Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Trianon, avagy a legnagyobb magyar tragédia

2012.06.04. 20:52 Member

Azt hiszem, minden beteg emlékszik a napra, amikor testének egy részét amputálták és talán még mindig reménykedik egy kicsit, hogy visszakaphatja azt, amit elveszett. 1920. június 4.-én, 92 éve került az ország lakosságának 2/3-a más állam területére, veszett el a Szent Korona legszebb ékköve, Erdély, a török megszállás idején búvóhelyet nyújtó Felföld, az oly' sok harcot kibírt Vajdaság, az európai kisebbségpolitika mintájának is kiváló Kárpátalja, a hely, ahol a német felnézett a magyarra, Burgenland és Fiume, mely annyi konfliktus forrása volt a horvátokkal. (ma voltam vizsgázni kroatisztikából, utóbbi beleégett az agyamba)

Az 1921. évi XXXIII. törvénycikk rendezte a visszafordíthatatlant és tette a nemzet fő összekovácsolójává a keserűséget. Szemétség volt a békeszerződés, mert még saját nemzetük tagjait sem vették figyelembe szomszédaink és csak Sopron kapta meg a lehetőséget a döntésre, pedig több tucat kérvény érkezett. Geopolitikai szempontok szerint szabták fel az országot, nem volt ebben semmi racionalitás, szétverni a magyar gazdaságot és kiiktatni egy erős közép-európai birodalmat.

Mi maradt nekünk, az európai normákon belül? A magyar nemzet lelki egyesítése, honfitársaink támogatása és a velük érzett szolidaritás. És most nem csak az elcsatolt honrészekre gondolok, hanem a külhoniakra, kik eleve nem voltak a birodalom részei (csángók) vagy menekülni kényszerültek a nyilasok vagy a kommunisták elől. Össze kell szednünk magunkat, mind belföldön, mind külföldön. Le kell számolnunk a népet sanyargató oligarchákkal, rendre kell utasítanunk a nem éppen tisztességes szomszédokat, miként mi is tiszteljük az ő nemzetéből érkezett vendéget. Történelmünk személyiségeit tényszerűen, aktuálpolitizálás nélkül kell oktatnunk, ne hagyjuk, hogy ellenségeket faragjanak nagyjainkból, akár határainkon belül.

A mai nap legyen valóban az Összetartozásé és a megemlékezésé. Mindannyiunké.

8 komment

Címkék: trianon megemlékezés

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr384565631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

White SeeD 2012.06.05. 16:03:31

Őszintén szólva én nem is tudtam hogy ez az ünnep létezik. De ahogy néztem a környezetem se. Sőt a jobbcentrikus újság 3. oldalán volt erről 5 soros említés és kész...

Trianonról inkább nem mondok semmit mert nem lennék túlnépszerű a véleményemmel.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.05. 16:51:00

@White SeeD: Ma amúgyis 9gag kinevezte a trollkodás világnapjának, erről csak megjegyzed.

Figyelj, a Milla után dühítőt már úgysem tudnál mondani.

Mangekyo22 2012.06.08. 11:38:23

@White SeeD: Pedig Trianon Magyarország tragédiája. Ilyet nem tudni magyar embernek olyan, mint zsidónak nem tudni a holokausztról... bár izraelt elnézve, akik inkább csak lovagolnak rajta és pénzt követelnek másoktól az ő zsebükbe (melyet valójában a szerencsétlenek hozzátartozóinak kéne megkapni, nem az "államuknak") sokszor felteszem a kérdést, hogy tudják-e egyáltalán, mi az a "rasszista" vagy "anti-szemitizmus", mert ha a fekák elviselik, hogy rosszat írnak róluk és az anyaországaikról, nem hiszem, hogy pl annak a német írónak csak azért meg kellene fosztani a nobel vagy emmy díjától, mert azt írta, hogy szerinte izrael csak kifogásokat keres a lakótelepek további építésére és nekik előbb lesz atom bombájuk, mint pl irának vagy iraknak...

@Member:

Úgy hogy sajnálom is, hogy Gyurcsányka meg a törpiek tabuként kezelték 8 év alatt, most meg " a Fidesz találta ki, nem is volt Trianon, mindig is ekkora volt az ország".

