Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Eltűnik az MSZP?

2011.09.27. 15:16 Member

Sokan sóhajtoznak, hogy az MSZP belső harcai elterelik a figyelmet a Fidesz országrombolásáról (ami mondjuk igaz), de nem mehetünk el szó mellett a korábban 8 évig kormányzó erő totális önfelélése mellett. Magyarországon semmi sem lehetetlen, a korábban kormánypárt MDF és a legnagyobb ellenzéki párt SzDSz 1994-ben kispárttá zsugorodott (ekkor a Fidesz még csak 8%-os kis kőliberális párt volt).

Az MSZP-n belül platformok működnek, ebből jelenleg van 7 (egyik semmitmondóbban hangzik, mint a másik), ezek egyike a Demokratikus Koalíció, mely múlt héten azzal a meglepő ötlettel állt elő, hogy a frakció tagjai országgyűlési mandátumukat a párttagság szavazatai alapján erősítsék meg (vagy akiben nem bíznak, azt cseréljék le). Ennek oka egyszerű: A külső szavazók körében még mindig karizmatikus személyiség Gyurcsány Ferenc, ahogyan a párt alsóbb rétegeiben is, míg a vezetőségben abszolút népszerűtlen. A szombati választmányi ülésen nem jelentek meg azok a bizonyos frakciótagok (konkrétan Feri sem), akik felajánlották mandátumukat, ám a a gyűlésen meglehetősen éles hangon bíráltak az exminiszterelnököt és koalícióját. Hiller István szerint csak idő kérdése, hogy a Demokratikus Koalíciót kizárják az MSZP-ből, Mesterházy Attila szerint, ha menni akarnak, tegyék azt minél előbb, míg Gyurcsány Ferenc ügyesen vágott vissza, hogy ő nem két pártiroda, négy számítógép és három fénymásoló miatt csatázik.

Mi lehet az eredménye ennek az ügyködésnek? Már látjuk, hogy mind a fidesz-közeli Nézőpont, mind a viszonylag semleges Medián már a Jobbik alatt méri a pártot. Ha Feri és a delegációja távozik, jelentős szavazói bázist visz magával (viszont mindkét párt életképtelen lesz, ezt ők is tudják, egy egyfordulós választáson senki sem a pártpreferenciájára, hanem valaki ellen szavaz), ha viszont maradnak, a szakadár törekvések miatt kénytelenek lesznek a jelenlegi szoci vezetők részben hajlani a Demokratikus Koalíció filozófiájára (ami körülbelül ugyanaz a populista egységesítő gondolatmenet, amit Viktorék vállaltak fel 2002 után, csak baloldali mázzal). Ha pedig megsemmisülnek, Magyarországon eltűnik a baloldal, és az űrt valaki igyekszik majd kitölteni. Személy szerint remélem, hogy nem mi leszünk azok. Bár a fene sem tudja, nem tartom kizártnak, hogy Thürmer családi vállalkozása, a Munkáspárt is gyűjt be szavazókat a kádárnosztalgikusok közül, elvégre "akkor minden jobb volt".

EDIT: Utólag megjegyezném, hogy ez a sukorói ügy is baromira izgalmas. Ha jól csinálja a Feri, a baloldali szavazók előtt a baloldal ellen szövetkező összeesküvők mártírja is lehet. Ez pedig megint csak Attiláéktól vonja el a szavazatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: mszp gyurcsány ferenc mesterházy attila demokratikus koalíció

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr253260280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása