Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Horthy Miklós tér és egyéb őrültségek

2012.05.12. 15:57 Member

A nagy gondolatoknak "tér" kell, mondta Kázmér, amikor két szót írt a lap két felére valamelyik képregényében, még gyermekkoromból rémlik. Ugyanez lehetett a gyömrői önkormányzat gondolatmenete is, hiszen a tér visszanevezése nagy gondolat, a szimbolikus kérdések pedig nagy indulatokkal járnak.

Leszögezem, nem tartom demokratának Horhty-t. Megválasztásakor a katonaság jelen volt a parlamentben, ragaszkodott a közkegyelem gyakorlásához, az önálló rendeletalkotás jogához (amivel csak pályafutása elején élt) és a felsőházba való holtig tartó kinevezésekhez. A választásokat is meghamisították Teleki Pálék, a községekben nyílt szavazásokat tartottak a csendőrség jelenlétében, míg a városokban nem voltak egyéni listák, gyengítve a munkás szavazatokat. Persze hozzáteszem, ezen ténykedés segített a nyilas hatalomátvétel elhúzódásához, a nyilas pártok a 30s évek végére már szinte mindenhol verték volna a Keresztény-Keresztyén Földmíves-, Kisgazda- és Polgári Párt jelöltjeit (rövidebb nevén Egységes Párt).

Másik oldalról persze, abban az országban, ahol még mind a mai napig vannak kommunisták nevét viselő közterületek (pl. Martfű), miért okoz megütközést a szinte nemzet apjaként tisztelt kormányzóról egy tér elnevezése? Kultúrpolitika terén tagadhatatlan, hogy a két világháború terén nagyon invesztíció történt, mint a szocializmus évtizedeiben, ahogyan a leszakadó kistérségek problémáit is ügyesebben kezelték népfőiskoláikban, mint a központosítással elfoglalt kommunisták. De a másik oldalról, ismét egy "Szabadság tér" esett áldozatul, ami azért aggasztó, ez egy olyan szó, melyet a meghozatalának időpontjától függetlenül nem cserélnék le.

A történelmet ki kell beszélni és meg kell ismerni (!), addig csak az érzelmek határozzák meg a szimbolikus döntéseket.

1 komment · 1 trackback

Címkék: gyömrő horthy miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr214504223

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horthy a falovon 2012.05.12. 19:52:10

És még jó, hogy nem vesszőparipára ültették a valamikori kormányzót. De azért így sem lesz hétköznapi látvány, annyi szent. Arról van szó, hogy vasárnap egész alakos Horthy-lovasszobrot avatnak a Somogy megyei Kerekiben, legalábbis eddigi adataink mind...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.12. 21:18:31

Mindenképpen jó lenne egy Horthy tér! Főleg, hogy nagy ügyesen sikerült a gumi gyárat is Lengyelországba száműzni. Nehogy már legyen a környéken még pár száz munkahely! Nagy győzelem ez a fityisznek! És valódi cselekvés helyett egy-egy utca, tér (esetleg híd) nevének megváltoztatása is nagy fegyvertény! ;)
süti beállítások módosítása