Ami meg a szomszédos országoktól váró szimpátiát illeti az majd akkor fog bekövetkezni, ha Slota és klónjai eltűnnek, illetve az unió befejezné a kb 6-8 éve tartó "kis országnak nincsenek jogai és érzései, csak kiszipolyozható munkaereje és eladó földje", valamint észrevenné, hogy az EU törvények mindegyik (!) tagállamra kiterjeszkedik, s nem csak a németeknek és franciáknak szimpatikusokra.

Összefoglalva: amíg a másik néhány ország nem áll le a magyar ellenes politikával (lásd Szlovákok), illetve az EU sem kezel minket egyenrangúként (2004 óta szinte csak Mo szopik, kormánytól függetlenül), addig álmodhatunk a "jó szomszédi viszonyokról".

White SeeD 2012.06.08. 19:40:17

@Mangekyo22: A Trianont tudom mi, konkrétan azt nem tudtam hogy azon a napon van egy ilyen megemlékezős ünnep szerűség. Aztán mikor lewikiztem és láttam hogy fidesz alapította 2 éve, már nem csodálkoztam semmin.

btw ha már ez az ünnep, a fidesz mögül annyira hátrál mindenki kifelé, hogy az összes egyház bemutatott nekik az ünnep alkalmával hogy "lol, nem lesz semmiféle harangozás."

Mangekyo22 2012.06.08. 21:36:40

@White SeeD: Miért, a holokauszt megünneplését meg az MSZP-SZDSZ vezette be (előttük egyszer nem kellett más országnak a tragédiáját megtartanunk). Az meg, hogy a Trianonra megemlékezés napot nem adtak neki sokáig meg gyönyörűen mutatja, hogy bizonyos pártoknak olyan, hogy 1949 előtt nem is létezik. Az, hogy a Fidesz jött elő ezzel először egy dolog, ugyanígy történt volna, ha pl a Jobbik nyert volna.

Nem tudom, hogy hogyan kerülnek ide az egyházak, azt meg meg sem kérdezem, kikre gondolsz konkrétan a "hátrál mindenkire", mivel nem érdekel már mit csinálnak a "nagyok (MSZP, Fidesz, LMP, Jobbik, Gyurcsány Párt stb...)", de én csak annyit mondok: majd 2014-ben derül ki, mennyire csökkent kinek a népszerűsége.

White SeeD 2012.06.09. 00:14:22

@Mangekyo22: Az egyházak csak úgy kerültek ide, mivel megkérték őket hogy harangozzanak az esemény alkalmával. Érdekes mód eddig megtették, most nem. És ezt nyílt levélben közölték is...

Mangekyo22 2012.06.09. 06:26:33

@White SeeD: Mondjuk itt Szigethalmon, Szigetszentmiklóson és Tökölön megtették, bár nem tudom, hogy ez a nem harangozás csak ott volt nálatok vagy máshol is. Bár őszintét bevallom, a harangozás már felesleges.

A nyílt levelet tudnád linkelni, megszeretném nézni. Persze ha index-es vagy kuruc-os, akkor inkább ne.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.09. 13:03:47

@Mangekyo22: @White SeeD: www.lakitelek.hu/onkormanyzat/index.php?option=com_content&view=article&id=1271:nyilt-level-a-toertenelmi-egyhazak-vezetinek&catid=35:hireink&Itemid=81

Trianon traumája eddig kibeszéletlen volt, én örülök neki, hogy ennyi év távlatából visszakerült a diskurzusba. Annak persze már kevésbé, hogy nagy részük megint a revíziós oldalról tekint a témára és egy fejletlen, archaizált világot romantizál, pedig székelyek élnek városokban is. :D

A harangozás szép gesztus, minden ilyen szimbolikus lépésnek összetartó ereje van, érdekelne a visszautasítás oka. Az én tippem, hogy a Hit Gyülihez van köze, sem a történelmi egyházak, sem a vallásszociológusok nem kedvelik Sanyiékat.

Én inkább úgy fogalmaznék, a magyar baloldal történelmi felelősségét a jövőbe tekintés kizárólagosságával fedi el.
süti beállítások módosítása