Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Fegyvertartási jog? Mi a helyes megoldás?

2012.12.25. 19:40 Member

Alig kezdtük elfeledni a connecticuti-i iskolai gyilkosságsorozatot, William Spengler büntetett előéletű férfi most karácsonykor felgyújtotta a házát és a tűzoltókra nyitott tüzet. Obama megígérte, januárra meglesznek a fegyvertartást szigorító törvényjavaslattal, nagyon várom a Joe Biden vezette bizottság koncepcióját.

Ez azon kérdések egyike, amire lehetetlen jó választ adni, mindenre van ellenérv. Nagyapámékhoz nem egyszer törtek be, kórházba kerülése előtt még elbánt a középkorú férfiakkal szép kora ellenére, másodszorra viszont szerencsére nem akadt össze velük, mert a kórházat megjárt embernek esélye sem lett volna. A magyar törvénykezés eddig gyakorlatilag az áldozatot büntette, önvédelemnek csak az minősült, ha a támadóénál nem komolyabb arzenállal védekeztél, ami badarság, hiszen egy gyengébb fizikumú ember kénytelen lesz komolyabb eszközhöz nyúlni, ha támadója már edződött az iparban. Persze a végtelenségig nem lehet enyhíteni a törvényeket, az USÁ-ban az a groteszk helyzet áll fenn, hogy alkoholt nem fogyaszthatnak 21 éves korukig, de fegyverük már régen lehet. Nálunk az örök vadász, Semjén Zsolt próbálkozott a tartás enyhítésével, a védett madarak vadászhatóvá nyilvánítása mellett, amivel már milliós károkat okoztak a könnyen összetéveszthető fokozottan védett fajoknál, a fegyvertartás szigora viszont maradt.

Megjegyzem, a megoldást nem tudom, mert nem vagyok szakavatott és én is tudnék mindenre ellenérvet. A túlzott szigor azok dolgát könnyíti meg, akik az alternatív vonalon mozogtak eddig is, nekik nem bántja a lelkiismeretüket a törvénysértés. Ha túlzottan megkönnyítjük, akkor már fiatalon hozzájutnak az őrültebbek és nem (csak) késsel mennek bulizni. Ha pedig az életkorhatárt növeljük, a fiatal vagyonőrökkel szúrunk ki és amúgyis, apuka fegyverével megy majd a durrantás. Talán a legkorrektebb, ha saját házán belül könnyített engedéllyel, azon túl viszont szigorú feltételekkel, életkori korláttal tarthatunk fegyvert, kivétel az őrző-védő szakmákat és a fegyveres testületeket. Mit gondoltok?

2 komment

Címkék: fegyverek

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr964981419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2012.12.27. 11:28:42

Meg lehetne védeni magunkat nem halálos fegyverekkel is (gázspray, elektromos sokkoló, esetleg gázpisztoly), de az nem olyan menő....
Meg amilyen vadállatok vannak, hogy már hozzászoktak a gázsprayhez meg a sokkólokhoz is, szóval ez sem sajnos 100%-os módszer.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.12.27. 11:48:50

@:{) MIKI (}:: Sokkolóval azért nem nehéz ölni, mellbenyomod vele és hoppá, már csak a fekete kocsinak kell jönnie. A riasztópisztoly engedélyköteles jelenleg is, a többségnek illegálisan van otthon.

A spray-t viszont maximálisan tudom támogatni, sok pozitív beszámolót hallottam róla.
süti beállítások módosítása