Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Kádári nosztagla

2012.05.26. 11:41 Member

Avagy az idő mindent megszépít?

100 éve született a magyar szocializmus legmeghatározóbb alakja, akinek neve ma nagyon sokakban a jólét szinonimájaként szerepel. A puritán életet élő, nyugodt természetű politikus valóban a biztonság és élhető élet korát hozta el, felszámolva a munkanélküliséget. Csak ennek ára volt, az 1970s évek elején Hazánk fizetésképtelenné vált és a felvett hitelek nagy része a 3,60-as kenyérhez hasonló kiváltságok finanszírozására ment el. A jólét mögött nem volt gazdasági teljesítmény, a látszatexportra gyúrtunk. Persze akkoriban a jólét is mást jelentett, mint ma és talán jobban is jártunk volna, ha nem növekednek meg ennyire az igények és a fogyasztás nem ássa alá a közösségeket. Kádár érdeme, hogy nem hagyta a fiatalokat elkallódni, a magánszerveződéseket igaz, keményen tiltotta, de a kormány által szervezett megmozdulásokkal azért színt vitt a lakosság életébe.

De nem tagadható az sem, hogy aláírásával szentesítette a forradalom leverését követő megtorlásokat, köztük Nagy Imréét, akivel korábban egy oldalon álltak, csak Kádár november 7.-én inkább szovjet oldalra pártolt. Ezt mifelénk árulásnak hívják. Ahogyan a totális nemzetietlenkedés sem volt szép húzás, ismerve, hogy ezzel a "gulyáskommunizmus" éppen a kisebbségbe tartozott, a lengyelekkel és az NDK-val egyetemben. szép lassan felszántották ünnepeinket és az 1956 előtt megmásított történelem ment tovább, különös tekintettel a forradalmakra. A cenzúra által okos emberek mondták meg, hogy mi jó nekünk, ami hallatlan, sőt, pofátlan. 

Nagyon szomorú, oda jutottunk 20 év alatt, hogy ismét visszavágyunk a láncainkba. Mert a Párt most is elfoglal mindent, eltünteti a neki nem tetszőket, de most ez a jóléti valami hiányzik, az Erős Kéz csak Erős Ököl.  Azt sem lehet elfelejteni, hogy vörös könyv nélkül Kádáréknál diplomával is csak gyári munkás lehettél. Mint ma, Fidesz tagság hiányában. 

Mikor jutunk el oda végre, hogy a szabadság kis körei legyenek falvaink és a bölcsesség központjai városaink, miért kellenek a nagy megmondók, akik helyettünk döntenek? Felnőtt emberek vagyunk, nem a hatalom nagyra nőtt óvodásai!

13 komment · 1 trackback

Címkék: kádár jános

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr864547294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Példaképek 2012.05.29. 03:38:50

p { margin-bottom: 0.21cm; }Most épp az elszánt humanistát, a magyar irodalom csillámló géniuszát temetik újra. Persze elsősorban az írót, csak mellékesen a politikust, az embert. Szóval nem Az elszántak létre lehelőjét, inkább a nagy formátumú Máté k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2012.05.27. 16:01:35

Kísértet járja be Európát? OKÉ, de kettő is?

Avagy a katolicizmus és a kommunizmus testvéreszmék volnának és Jézus lenne az első híres komcsi? Nagyon sok erre utaló jel van. Sztálin is papnak tanult 21 éves koráig. Nézzük csak a párhuzamokat:

Megváltás = forradalom

katolikus (egyetemes) = internacionalista

Szentháromság = Marx Engels Lenin

Kommunizmus = Mennyország

Mártírhalált halt szentek = Hősi halált halt forradalmárok

Pápa = Kommunista Párt Főtitkára

Ószövetség Újszövetség = Marx Engels Összes Művei, Lenin Összes Művei

Jézus csodatételei = A dolgozó nép termelési és tudományos eredményei / Gagarin

Eretnekek = revizionisták

Inkvizíció = ÁVH, KGB, STASI

Imagyakorlat = ideológiai továbbképzés

Szentté avatás = Dolgozó Nép Hőse

Gyülekezet = Alapszervezet

Mise = taggyűlés

zsinat = pártkongresszus

Körmenet = május elsejei felvonulás

Ne paráználkodj! = Hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló kapitalizmus ópiumának!

Püspök = járási párttitkár

Térítés = agitációs propaganda

Állandó küzdelem a Sátánnal = állandó küzdelem az osztályellenséggel

Kereszt = vörös csillag

Vatikáni Szerződés = Varsói Szerződés

A Tőke = Biblia

Szentfazék = bolsibérenc

Gyónás = önkritikát gyakorol az elvtárs

Teológia = dialektikus és történelmi materializmus

Egyházi Énekek = Internacionálé, Fel vörösök proletárok

Jó pap holtig tanul = Lenin: tanulni, tanulni, tanulni

A pápa csalhatatlansága = Sztálin elvtárs tudja mi a helyes

Papnevelde = Pártfőiskola

Misebor = repikonyak

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.27. 16:12:01

@Iván Gábor IGe: Nem tudom eldönteni, hogy irónia, vagy végletes csúsztatás. Attól függetlenül, hogy a politika és a vallás célja ugyanaz, híveken át a hatalom kézben tartása és eléggé szektás egy népség volt a kommunista brigád, ilyen éles párhuzamot nem vonnék.

