Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Orbánék talán legkínosabb ügye

2012.12.17. 21:16 Member

"Aki népoktatást szervez, az szórja bőven a művelődés magvát a nép széles rétegeinek televény földjébe, mint a magyar magvető. Aki tudósnevelés körül törődik, az legyen orchideakertész, foglalkozzék minden cseréppel külön-külön." (1917)

"Mentől bonyolultabbá válik a modern gazdasági élet, annál nagyobbak azok a veszedelmek, főleg kizsákmányolási lehetőségek, melyek a tanulatlan, a tájékozatlan embert fenyegetik."(1918)

"A vidéki egyetemeknek nemcsak kultúrpolitikai a szerepe, hanem van ezeknek igen fontos népesedési jelentősége is, a budapesti főiskolák lecsapolása és e réven megakadályozása annak, hogy a vidéki intelligencia fiai Budapesten ragadjanak." (1930)

Eddig nem igazán vettem fel a blogszféra ritmusát, úgy éreztem, elmondták, amit el tudtam volna. Mert nem lehet elégszer Klebensberg Kuno-t, a keresztény-nemzeti kurzus legnagyobb kultúrinvesztorát idézni, az, ami ma Magyarországon zajlik, tarthatatlan és pofátlan. Igaz, olyan apróságokról, mint a gazdálkodási formák alkotmányba foglalása és a földtörvény sarkalatos törvénnyé tétele, most nem cikkez a sajtó, pedig ez a II. Orbán kormány másik igazán gyenge pontja.

Két fontos dolgot állapíthatunk meg a most kialakult helyzetből. Az egyik, hogy azt a valóban létező problémát, hogy egyrészt túlképzés van bizonyos szakemberekből és az elméleti tudás javában elüt a gyakorlatitól, a legkevésbé sem tudják orvosolni azzal, hogy minden fizetőssé akarnak tenni, ugyanis ezzel csak egy réteget zavarnak el a tanulmányoktól, a szegényeket, nem a léhűtőket, akik a törvény által biztosított állami féléveket (vagyis képzési idő + 2 félév ált.) elszórakozzák, vagy azokat, akik konkrét célok nélkül csak reménykedve utaznak és letesznek egy számukra nem túl kedves diplomát. Bődületes a cinizmus, mellyel azt vágják az arcokba, hogy a diákok funkcionális analfabéták és nem értik, mit is akar a jóságos kormány, nem, nagyonis tudják, félnek egy esetleges feltörekvő értelmiségi rétegtől, aki átlát a salátatörvényeken és a populista demagógián, aki okosabb közgazdász, mint Matolcsy és innovatívabb pedagógus, mint Hoffman. Félnek, mert itt a kétharmad, elvileg elhozhatnák a Kánaánt, ehelyett bedöntik azt is, amit a szociktól örököltek. Legyen sok kétkezi munkás, aki külföldi cégeknél termel, rendőr, aki megvédi a politikusokat és különféle konzervatív imidzsű személyi testőrségek, attól szárnyal majd a GDP és a nemzeti boldogság mutató.

A másik megdöbbentő fordulat, hogy Orbán egyetlen szóval megváltoztathatja saját bizottsága döntését. Nem csak, hogy minek vannak akkor, tulajdonképpen milyen pártállami időket idéz ez a döntési mechanizmus, ahol a népvezér leül a saját kiszeseivel és aztán rábízza államtitkárára, Balogh Zoltánra, hogy három napja van mindent újragondolni? Ez vagy blöff, vagy maga a rémálom. Közben már a határon túlra is konzultálni akarnak, bechippezik a pénztárgépeket, megy a kapkodás, a körül nem tekintés.

Át kell szabni a finanszírozást, aki két félév után nem teljesítette az egy szemeszterre ajánlott krediteket, az fizessen, ne lopja az adófizetők pénzét. Aki pedig szegény, azt igenis támogasság meg komolyan, hogy képviselhesse sajátjait, ne Török Márkok osszák ki a kedvezményes helyeket és a szociális ösztöndíjakat a haveroknak. A vállalatok szállhassanak be a nekik megfelelő képzések finanszírozásába, hogy nekik való szakemberek kerüljenek a piacra. Bizonyos alapismereteket (pénzügy, jog, szociológia, fenntarthatóság) pedig már implantáljuk a középiskolába, hogy felelősségteljes, gondolkodni tudó fiatalokat neveljünk.

Órákig lehetne folytatni, én szurkolok a fiataloknak, akiknek most elveszik a lehetőségét a továbbtanulástól, hiszen a kulturális tőke az, ami igazán megmutatja egy nemzet erejét.

4 komment

Címkék: oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr564970540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2012.12.18. 07:34:05

Na igen, ez a költségtérítéses vs ingyenes oktatás talán a legnehezebb minden párt számára - kivéve MSZP, SZDSZ, DK + Milla, mert ők szimplán sz*rnak az egészbe. Ugyanis már 1850 óta van tandíj/költségtérítéses tanulás Magyarországon, s 1996-ban volt a legrosszabb (még a jelenleginél is).

Ugyanis mindenkinek igaza van!

