Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Munkaerőpiaci felfogások

2011.07.31. 10:16 Member

A realista

Sajnos borzasztóan ez a felfogás jellemzi a mai vállalkozók javát, a cél a profit, mert hát ő áldozott az egész megalapítására. A világszemléletében a munkavállaló lusta, egyáltalán nem teljesítményorientált, folyamatosan figyelni kell rá és egyáltalán végrehajtószerep. Minden, ami a munkavállalót megkülönbözteti az ideálistól, csak nyűg, kockázat.

Az utópista

Ez pedig az, amivel alig futni össze. A kockázatokat lehetőségnek látja, alapvetően a kreativitást értékeli és tágítja a munkavállalók körét. Ez a felfogás sokkal kellemesebb körülményeket teremt, ellenben több munkát is igényel a vezető részéről, hogy egy képlékeny munkastruktúrát és kellemes légkört hozzon létre.

Egyetlen dologban értek egyet Jakabbal, hogy az állam alapvetően rövid úton gondolkozva minél többet sajtol ki, annál kevesebb munkaerőt tudnak foglalkoztatni, ellenben Zsolt végülis megválaszolja a kérdést, a befektetéssel több adózó lesz, vagyis csökkennek az adóterhek.

Mind a mai napig dominál az autokrata vezetői felfogás (asszem Magyarországon közel 80%-ban), a településen, ahol élek, mlg a takarítónő is ennek eszközeivel kommunikál. Nem tudom, hová fog ez vezetni, meddig tekintjük az egyszeri munkást gépnek, amit ki lehet dobni, ha nem teljesít, a kompromisszumkötések helyett (Nem tudom feledni polgármesterünk okos szavait, amikor a közmunkásokkal tárgyalni mertem: "Te nem tárgyalsz, hanem utasítasz!". Úgy minden benne van.) Mert a félelemmel nevelt ember, aki ráadásul folyamatosan a pótolhatóság érzésével van eltöltve, nem fog teljesíteni. Mert nem teljesíteni akar, hanem túlélni. Amikor érzed, hogy semmi beleszólásod nincs, nem is érzed annyira magadénak az ügyet. Persze akit királynak neveltek és egyszer sem fogott kapát a kezében, ezt nem fogja talán megérteni soha. Végeztem.

2 komment

Címkék: munka

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr103113733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2011.08.02. 17:55:05

Erről sokat lehetne vitázni, de sajnos egyre fejlettebb a gyártási technológia (ergo emberből alig kell már) és egyre nagyobb a népesség is :/.

Sajnos ennek nem sok jó vége lesz.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.05. 19:22:39

@:{) MIKI (}:: Ebben én kevésbé látom a technikai fejlődést (jöhetnek az újkori gépzúzók? :D), inkább egy nagyon bonyolult folyamatot, mely lebutítva annyi, hogy önbeteljesítő jóslattal a munkavállalók csökkenése és a fogyasztás csökkenése párhuzamosan szépen lenyírja a munkavállalók jogait, a munkáltatók számára teljhatalmat adva.

Az is félelmetes, ahogyan a végzettség szép lassan leértékelődik, már tényleg csak a pénz és a kapcsolatok számítanak.
süti beállítások módosítása