Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Akkor még pár dolog az oktatásról...

2011.03.05. 21:40 Member

Nem is olyan régen okoskodtam kicsit az oktatási reformról, azóta kikerült még pár infó. Persze ezek megint csak infómorzsák, mert Vikiék a puskaport mindig a végén lövik el. Tehát az iskolák java (legyen az általános- vagy középiskola) kikerül az önkormányzati fenntartás alól, és helyette a kormány, vagy az egyházak tarthatják fent őket (mindkét eset totálKO).

Azt is elárulták, hogy 15 éves korra szállítják le a tankötelezettséget, ehhez felhozzák az általános iskolát 9 osztályosra. Gondolom utolsó félévben polgári hazafiságtant, hittant és nemzeti együttműködési készségeket oktatnak majd. Ha hihetünk Hoffman Rózsa kijelentésének, az informatika tárgy megszűnik kötelezőnek lenni, mivel az "alapműveltség". Kicsit olyan érzés fogott el, mintha a Fidesz pár (több tízezer) jóbarátból állna, akik a hatalom (rajság) megtartása érdekében igent mondanának egymás idétlen ötleteire, ahelyett, hogy érdemben vitatkoznának vagy urambocsá', szakértőket, esetleg az állampolgárokat megkérdeznék.

Vélhetően a felsőoktatásban a költségtérítés állami támogatása megszűnik (eddig azt hittem, hogy az a félévenkénti kb. 150e ft a full összeg, akkor most sokszoroznak és pl. egy orvosis 10 millát fog fizetni egy félévért ezentúl?!), mert aki tanulni akar, fizessen. Azért számoljuk csak ki, a szállás mellett az 2k-30k-ig terjedő darabonkénti könyvekkel akkor most mennyire rúgnak majd a tanulmányok, ha az ember nem akarja megsérteni a személyi jogokat?
Másik újdonság, hogy mesterségesen befolyásolják a szakokra járók számát, a TTK és mérnök szakokon nőni fog az államilag támogatottak száma, míg bizonyos szakokon (gondolok itt a kommunikációra és a bölcsészekre) csak költségtérítéses képzés indul majd, full áron. Alapvetően jó ötlet szakítani az MSZP-SZDSZ koalíció egyetemlobbit kiszolgáló papírgyárával, ellenben akkor egy irodalomra fogékony egyén mostantól iratkozzon építészmérnöknek? Esetleg menjen el külföldre, hogy az álmait követhesse?

Végül, szerencsére holnaptól lezárul az LMP-ben a tisztújítás (én nem mentem el/megyek, inkább könyvtáraztam) és lehet foglalkozni az érdemi dolgokkal. Felröppent a hír, hogy az EHÖK-öket jó volna átvizsgálni, ugyanis a költségvetésük nevetségesen magas (konkrétan veri a legtöbb karét együttesen) és mint megélhetési politikusképzőként működnek (szegediek, Török Márk neve ugye mond valamit?). Remélem, hogy ebből lesz is valami, nem csak elmúló ötlet. Végeztem.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás fidesz lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr102713626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása