Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A közel-keleti forradalmakról

2011.02.21. 13:05 Member

Wangood testvér vetette fel, hogy esetleg próbálkozhatnék egy átfogóval a Közel-Keleten történt eseményekről, bár bevallom, a legtávolabbról sem érzem magam a téma szakértőjének.

A megmozdulások első állomása Tunézia volt, ahol Zine El Abidine Ben Ali elnöknek és családjának fognia kell a sátorfáját és odébbállni. Európa-szerte szimpátiatüntetések kezdődtek (különösen Franciaországban, ahol nem kevés arab migráns él), és lassan kiderült, hogy ez nem a lezárás volt, hanem éppen a nyitóceremónia.

Az egyiptomi, 30 éve diktatúrában tengődő nép kapott az alkalmon, az egész világ óvó szeme a Közel-Keleten, addig kell ütni a vasat, amíg meleg, így ők maguk is kormányuk távozását követelték. Az ő esetükben ez már feleennyire könnyen nem ment, a folyamatos hitegetés, a szervezett ellentüntetés, a passzív hadsereg utcai harcokhoz vezetett és itt már emberéletekbe is került a szabadság.

Ez pedig már egyértelmű jele volt annak, hogy aki ülve maradt, annak sokáig nem lesz lehetősége a kiugrásra, ezért Algéria, Behrein, Iránban, Jemenben (ahol a khat nevű drog miatt délután mindenki szanaszét van), Líbiá, Szíria és Marokkó országokban is a rezsim megdöntésére tettek kísérletet. Az ő helyzetük már jóval nehezebb, mivel a vezetők lépéselőnyt kaptak a felkészülésben.

Érdekes, hogy milyen hasonlóságok vannak a tüntetések között. A szervezés javát a twitter és a facebook segítségével követték el, olyan szolgáltatások segítségével, amit ezek az őskonzervatív diktátorok talán nem is ismertek. Meglepő módon nem az olajából még mindig pazarló fényűzést (a férfiak számára) fenntartó Szaúd Arábia lett a forradalom melegágya, hanem azon rendőrállamok, ahol az élelmiszerárak az egekbe szöktek, magas volt a munkanélküliség (a fiatalok között is) és a hatóság csak a pórnép bűnözését büntette, a fehérgallérosok pedig sikkasztottak, csaltak, amennyit akartak, ha megfelelő pártban voltak. Végül hiába lőtték ki a netet, mivel komplett városok és nem szórványcsoportok voltak a tüntetések résztvevői, akik tudtak hozni még egy embert.

A lényeges kérdés, hogy mi lesz a forradalom után? A hatalom megdöntése most elnyomott minden más érdeket, ám az örömmámorból kijózanodva újra kell építeni az országot, megszervezni a gazdaságot, leszámolni a káoszt kihasználó bűnözéssel. veszélyes perspektíva volna, ha egy más típusú diktatúra (vallási?) alapját fektetnék most le.
Érdekes kérdés, hogy most az iszlám megerősödésével milyen konfrontáció várható Izraellel szemben, akikkel híresen jóban vannak az arab mozgalmak. Még érdekesebb, hogyan viszonyuljon az USA a kérdéshez, akinek érdeke volt ezen diktatúrák fennállása a jó üzleti viszony és Izrael békéje érdekében, ám önmagát a szabadság hírnökeként tartja számon. Mivel az USA jelenleg csak Kínának 200 milliárd zöldhasúval tartozik, és egyre inkább a fogyasztás élteti a termelés helyett, gyanús, hogy egy iszlám szövetség léket üthet rajta.

Végeztem.

EDIT: Éppen vadászgépekkel bombázzák Líbiában a tüntetőket. Aztabüdösqrvaéletbe. Oo

5 komment

Címkék: közel kelet forradalom (fülke nélkül)

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr212676880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transformer2 2011.02.27. 16:06:28

Kadhafi egy igazi "vaddisznó", 1986-ban az amerikai haditengerészettel is összecsapott. Nem az a fajta, aki "csak úgy" megadja magát.
Egyébként a rendszerváltás előtt, Líbia Magyarország számára baráti országnak számított.
A líbiai rendszer ma is nagyon hasonlít a szocializmusra. Rengeteg állami alkalmazott van,

Kadhafi annyiban különbözik PL: Mubaraktól, hogy ő sohasem élvezte a nyugati országok igazi szimpátiáját.
És azt hiszem, legalábbis ami a makacsságát illeti, inkább egy Szaddam Husszeinre emlékeztet, míg Mubarak mindig is csak egy báb volt.

Ami a bombázásokat illeti...
Reméljük, hogy legalább vegyi-biológiai fegyvereket nem vetnek be a tüntetők ellen. (Irakban megtörtént a 90-es években.)

Ha a NATO beavatkozik, Kadhafi ellenük is felveszi a kesztyűt, bár semmi esélye sincs.

Ha vmi "palotaforradalommal" szép csendben eltávolítanák őket a hatalomból, akkor legalább sok emberélet megmenekülne. Egyes miniszterei már átálltak a tüntetőkhöz.
Ez a vérontás teljesen értelmetlen, Kadhafi még mindig lemondhatna szépen, így megúszhatná a felelősségre vonást, és megkímélné a líbiaiakat is.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.02.27. 16:45:19

@transformer2: Jelenleg már Tripoli bizonyos részei is tüntető kézen vannak, a belügyminiszter és keleten a komplett hadsereg a reformerek oldalára állt, enyhén szólva semmi esélye Kadhafi-nak a győzelemre. Most már csak annyit tehet, hogy minél nagyobb káoszt hagy maga után.

transformer2 2011.02.27. 20:35:55

Amennyiben mégis elhúzódna a harc, akkor talán érdemes volna inkább kompromisszumot kötni Kadhafival.

Ő maga is kereste ennek lehetőségét, de azt kérték tőle, hogy végleg távozzon...
Ez pedig túl sok neki, így nem hajlandó tárgyalni.

Egyetértek: elég a diktatúrából. De vajon milyen alternatívát kínál majd hosszú távon az ellenzék ?

Lehet, hogy 1-2 év "demokrácia" után ismét diktatúra jön majd.
Kadhafi legalább egy olyan arc volt akivel (legalábbis az utóbbi évtizedben) lehetett tárgyalni, tulajdonképpen megértette a változás és a politikai nyitás szükségességét.

Egyébként nagy tervei voltak a gazdaság fellendítésére, az utóbbi kb.8-10 éve egyértelműen közeledés a nyugat felé, illetve széleskörű baráti kapcsolatok kialakítása (korábban egyáltalán nem így volt, legalábbis nem a nyugati országok felé.)

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/libia-dubaj-baberjaira-tor-326585

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.02.27. 20:49:32

@transformer2: Ha jók az emlékeim, a nyugatiasodást az egyik fia vitte véghez olyan 10 éve (ám legutóbb ő is megfékezni akarta a népet), aki emberjogi védelemben is nagyon jártas. Kadhafi inkább úgy maradt meg, mint aki próbált egyszerre nyugati és keleti is maradni. Persze én csak azt szajkózom, amit az index-ről szedtem össze. :)
süti beállítások módosítása