntése a félsziget Oroszországhoz csatlakozásához a nemzetközi jogon alapszik és a terület lakosságának törvényes érdekeit képviseli – közölte az orosz államfő uniós vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetése során, amelyről a Kreml sajtóosztálya vasárnap adott ki tájékoztatót.

Vlagyimir Putyin Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel vitatta meg a Krím félsziget parlamentjében csütörtökön hozott határozatot. 

Kijevben Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő kijelentette, hogy Ukrajna egy talpalatnyit sem hajlandó átadni saját földjéből Oroszországnak.

Forrás: Kitekintő.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Kárpátalja Ukrajna Szvodoba

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr585851781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.