Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Petíció a Csángóügyért

2012.02.06. 11:25 Member

 

 

 

 

 

 

 

 

A Moldvai Csángó Oktatási Programot 11 éve megalapító, bővítő és működtető szervezet, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) vezetősége 2012. január 30-án bejelentette, testületileg lemond, mivel a magyar kormány patthelyzetbe kényszerítette őket, emiatt pedig fennáll az oktatási program ellehetetlenülésének veszélye.

Alulírottak úgy véljük, a moldvai csángók magyar nyelvű oktatása nem lehet politikai játszmák vagy személyi érdekek tárgya.

Az oktatási program fő támogatójának számító magyar kormány ellenőrzéshez és felelősségre vonáshoz való jogát nem vitatjuk, viszont érthetetlennek tartjuk, hogy az átvilágítást arra az örökségvédelemmel foglalkozó magánalapítványra, a Teleki László Alapítványra bízták, amely a moldvai magyar programokban konkurense az MCSMSZ-nek, és amelynek kulcsszerepet szántak abban az intézményben, amelyet szándékuk szerint a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal (AMMOA) és az MCSMSZ-szel közösen hoztak volna létre.

Szintén aggályosnak tartjuk, hogy az átszervezés következtében a döntéshozatalt teljesen kivették volna a romániaiak kezéből, ugyanis az új alapítvány ötfős kuratóriumában az MCSMSZ-nek csupán egy képviselője lett volna. A csángók ügyében nem lehet terepismeret és a közösségi bizalom hiányában, Budapestről meghozott döntésekkel eredményt elérni!

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új alapítványba való társulással az MCSMSZ teljes vagyona ennek tulajdonába került volna át, annak ellenére, hogy annak jelentős része nem kormánytámogatás, hanem magántámogatók adományai révén keletkezett.

A határon túli magyarság legkiszolgáltatottabb helyzetben levő része, a moldvai csángómagyarok érdekeit szem előtt tartva reménykedünk, hogy sikerül megtalálni a megfelelő módját annak, hogy az oktatási programot 11 éve elindító és működtető szervezet folytatni tudja tevékenységét. A pénzügyi felelősség és elszámoltathatóság mellett – amelyet a pénzügyi vizsgálat utáni korrekció megoldott – alapvető szempont kell legyen, hogy tapasztalatuk, helyismeretük nélkül a program egésze kerülhet veszélybe!
A petíció a forrásban! 

Forrás: Transindex.ro

2 komment

Címkék: románia csángók határon túli magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr714071558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acchan 2012.02.06. 16:55:08

Felháborító. :( Természetesen, aláírva.

Acchan 2012.02.06. 16:56:55

Felháborító... Természetesen, aláírtam, terjesztem.
süti beállítások módosítása