Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Bíróságon a turul-csomagolási ügy

2012.01.26. 21:42 Member

Olvasható a Zöld Baloldal párt honlapján. Elmondásuk szerint Noé Krisztina elnökségi tag szemeteszsákba és vécépapírba csomagolta a XII. kerületi szobrot, és ezért tegnap garázdaság miatt a kerületi bíróság beidézte őt és társait vádlottként. Sajnos a beígért sajtóközleményt nem tették ki a honlapra, de azért érdekelne, mivel indokolta ezt az óvodás tettet a költő és pedagógus hölgyemény.
(És anno a Zöld Baloldalt tekintettem az LMP lehetséges szövetségesének, azóta jól elbulvárosodtak :()

Nagyon felhúztam magam akkor is, amikor Lenhardt Balázs Károlyi Mihály szobrának koszorúit dobta ki a szemetesbe. Ez nem színvonal, mások érzéseit, sokra tartott személyeit nem alázhatjuk meg a köz vigyázó tekintete előtt.

Alapvetően nincs már bajom a turullal. Csak azzal, ha eladósodott települések az adófizetők utolsó pénzét látványberuházásokba fordítják (bár a jutalmak osztásánál még mindig jobb), de mint jelkép, megállja a helyét Európában, elég sok nemzet választ magának nemesebb madarat, igaz, a kerecsensólyom kicsit félelmetes, de a legtöbben talán így szeretnék látni a magyar nemzetet: határozottnak és tiszteletet parancsolónak. De nem vitatkozom, ezen jelképek évszázadok során alakulnak ki, ezért tisztelnünk kell őket, még ha nem is érzünk irántuk rajongást vagy kötődést. Ennyi voltam mára, hontársak.

6 komment

Címkék: turul zöld baloldal

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr863873634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2012.01.26. 23:24:45

Én a hölgyeményt csomagolnám be hasonlóképp. Akárhogy is, a turul fontos jelkép a magyarság számára. Érdekelne, mi az "indíték", de a vérkomcsi retorika valószínűleg a "fasiszta náci nyilas szimbólum, nem kívánt törlendő" dumánál nem fog tovább mutatni.
Félre ne érts, elítélem Lenhardt tettét is, függetlenül a ténytől, hogy én Károlyinak nem állítanék szobrot. Nem azért, mert hazaáruló volt, hanem mert elhibázott döntései sorozatával (feloszlatni a Honvédséget, mikor Budapestig érnek a románok, egyszerűen példátlan!) részben felelős Trianonért. Éles a kontextus, elismerem, de ezzel a lendülettel Bárdossy Lászlónak is állíthatnánk szobrot.

Vágú kilép.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.27. 09:42:47

@WanGood: Ha jól emlékszem, Károlyi éppen újraszervezni próbálta a már kimerült, leamortizált sereget, de kifutott az időből, a románok gyorsabbak voltak. Másrészt meg az is eléggé ambivalens, hogy megkezdjük a béketárgyalásokat, de mindkét fél továbbra is csatázgat.

Ha minden olyan jelképet eltüntetnénk, ami valaki számára zavaró, kiüresednének a közterek.

Mangekyo22 2012.01.31. 10:15:39

Ez már bőven túllép a garázdaságon, hiszen ezzel nem csak, hogy egy település (és egy nemzet) szimbólumát gyalázták meg.

Amúgy mi volt a baja a Turul-al? Nálunk ez is egy ősi szimbólum, mint a zászlók, a korona vagy bármi. Szóval ezt nem értem, hogy miért pont a turul váltott ki ebből a hölgyből felháborodást. És igen érdekes, hogy az a szálasi emlékmű (amiről már írtál korábban) egy kicsit sem érdekelte vagy próbálta meg becsomagolni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.31. 10:29:14

@Mangekyo22: A Szálasi emlékmű magánlakon volt, bár az igazi gerilla oda is bemászik. :D Gondolom a nagyobb hírérték is közrejátszott a választásában.

A turul emlékművek mostanság lettek felkapottak és sokan azonosítják az irredentizmussal (amiben mondjuk van igazság, nem egy propaganda plakáton a turul próbálta védeni a honrészeket az elcsatoló szomszédoktól), korábban csak a trikolór zászló, a kokárda (2002-) és a korona voltak kiemelkedőek.

komplikato 2012.02.04. 18:12:28

@Mangekyo22: Szerintem a budai turulbalhé miatt egyeseknek szúrja a szemét, bár szerintem sem lehet(ne) okozati összefüggés. Ott gyakorlatilag közterületen engedély nélkül húztak fel egy emlékművet, utólag meg mindenkit megpróbáltak anti-magyarnak beállítani aki tiltakozni mert. Ez olyan szép példája a magyaros jogkövetésnek. Büszkének lenni a jogsértésre, kiállni mellette. Pedig már elmentek a tatárok, törökök, osztrákok és ruszkik, akikre rá lehet fogni miattuk fejlődött ki.

Nyilván semmivel nem lehet kidumálni a turul csomagolós balhét sem.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.04. 18:21:14

@Kompli: Ez tényleg kicsit árnyal az ügyön, mondjuk akkor sem értem, miért kellett ennyire drasztikusnak lenni. Ha engedély nélkül felállítanak a településemen egy József Attila szobrot, nem fogok rá hányni és vörös csillagot sem fújok rá. :)
süti beállítások módosítása