Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A román kormány "zöld" utat adott a verespataki ciános aranykitermelésnek

2013.08.28. 07:51 Member

A bukaresti kormány elfogadta a törvénytervezetet, melynek értelmében legkésőbb 2016 novemberében megkezdődhet a külszíni, ciántechnológiás arany- és ezüstbányászat az erdélyi Verespatakon. A kanadai beruházó további részvényeket ad át, így az állami tulajdon aránya eléri a 25 százalékot.

A román kormány törvénytervezetet fogadott el kedden az erdélyi Verespatak térségében megvalósítandó arany- és ezüstérc-kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekről – közölte az Agerpres hírügynökség. A törvénytervezet a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól, ennek értelmében a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri a 25 százalékot. A törvénytervezet kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást.

A kitermelés után a román államot megillető járadékot a törvénytervezet 6 százalékban állapítja meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A járadékot a román államnak joga van természetben igényelni. A befektető vállalja, hogy konzerválja és újjáéleszti a térség kulturális örökségét, biztosítja a környezet védelmét, eltünteti az egykori román állami bányavállalat által okozott szennyezéseket, és hozzájárul a verespataki közösség fenntartható gazdasági és kulturális fejlődéséhez – olvasható a közleményében.
A bukaresti kormány emlékeztet arra, hogy a többségi tulajdonos a bányaprojekt előkészítő szakaszában 2300, a kitermelés során pedig 900 alkalmazottnak adna munkát.

Verespatakon a kanadai többségi tőkével alapított RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A ciántechnológia miatt Romániában és Magyarországon sokan ellenzik a vitatott beruházást, amelynek kezdeményezője mintegy 15 éve vár a jóváhagyásra.

Áprilisban a bukaresti kormány elkülönítette a verespataki bányavállalatban birtokolt részvényeit, amelyeket addig a Minvest Deva kezelt. A Mediafax hírügynökség által múlt héten ismertetett szerződéstervezet szerint a beruházó vállalja, hogy 25 millió dollár értékű garanciális környezetvédelmi alapot létesít, a majdani zagytározóba ömlő ipari szennyvíz ciánkoncentrációja pedig maximum 7 ppm (milliomodrész) lesz.

Az egyezménytervezet szerint legkésőbb 2016 novemberében kezdődik el a verespataki arany kitermelése. A bukaresti kormány kedden elfogadott törvénytervezetéről és így a verespataki bányaprojekt elindításáról a román parlament hivatott dönteni.

Forrás: mandiner.hu

A fenti megvalósulása példátlan szennyezésekkel fog járni és Bözödújfalu sorsára juthatnak páratlan szépségű, döntően magyarlakta települések. Közös történelmünket a víz alá rejtik és a lakosságot erőszakosan más településekre kényszerítik, egy mesterségesen létrehozott településre, némi anyagi támogatás és kedvezményes építkezés mellett. Ez európaiatlan és barbár megoldás egy kanadai cég és a román állam gyarapodása érdekében. A fellépés minden magyar, minden román és minden zöld kötelezettsége!

Szólj hozzá!

Címkék: cián aranybánya Erdély Verespatak

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr355481483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása