Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Kemal Atatürk szobor? Kell ő nekünk?

2012.09.20. 19:12 Member

250px-MustafaKemalAtaturk[1].jpgMinden nemzetnek megvannak a maga ikonjai. És legtöbbjük nem éppen feddhetetlen, még ha a XIX. század szereplőit igyekszünk is magasztos államférfiként prezentálni. Ott van a tipikusan aktuálpolitikus, távolból üzengető Kossuth, a gyenge idegzetű, enyhén antiszemita Széchenyi vagy a nemzeti sovén Apponyi. Kemal Atatürk, egyik oldalról a női egyenjogúság, a modernizált mezőgazdaság és az európai értékek követője, de nem tagadhatjuk, saját népén szinte kultúrfosztást hajtott végre (vallási iskolák, kisegyházak betiltása, arab abc és arab szokások tiltása) és keményen bevezette az egypártrendszert. Országának könnyebbé lett együttműködnie Európával a kierőszakolt kultúrváltás következtében, de mint demokratáknak, el kell fogadnunk, tisztelnünk kell a világháborúban edzett volt ezredes véres kézzel kialakított "demokráciáját" és "európai értékeit"?

Magyarországra nem volt különösebb hatással az örményellenességéről is híres Atatürk politikája (igaz, az 1915-ös népirtásban nem vett részt, mivel éppen a Dardanellákat védte), ellenben most, Szafarov kiadatása után szerencsés-e teret és szobrot adni a törökök nemzeti hősének, vélhetően külpolitikai indítatásból?

Úgy hiszem, a magyar nemzet kormánya éppen elég ökörséget csinált már külpolitikai vonatkozásban, az örményekkel, egy velünk rokon népet érdemes-e még jobban magunkra haragítanunk? Ami nekünk apróság, másoknak húsbavájó

Szólj hozzá!

Címkék: török szobor Atatürk

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr324791086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása