Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Szociális Konzultáció

2011.05.03. 19:55 Member

Úgy fest, a megszorításokból csak kipréselődött pár milliócska, így a nyugdíjasoknak kijuttatott "mivel foglalkozzunk?" és a hatalmas alkotmánykonzultáció után itt a legújabb dili, a Szociális Konzultáció. Rögtön az elején lelövöm a poént, eszméletlenül befolyásolóak a válaszlehetőségek, már megint a Fidesz válasz az első, és egy iszonyat demagóg válasz a második, amit senki sem fog választani. Fekete(narancs?)-fehér a köbös.

De lássuk azokat a kérdéseket!

1. Vannak, akik szerint be kellene vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt, és elveszíti a munkáját, annak alig van esélye újra kezdeni. Mások azt mondják, hogy nincs szükség a védett korra. Ön mit gondol?

Az alapötlet jó, ellenben azonnal felvetül egy kérdés: Akkor a ziháló munkaerőpiacon végképp nem fogunk fiatalokat alkalmazni? Mellesleg már jelenleg sem olyan egyszerű felmondani egy nyugdíjkorhatár előtt öt évvel állónak, nem Viki találta fel a spanyol viaszt.

2. Vannak, akik azt javasolják, hogy az állam szorítsa korlátok közé a közműszolgáltatók (víz, szemét, csatorna, gáz, villany, távfűtés) magánérdekeit: ne engedje, hogy extraprofitot szedjenek be, és emiatt megfizethetetlenné váljanak a rezsiköltségek. Mások szerint az államnak nem szabad beavatkozni a közműszolgáltató magánvállalatok árképzésébe. Megint mások azt mondják, csak azokat védje az állam a közműdíjak emelésétől, akik erre rászorulnak. Ön mit gondol?

Alapvetően kádári kort idéző lépés, én benne lennék egyfajta árharmonizációban (még ha a szabad verseny rovására is megy), csak az nem derül ki a kérdésből, hogy ez maximalizálást jelent, vagy a minimumot is megszabják...? Esetleg a szerződéskötés feltételeit? Tehát részemről nem a válasz, amíg nem fejtik ki bővebben.

3. Vannak, akik azt javasolják, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőségekkel segítsen a munkanélkülieken, mások szerint a segélyezés elegendő megoldás a munkanélküliség problémájára.

Erre igent fogok válaszolni, annak ellenére, hogy jelenleg nagyon nincs meg a reális esély arra, hogy ezt be tudják tartani. -120k munkahelyen állunk, gyerekek, és a közmunkát is szétforgácsolták!

4. Vannak, akik azt javasolják, hogy több nyugdíjat kapjanak azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek föl, mert az is teljes értékű munkavégzés. Mások szerint éppen elég az, hogy a gyermekvállalás költségeit mostantól nem lehet megadóztatni. Ön mit gondol?

Jó kérdés, hogy erre mit válaszol majd a magyar nép (hányaknak forog lelki szemei előtt a "szapora cigányok" képe?). Ez egy nagyon konzervatív, nőket a konyhába szorító lépés, egyedül azt tartom elfogadhatónak, hogy a GYES/GYED időtartama számítson a szolgálati időbe, de ezt eddig is megadták.

5. Vannak, akik azt javasolják, hogy az állam a szociális segélyt a rászorulóknak ne pénzben, hanem alapvető szükségleti cikkekben (pl. élelmiszer) adja. Mások szerint a szociális segélyt továbbra is pénzben kell folyósítani a rászorulók számára. Ön mit gondol?

Triviálisnak hangzik, mi? Pedig nem az. Bármikor jöhet váratlan kiadás, erre az önkormányzat átmeneti segélyként kenyeret "folyósít"? :) A gázszámlát hogyan fizessem be, adjam el áron alul a lecsókonzervet?
A segély egy részét természetben kell adni, a másikat készpénzben, eleve ha mindent természetben adsz, az totális gyerekként kezelés, ami még tovább hülyíti a rászorulót, hiszen a döntés jogát is elvesszük tőle. Nem minden szegény piára és játékgépre költi a pénzt!

6. Vannak, akik szerint a devizaalapú lakáshitellel rendelkezőknek állami segítséget kell nyújtani, hogy ne kerüljenek az utcára. Mások szerint az államnak nem kell segítséget nyújtani senkinek, aki nem tudja fizetni az adósságát. Ön mit gondol?

Segítséget kellene, eddig csak a szájuk járt. Azzal, hogy maximalizálják a svájci frank árfolyamát, kitörölhetjük a popónkat. Persze ezt is inkább megelőzni kellene, a kamatos kamat továbbra sem éppen a szívem csücske. :)

7. Vannak, akik azt javasolják, hogy ismét lehessen fölvenni devizaalapú lakáshitelt, mert az elmúlt évek történései alapján mindenki tisztában van a kockázatokkal. Mások szerint veszélyes lenne feloldani a devizaalapú lakáshitelek tilalmát, mert újra ugyanaz történne, ami korábban. Ön mit gondol?

Nem bízom az emberek "más hibájából tanulásában", maradjon csak tiltva.

8. Vannak, akik szerint a gyógyszergyárak lobbiját meg kell törni, mert sok milliárdot vesznek ki az emberek zsebéből. Vannak, akik szerint a drágább gyógyszereket erőltetik rá a betegekre saját extraprofitjuk érdekében. Mások szerint nincs szükség arra, hogy a gyógyszergyártókkal szemben az állam föllépjen. Ön mit gondol?

Az emberek gyógyszerfüggésével kellene kezdeni valamit. Manapság ha megütjük a kezünket, már kenegetjük, ha kicsit fáj a fejünk, beveszünk egy levéllel, ha felhúz a főnök, azonnal jön a Xanax.

9. Vannak, akik szerint az egyéni számla alapján kiszámolt nyugdíj megállapításánál elsősorban a munkával eltöltött éveket kell figyelembe venni. Mások inkább a jövedelem arányában állapítanák meg a nyugdíjat. Ön mit gondol?

Nagyon balos vagyok szociális kérdésekben, de ennyire azért nem. Előbbi esetében egy hosszabb munkanélküli időszak a halálos, a másikban meg ha a végén rosszabb munkabeosztásba kerülsz. A jónép vélhetően az első mellett teszi majd le a voksát. Nekem a jelenlegi, degresszív átszámítás tökéletesen megfelelt.

10. Vannak, akik szerint az oktatás rendszerét úgy kell átszervezni, hogy az állam közpénzéből azokat a képzéseket támogassa elsősorban, amelyekkel valóban el is lehet helyezkedni. Mások szerint az oktatást nem kell a gazdaság igényeihez igazítani. Ön mit gondol erről?

Aki nem ért a mérnökséghez, de jó magyartanár lenne, az menjen el szakmunkásba inkább? Irreális, én jobban megszűrném az egyetemista-anyagot, ugyanis azon van mit! Az új szakok nyitását viszont valóban kemény indokláshoz kötném. Ami nem csábít, arra nem is tudsz jelentkezni.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz nemzeti konzultáció

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr672875331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása