Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Matyi és Gyuszi

2013.02.05. 19:11 Member

Már "epekedve vártam", mikor veszi valaki elő Matolcsy Mátyás és Matolcsy György kapcsolatát, a magyar politika csak ilyen, a másikat csesztetjük családtagjai hülyesége miatt (mint anno Schiffer Andrást). Igen, Matolcsy Mátyás többszörösen sáros, szép lassan lépdelt a nemzetiszocializmus legmélyebb bugyraiban, pártról pártra, álmodozva egy magyar és keresztény középosztályról, ami az ő olvasatában annyit jelentett, "nem zsidó". Vagyis mint mások, ő is a zsidók vagyonának elkobzásából kívánta felpörgetni a gazdaságot, főleg a birtokok elvételével és újraosztásával. Ebben viszont még a népiek is megnyalták volna mind a négy ujjukat, ezt valahogy Ungváry Krisztián elfelejti említeni, Matolcsy Mátyás nagyon is törődött az alsó osztályukkal és számukra egy jól megszervezett, kis tanyagazdaságokon alapuló szövetkezeti rendszert képzelt el, vagyis akármilyen bolond is volt, egy jó pontja azért akadt.

Szóval ha utáljuk is örök ábrándozó nemzetgazdasági miniszterünket, ne származásáért, hanem realitásokat arcul köpő hülyeségeiért tegyük. Matolcsy György nem kötődik a nemzetiszocializmushoz (míg mondjuk pár fideszes képviselőben már fellelhető, sajnos, ez a vonal is), ő a Grespik László által jegyzett "nemzeti ezotéria" követője, olyan ágazatot képvisel a közgazdaságtanban, mely annak keretein belül is értelmezhetetlen és ad hoc. Nagyon nem szeretem Matolcsy-t, mert a feladatára tökéletesen alkalmatlan és óránként képes egymással szembemenő dolgokat állítani, de kérem, a családját, mint értelmes emberek a magyar politikában, hagyjuk ki ebből.

4 komment

Címkék: Matolcsy György Matolcsy Mátyás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr275064490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2013.02.07. 20:26:22

Matolcsy György nem kötődik a nemzetiszocializmushoz (míg mondjuk pár fideszes képviselőben már fellelhető, sajnos, ez a vonal is), ő a Grespik László által jegyzett "nemzeti ezotéria" követője, olyan ágazatot képvisel a közgazdaságtanban, mely annak keretein belül is értelmezhetetlen és ad hoc.

Ez nem igaz. Matolcsy alapvetően Imrédysta gazdaságpolitikát képvisel (bér korántsem biztos, hogy ezt tudja). Imrédy pedig keresztlény magyar nemzeti szocialista volt.De másképp is megközelíthetjük a negyvenes évek első felében meglepően népszerű volt a nemzeti szocialista önmaghatározás, korántsem korlátozódott a nyilasokra, virtigli nemzeti középosztálybeli figurák is lelkesen vallották maguk ennek. Az persze lehet,. hogy a nemzeti szocilaizmus gazdaságpolitikája ezoterikus.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.02.07. 20:40:20

@Wolff: www.rubicon.hu/magyar/oldalak/imredy_bela_csodas_forradalma/

A retorikájuk kétségtelenül hasonlít, de Imrédy eléggé britpárti volt és sokban támaszkodott a bankokra (pl. a Nemzeti Bank elnöke volt). Matolcsy esetében nem látom a konkrét célokat, míg Imrédy a maga nemében kellően következetes volt, illetve Matolcsy nem valószínű, hogy támogatni kezdené a szélsőjobbot. Ő más alkat.

Wolff 2013.02.17. 14:18:30

@Member: Imrédy úgy 1937-38-ig volt brit párti, utána már nem. A szélsőjobbot viszont nem támogatta, sőt. Már csak praktikus okokból sem, hiszen nem akart konkurenciát magának. bankokra támaszkodás mit jelent? Mert ugye ha pénzt nyomtatok és a bankokat rákényszerítem, hogy ezt kölcsön is adják, akkor is rájuk támaszkodom, meg akkor is, ha dereguláció után hagyom, hogy azt csináljanak, amit akarnak, mert úgy vélem, hogy ezzel segítem a gazdaságot.

Mi alapján dől el, hogy ha ugyanazt mondják, csupán a retorikájuk hasonló? Pláne, ha Matolcsy is egyszeri nagy vagyondézsmával kezdte (még ha ez az MNYP-k államosítását jelentette is), hogy finanszírozza az ötleteit, aztán mostanra itt van az egyre kiterjedtebb állami ármegállapítás, a magánvállalkozások kiszorítása egy sor területről, állami ipari cégek helyzetbe hozása, a kissé büntető jellegű, de cserébe rendkívül kiterjedt közmunka, az idegen tőkétől a magyarhoz történő átcsoportosítás - és ez nem retorika, ez a gyakorlat.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.02.17. 16:00:33

@Wolff: Nah, ezt azért nem mondanám, Imrédy volt Hitlerék kulcsembere a hóbortos Szálasival szemben, így a megszállást követő bábkormánynak ő volt a feje, egész az augusztusi lemondásáig.

Bankokra annyiban támaszkodott, hogy nem volt a populistákkal ellentétben, múltjából kifolyólag bankrendszerellenes, egyszerűen a zsidók bankáruralmát tekintette problémának, ő ott akarta az őrségváltást.
süti beállítások módosítása