Anselmo 2012.05.28. 12:15:03

"Felnőtt emberek vagyunk, nem a hatalom nagyra nőtt óvodásai!"

A rendszerváltás után ez így indult, pld az ellenzéki SZDSZ-ből választottak köztársasági elnököt. Ma már elképzelhetetlen ez az elegancia. Azt hiszem, az ország még nem elég felnőtt, és ebben nem csak a politikusok hibásak.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.28. 12:36:28

@Anselmo: Abban benne volt az is, hogy ugye a törvényhozáshoz kétharmad kellett, és sem Antall, sem a Kis János vezette SZDSZ nem akarta, hogy a szocik 1994-ben nyerjenek, sőt, Antall véleménye szerint egy liberális-konzervatív váltakozás egészséges egy ország vezetésében. Ebben persze az is benne volt, hogy az akkori MDF vezetés eléggé kompromisszumképes volt, a minisztériumokat sem ritkították meg emberanyagilag, pedig akkor tényleg politikai berendezkedést váltottunk.

Anselmo 2012.05.28. 13:16:17

@Member: az első szabad választáson a szocik alig jutottak be a parlamentbe, mindenki azt gondolta, hogy a két nagy párt, az MDF és az SZDSZ között lesz majd a rivalizálás. Azóta sokat változtak a dolgok...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.28. 13:23:15

@Anselmo: Általában a rendszerváltó pártok el szoktak bukni, mert nagy velük szemben az elvárás, és ugye 90-ben az SZDSZ félt attól, hogy az MDF nehogy a szocik mellé álljon (a reformkommunisták megtérésében bízott Antall nagyon), erre kik paktáltak le velük 1994-ben? Izgalmas. :)

Mangekyo22 2012.05.28. 19:42:38

@Member: Jó, de az SZDSZ nem azért bukott, mert nagyok voltak az elvárások felé, hanem mert a párt szó szerint szépen elk*rvult. Nem kicsit, nagyon. Már fontosabb volt nekik a sz*ros pártjuk jövője, mint az ország.

A valódi baj pedig az, hogy mi magyarok mindig mástól várja el a csodatételt, hogy majd "Ő" rázza helyre az országot, és ez mindegyik párt szavazóira igaz (Jobbik Vonája, Anti-Demokraták Gyurkája, Fingesz Orbánkája, LMP XXXX-e stb...). Szóval amíg "szent politikusoktól" várják a csodát, addig ez lesz...

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.05.29. 14:31:39

A kommunizmusban persze, hogy jobb volt minden. Megmondták, hogy jobb, aztán ha azt mondtad, hogy nem, akkor mehettél az Andrássy út 60-ba. Így könnyű.

White SeeD 2012.05.29. 17:55:54

@Aszteroida-bányász metal énekes: Jam akkor legalább jött érted egy frankó nagy fekete kocsi, bevittek, ott meleg volt, néha kaptál enni inni, volt társaság is, lehetett beszélgetni. Bezzeg manapság. Fordítva van a dolog. Ha nem tetszik a rendszer másnap kirúgnak és vagy mész a helyi narancsos földesúrhoz dolgozni 47K ért vagy éhenhalsz.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.29. 18:26:40

@Mangekyo22: Hát amíg helyi ügyekben akkor nyersz pályázatot, amikor az a bizonyos nagy ember úgy gondolja, addig valóban nem fog változni a helyzet. :(
@White SeeD: Nana, azért sokszor életfogytiglant kaptál meg jól összevertek, ez azért nem igaz.

White SeeD 2012.05.29. 22:20:11

Valóban irónia.
A lényeg hogy a célok nem változtak, csak az eszközök. És a narancs kormány egyre jobban megy a régi korok stílusa felé. Csak elég rosszúl csinálják. Ugye a népnek kell kenyér és cirkusz. Kádár megadta mind2-t és aki kussolt az eléldegélt. Jelenleg viszont csak cirkusz van, kenyér már nemigen.
Éppen ma volt a téma a bumerángban hogy melyik volt a jobb az akkori vagy a mostani helyzet. És meglepően sokan (kb sms-ezők 80%-a) a régi kort sírja vissza. És legfőképpen azért mert annó volt kenyér nem csak cirkusz. Mondjuk én már csak a végnapjait éltem meg az előző rendszernek de kétségtelen hogy jobban éltünk mint most. És nemazért mert pártfőtitkár volt valamelyik ősöm. Volt kocsi (nem hitelből, ha hitelből is volt munkahely, ahol dolgoztál és volt miből törleszteni), hétvégi telek, nyaralási lehetőség etc. Persze nem audi200 volt a kocsi hanem skoda, nem Osakába mentél nyaralni hanem Balatonra, és a telken sem 2 emeletes palota állt csak egy kisebb házikó gyümölcsössel...

Tény hogy szomorú hogy az emberek visszavágynak azokba az időkbe de a legszomorúbb hogy okkal teszik.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.29. 22:39:43

@White SeeD: Kénytelen vagyok igazat adni, akkoriban a hiteleket legalább ránk költötték, nem magukra.
süti beállítások módosítása