A diákoknak igazuk van abban, hogy drága a költségtérítéses oktatás + csak nagyon kevesen lehetnek a államilag támogatottak között.

Ugyanakkor sajnos igaza van a kormánynak is, hogy Magyarország nem Skócia vagy Németország, ahol az állam úgy szórja a pénzt, ahogyan akarja, mert ha ezt tennénk, akkor Görögország, Spanyolország, Olaszország, Írország, Ciprus és a többi volt jóléti állam sorsára jutnánk.

S az EU ezen nem hogy segített, hanem pont rontott, ugyanis a gazdag országok csak úgy kiszipolyozzák a diplomás embereket (s nem csak magyar, hanem más országból is), s ezzel gyakorlatilag az állam a semmibe fektette a pénzét, hiszen ennyi erővel már minek támogassanak, ha úgyis kimegyünk, s nem térül meg az államnak semmi.

Én - mint diák - szerintem az lenne a legjobb, ha végre közös nevezőre jutnánk, s mindkét fél engedne végre a másiknak. Mert én pl szívesen alá írnék 10-15 évnyi itt tartózkodást is ha ingyenesen tanulhatnék, s így én is jól járnék és az állam is, mivel nem a semmiért adta a pénzt, s meg is térül.

Ugyanis a baj, hogy egyik fél sem akar engedni, illetve Orbán úgy gondolta, talán igazságosabb lenne, ha csak a legjobban tanulók kaphatnának - erre persze megint kimennek tüntetni, mert "mi az hogy a hármas tanulók már sz*rt sem érnek".

Szóval igen, ez is egy olyan tabu téma, amire 1850 óta nem tudtak mit kezdeni, s mivel magyarok vagyunk, ezért mi csak annyiból értünk, kell-e fizetni vagy nem. "Ingyenes oktatás 10 évig itt tartózkodásért? Zanyád!", "Ingyenes oktatás csak 4-es átlag feletieknek? Zanyád"....

Én mindenesetre remélem, hogy végre kitalál valamit a KÖOH meg a kormány is, bár megjegyzem, nem tudom, miért halasztotta a KÖOH a tárgyalást 18-ig, amikor már múlt héten ráértek volna... Mert én is örülnék, ha ingyen tanulhatnék, de azért nem mindegy, milyen áron.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.12.18. 08:59:28

@Mangekyo22: Tudsz linket adni a felsőoktatás történetéhez? Akárhol keresem, sehol sem találom.
Orbánék felvetésével a valódi probléma, hogy az állam teljesen kivonulna a finanszírozásból (eddig a költségtérítés csak részhozzájárulás volt gyakorlatilag) és ha így elesnek az egyetemek a pénztől, a többi diákon kell behajtaniuk, vagy nem fejlesztenek és lemaradnak. Haverom mondta, hogy nekik egy gépész szerszám miatt rendszeresen a BME-re kell utazniuk, kész röhej, mert a dunaújvárosiaknak nincs pénze újat venni.

A 10 éves tartózkodással a fő gondok, hogy sok szaknak itthon nincs piaca és azért valljuk be, keveseknek van gyomra diplomával lemenni az egérlyukba közmunkázni, én is megalázottnak éreztem magam, de csináltam. A másik, ami viszont sztem még jobb is volna, dolgozzon külföldön, költsön itthon. Ha nyugatról az árakat nem importálnánk, igazi fellendülés volna a jobban fizető, de drága államok tőkéjének elszivattyúzásával, nem hiszem el, hogy ezt a lehetőséget nem látják.

Mangekyo22 2012.12.18. 10:22:51

@Member: Rendben, adok kettőt is:

fn.hir24.hu/itthon/2012/10/11/orban-viktor-is-tandijparti-volt/?action=PrintPage

magyarnarancs.hu/belpol/tandijtortenet_jovoje_van-67004

Mondjuk eredetileg csak 10500 főre akarták lecsökkenteni, majd miután nem nyerte el a diákok tetszését, akarják most bevezetni a ponthatárhoz + szerződéshez való ötletüket...

Amúgy ismered azt az izraeli manust, aki felbérelt az MSZP, hogy az Együtt2014 nélkül nyerje meg a választásokat? Valóban megtudná csinálni, hogy az Együtt2014, az LMP, a 4K és a DK pártokat nélkülözve az MSZP-nek 2/3-ot szerezzen? Ki ez a Ron Werber egyáltalán, s mit csinált, amiért az MSZP eladná az országot is neki, hogy ne kellejen a Millához fordulniuk? Mert valóban nem tudom, ki ő...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.12.18. 18:16:05

@Mangekyo22: Köszi, le is mentettem, hasznos infó.

A Bar!kád szerint valami kampányprofi a tag és eszméletlen ügyesen mozgósít. Itt most szerintem vonatkoztassunk el Izraeltől, gondolom a tag a negatív kampány profija és most a dühöt lehet majd kihasználni 2014-ben.
Lehetetlen az MSZP kétharmad jelen állás szerint. A kétségbeesett választó a legkisebb és legerősebb rossz legkisebb közös többszörösét választja, ez lehet akár Bajnai és az MSZP is. Én attól félek, hogy összeborulnak, akkor jön a nemzethalál még négy évre.
süti beállítások módosítása