Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Magyarországi Cigány Párt programja

2014.03.20. 18:18 Member

Anno a roma programokat elemezve konstatáltam, hogy végre egy roma párt, de programjuk csak nincs, no, így a választások előtt hetekkel csak pótolták. Elsőnek mondanám, a kampányvideóik az FKGP videóhoz hasonlóan rövidek és egyszerűek, megjelenik bennük a zeneiség által áthatott cigány életérzés, de mint kampányfilmek nagyon semmitmondóak. De nézzük, hogy a program vajon többet takar-e?

A pártot onnan ismerem, hogy egy korábban átmeneti nevelt gondozott gyermekem (mármint nem a sajátom, munkámból kifolyólag) nevelőszülője tagja a pártnak és büszkén hirdette, hogy ők nem kívánnak sem az MSZP (MCF), sem a Fidesz (Lungro Drom) oldalkocsija lenni, önállóan indulnak. A program általánosságban teljesen nemzetiségi alapon nyugszik (annak ellenére, hogy többször megjegyzi, nem csak a cigányokat képviseli), baloldali és támogató jellegű (esélyegyenlőség és előítélet), többször hajlik a túlzott áldozatszerepre. A párt többszörösen elítéli a Fidesz-KDNP kormány lépéseit, mint az új Alkotmányt, az Alkotmánybíróság jogainak csorbítását, a felsőoktatás szétverését, a segélyezés feltételekhez kötését.

A segélyezés (aktív korúak ellátása) feltételekhez kötése (egy év együttműködés a munkaüggyel, ebből 30 nap igazolt munkaviszony vagy önkéntesség) nem volt hülyeség. Az MDF kormány rendkívül bőkezű munkanélküli ellátásokkal kívánt szembeszállni a hirtelen megugrott munkanélküliséggel, ezzel a szocializmusban szocializálódott, képzetlen rétegeknek lehetősége nyílt munka nélkül tűrhető életszínvonalon élni. A probléma sokkal inkább abban gyökeredzik, hogy a közmunka általában csak lepapírozott és alulfizetett, de az nem lehetséges, hogy a társadalom még nagyobb százaléka inaktív legyen, ne végezzen termelő munkát.

A párt küzdelmet ígér az etnobiznisz ellen (amikor egyrészt a cigány kisebbségi önkormányzat lenyúlja a pénzt, illetve, amikor az intézmény támogatást vesz fel és csak látszatintézkedéseket végez, vagyis ismerőseit foglalkoztatja helyi felzárkóztatás címén), valamint elítéli a helyi születésszabályozást, a terhesgondozás elmaradását. A települési önkormányzatok szintjére hoznák vissza a döntéshozatalt, ellentétben a kormány eddigi ténykedésével.

Nem teljesen értem, hogy a párt mit ért az alatt, hogy "a cigány származású, mélyszegénységben lévő nők szülésének, csecsemőgondozásának akadályozása, segítésük, gondozásuk diszkriminatív elmulasztása genocídium, a nemzetközi jog által üldözendő bűncselekmény". Települési szinten a születésszabályozás szinte lehetetlen és volt már eset (magam is tapasztaltam), amikor maga a szülő volt felelős a meghiúsult terhesgondozásért, vagy éppen ő maga nem tett olyan otthoni körülmények kialakításáért (a külső segítség ellenére), melyek a baba fogadására alkalmasak volnának. Országos szinten sugallani kell, mindenki vállaljon annyi gyermeket, amennyire lehetősége van, a természetes védekezésre fel kell készíteni a fiatalokat. A Gyermekházas projektet folytatni kell, hogy a szülői minták még inkább rögződjenek azoknál, akik intézetben vagy rossz családban nevelkedtek. Az első két gyermek vállalását viszont minden egészséges édesanya számára biztosítani kell. A helyi ellátórendszert pedig végre tisztességesen meg kell fizetni (az nem járja, hogy több diplomás, napi stressznek kitett emberek alig keresnek többet egy segédmunkásnál), a kezükbe nagyobb döntési lehetőségeket kell adni.

A következő gondolat sajnos a klasszikus hibába esik, be akarja tiltani a félkatonai szervezeteket. Jelzem, a bejelentetteket gyorsan betiltják, akik meg nincsenek, azokat kb. lehetetlen üldözni.

De éppen ez a baj, a szélsőjobb mindig akkor erősödik, amikor betiltják vagy üldözik, különösen, ha valamelyik vezetőjüket lecsukják, bántalmazzák. El kell lopni a használható ötleteiket, megsemmisíteni az érveiket, a fátylat lehúzni a valójában nem is annyira makulátlan erkölcsükről és megszüntetni a problémákat, amire hivatkoznak.

Abban igaza van a pártnak, hogy a rendőr előbb igazoltat egy romát vagy bünteti meg a pirosban való átkelésért, mint egy nem romát (az egészségügyben is hasonlóan kevésbé alaposak romák esetén, viszont az ellenőr a buszon kevésbé büntet meg egy roma bliccelőt, mint egy nem romát, a hivatalban is előbbi zavarnak el egy nem cigány ügyfelet, ha ügyintézési időn túl kopogtat).

A magyarellenesnek elítélt roma elkövetőknek a párt amnesztiát és kárpótlást adna, ami viszont erősen kontraproduktív, a Jobbik malmára hajtaná a vizet, illetve nem alkalmazhatunk kettős mércét, aki a másikat származása miatt támadja, azt ezzel az indokkal kell elítélni (a kisebbség többségben tapasztalat, hogy szintén kirekesztőként viselkedik). A párt a rendőrség hierarchiáját csökkentené, a helyi őrsökhöz delegálná a döntési jogot (már ahol van).

Kérdés, hogy ez mennyiben csökkentené a rendőrség korrumpálódását és terelné vissza a valódi bűnmegelőzés felé. Illetve, hogy ez lehetséges-e, mivel a rendőrség hagyományosan egy hierarchizált szervezet, mely esküjét is a kormánynak teszi. Érdekesnek tartom, hogy a helyi polgárőrség megszervezését a program nem említi, roma falvakból sokszor egyenesen hiányzik.

A romák (különösen a nők) foglalkoztatottságból való kiszorulását jól érzékelik a program írói, de nem részletezi az okokat kellően, mint az iskolázatlanság, a HHH régiókban való lét, a munkatapasztalat hiánya (mármint lepapírozott munkatapasztalaté, többségük, különösen a rendszerváltás után a feketegazdaságba került) és persze a generációkon átívelő munkanélküliség, mely az utódokba nem nevelte bele a munka szeretetét. A program szerint céljuk az értékteremtő közmunka, valamint a romák közhivatalokba való felvétele.

A program a romáknak földosztással is segítene, melyekből az elmúlt évszázadok során kimaradtak.

A mezőgazdasági programok ritkán hoznak tartós sikert, ennek oka, hogy többségük gondolkozása rövid távú, ami az állatok hízlalásában, a növénytermesztésben komoly akadály (pl. a disznó bármikor hússá tehető, a takarmány eladható, a krumpli felszedhető). A közmunkaprogram lehetőséget teremthetne arra, hogy az emberekbe nevelje a legalább éves tartamban való előre tervezést, szemben a havi jellegűvel (amikor szociális ellátások jönnek, illetve a nagykereskedelmi azonnal fogyasztással).

A program kitér a hajléktalanok kriminalizálására, a lakásfenntartási támogatás radikális növelésére, valamint az adósságcsökkentési támogatáshoz való hozzáféréshez.

Mindhárom pontot kissé félvállról veszi a program. A hajléktalanság esetében embertelen, amikor az erdőkből kitiltják őket, de azt el kell ismerni, hogy a közterületen élő embereket, ha kell, erővel kell a megfelelő ellátásokat nyújtó intézményekbe vinni, hiszen nincsen az utcán való megfagyáshoz való jog. Ellenben a nagy, több száz fős intézetek helyett a 7-8 fős, bérlakásokra épülő gondozást kell bevezetni.

A lakásfenntartási támogatás jelenleg nem célhoz rendelt, sok önkormányzat pénzben fizeti ki, így az nem a közüzemi számlákra, hanem élelmezésre fordítódik. Sokszor a lakcímbejelentéssel trükköznek a minél több oldalról jövő támogatás bezsebeléséért, ha vannak lakatlan ingatlanok. Amennyiben kötelezően természeti kifizetésűvé teszik, akár az emelése is támogatható, persze csak abban az esetben, ha a kötelező ingatlanadó befizetésre került. Az adósságcsökkentési támogatásnak pedig feltétele az adósságkezelési tanácsadás, ezt elfelejtették megemlíteni, egyébiránt a leghasznosabb szociális segítési forma, de a 40000 alatti településeken sajnos nem kötelező.

A program szociális téren elég komoly vállalásokat fogalmaz meg, Feltétel Nélküli Alapjövedelmet, a gazdagok magasabb, többkulcsos megadóztatását és a családi adókedvezmény kivezetését 300e felett.

Ez a rész rendkívül zavaros lett, pl. egyszerre adna 28500 forintot a szociális ellátórendszerből kihullottaknak (ez mondjuk érdekes, akinek megszűnik a 22500 forintos FHT-ja, az kapna 28500-at alanyi jogon, de közben adna Feltétel Nélküli Alapjövedelmet, (gyermekenként 25e Ft, felnőttenként 50e Ft, várandósanyánként 75e Ft), ez így értelmetlen. Másik oldalról  Másrészt ösztöndíjrendszer kiépítéséről beszél, amit nem teljesen értek, hiszen mentorprogram működik, középiskolás és egyetemista, különösen roma diákok számára pedig külön ösztöndíjak állnak rendelkezésre.

Két pont van, amelyik viszonylag újszerű: Az egyik a várandós és GYES-en  (GYET miért nem??) lévő anyák számára tej- és kenyérutalvány. Erre volna való az Erzsébet utalvány, de valóban nem egy rossz gondolat, hogy a gyermekvédelmi kedvezményhez hasonlóan ezt növeljük adott összeggel, erzsiben. A másik, hogy a cigányiskolákban tanító pedagógusok számára dupla fizetés és egyéb kedvezmények járnának, annyiban nem butaság, mert a jobb képességű pedagógusok szabályosan menekülnek az ilyen térségekből, legalább lenne motiváció a maradásra. Ellenben a szociális munkásokat megint elfelejtették.

Rendkívül pozitív, és talán a program legjobb része, hogy az alkoholt és a cigarettát is drognak veszi, hangsúlyozza, hogy ezek fogyasztása is tönkreteszi a családokat. Elsősorban megelőzésben gondolkodik, a személyi adatok és az emberi méltóság védelmével.

A program helyesen ítéli meg, hogy a legális drogfogyasztást is problémának tartja, én a kávét is ide sorolom. Valljuk be, a romák nagy része képtelen kávé és cigaretta nélkül élni, a rendkívüli drágulás sem volt rájuk különösebb hatással, az élet más területein (közművek, étkezés, lakásfelújítás) spórol ezek előteremtésére. Háztartási naplót pl. az adósságkezelés során alkalmaznak, hogy az ügyfél lássa, havi szinten mennyi pénz megy el élvezeti cikkekre, megtanulja ezek reális, lehetőségei szerinti beosztását. Ha kisebb mennyiségre áll vissza, a napi 6-8 kávé helyett 1-2 is elég lesz a kívánt hatás eléréséhez, a dohányzás pedig egyeneset felesleges önpusztítás.

Mit is mondhatunk el a cigány pártról? Még kellően összeszedetlen (pl. a belépéshez el kell fogadni a honlapon fel nem lelhető alapszabályt, pedig minden kombinációban próbáltam elérni, hátha csak a link maradt le) és ez a programon is látszik, zavarosan megfogalmazott, a gondolatok ismétlődnek és vannak ellentmondások is itt-ott. Ellenben sok sikert kívánok nekik, legközelebb törekedjenek a gádzsó szavazók megnyerésére is, mivel a romák nagy része sajnos ugyanúgy a két nagypárt között áramlik, mint a nyugdíjasok, önállóan rájuk építve nincs esélyük bejutni.

Szólj hozzá!

Címkék: választás cigányság Magyarországi Cigány Párt

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr595870209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása