Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Iktatták az RMDSZ polgári kezdeményezését

2013.09.07. 11:30 Member

Az Európai Bizottságnál iktatták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és partnerei által kidolgozott kisebbségvédelmi tárgyú európai polgári kezdeményezést.

Az RMDSZ keddi közleménye megemlíti: az Európai Bizottságnak két hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a kezdeményezés regisztrációjáról.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az Európai Bizottságnak alkalma lesz bizonyítani, hogy a kisebbségek támogatása és védelme többet érdemel annál a fél sornál, amennyit az európai szerződés ebben a tárgyban jelenleg tartalmaz.

"Mi, Európa őshonos nemzeti kisebbségei, összesítettük az EU-s keretbe illeszthető kisebbségvédelmi intézkedéseket, és partnerként fordulunk az Európai Bizottsághoz, hogy regisztrálja kezdeményezésünket. Ezt követően, egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjtenünk, ezekkel felvértezve szólítjuk majd fel jogalkotásra az Európai Uniót. Bízom abban, hogy felhívásunk, amely mögött az európai őshonos kisebbségek állnak, meghallgatásra talál Brüsszelben" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a kezdeményező bizottság tagja optimistán nyilatkozott az egymillió aláírás összegyűjtéséről.

"Egymillió polgár támogatása nagyon erős tárgyalási alapot jelent majd a számunkra. Az Európai Unió csupán a régiók Európája és a polgárok Európája révén lehet sikeres" - idézte az RMDSZ közleménye a FUEN elnökét.

A közlemény összegzése szerint az Európai Unió 23 hivatalos nyelve mellett további mintegy 60 kisebbségi és regionális nyelvet beszél 40 millió, kisebbségben élő uniós polgár. E társadalmi csoport nagy részének nincs politikai képviselete.

A szakértők bevonásával elkészült a kisebbségvédelmi csomag (Minority Safepack) - amelyet a polgári kezdeményezés csatolmányaként nyújtottak be a kezdeményezők az Európai Bizottsághoz - egy sor intézkedést, jogi aktust javasol az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek támogatása és védelme érdekében.

Forrás: Kitekintő.hu

Szólj hozzá!

Címkék: RMDSZ Erdély kisebbségpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr655499148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása