Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Kárpátalja és a Krím az elcsatolás szemszögéből

2014.03.06. 18:45 Member

Kárpátalja Krími Autonóm Köztársaság
Mikor volt vizsgált állam része? 1001-1567
1867-1920
1938-1944
1954-2014
Hány évig összesen? 620 év 50 év
Mekkora részét tette ki az vizsgált államnak? 1/25 1/23
Ország többségi lakosságának aránya a területen 30% 24%
Megszerzés módja Hadjárat, kiegyezés  Csatolás
Elcsatolás módja Békediktátum Megszállás, majd tartományi parlamenti döntés

 

Kíváncsiságból készítettem egy táblázatot, egyrészt teszteltem, hogy a blog.hu motorjának fejlesztői jó munkát végeztek-e (szódával elmegy, kevéssé módosítható és túl sok módosítással bugzik), illetve párhuzamot kívántam állítani jelen helyzet és az 1920-as történések közé, nyilván ez több szempontból értelmetlen, de a nemzeti érzelmek az esetek nagy részében intenzitásukban fittyet hánynak a logikára. Vagyis Kárpátalja esetében az 1920-as, Krím esetében a 2014-es állapotokat vettem mérvadónak.

ZkU1a[1].jpgMeglepően hasonló a vizsgált államhoz (Magyar Királyság és Ukrajna) való területi arányosság, illetve a többségi nemzetiség helyi aránya és az elcsatolással a többség járt jól (ha úgy értelmezzük, az ukránok és ruszinok közötti különbség elsősorban identitásbeli és vallási, nem nemzetiségi). Mindkét esetben elmondható, hogy a terület saját akaratán kívül lett vizsgált állam része, és annak akarata ellenére lett elcsatolva. Ha a nemzeti ébredés időszakától (kb. XIX. század eleje Keleten) vizsgáljuk az összetartozást, akkor az együtt töltött idő intervalluma is közel áll egymáshoz (59:50). Ha minden igaz, a mai napon Putyin rátermettsége. rafináltsága és kíméletlensége győzedelmeskedett az EU óvatoskodásával, lassú döntéshozatalával szemben, vagyis Thraszümakhosz legyőzte Szókratészt. Az orosz elnök tagadással, belebegtetéssel sunyin elérte, hogy az érdekszférájából kikerülni kívánó Ukrajnából kiszakadjon az a rész, mely többségében továbbra is az érdekszférájába kíván maradni. Erre ők is készültek, hiszen a volt ukrán rendőrség egyszerűsítve jutott útlevélhez és könnyítik a helyzetre való tekintettel az orosz állampolgárság megszerzését. Persze félhetnek a Balti Államok, hiszen náluk is jelentős orosz kisebbség él, sokszor helyi állampolgárság nélkül, illetve Kelet-Ukrajna is ficánkolni fog oroszajkú lakosságával.

A szélsőjobboldal pedig éljenez, mivel Oroszország, Magyarországhoz hasonlóan, próbálja nemzete gyermekeit visszaédesgetni, de érdekes módon Kárpátalját a többségi ukrán lakosságával visszakövetelnék, míg az orosz többségű Krím átadását helyeslik. Furcsa a mi népünk lelke, ha kettős mércéről van szó. Na megyek és kitépek pár lapot a "Győri-Szabó Róbert: Kisebbség, Autonómia, Regionalizmus" című könyvemből, mivel napokon belül már hatályát veszíti.

3 komment

Címkék: Kárpátalja Ukrajna Krím

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr815846488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ricz the Ronin 2014.03.06. 19:17:33

Utolsó mondatra csak egy reakcióm van: "KÖNYVRONGÁLÓ!"

Poroszkai Attila 2014.03.06. 19:35:04

a magyar nacionalizmus egy sován pusztító jelenség, elmebetegek hada amelyik a saját népre feni a fogát. nem érthetetlen miért is akarják megszerezni kárpátalját azzal a hülye dumával, hogy magyarok is élnek ott. Nem baj jön ide még a Putyin ...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.06. 19:39:16

@Ricz the Ronin: Csak vicceltem, a könyv tőlem 220 km-re van. :) Felhívom édesanyámat. :D

@Poroszkai Attila: Mert ha azt mondanák, "Beregszászi járást ide", azt mondom, OK, ott többség van. De máshol ennek nyoma sincs.
süti beállítások módosítása